gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

ALERGOLOGIJA I IMUNOLOGIJA

Alergologija je jedna od najmlađih medicinskih disciplina i kao nauka sve više dobija na značaju. Alergologija se bavi ispitivanjem preosetljivosti organizma na određeni spoljni činilac. Izazivači alergija (alergeni) mogu biti različite supstance koje kada dođu u kontakt sa organizmom izazivaju njegovu burnu reakciju.

 

Alergologija je dijagnostička i terapijska grana medicine i bavi se proučavanjem alergija na razne činioce iz spoljašnjosti poput alergije na hladnoću, hranu, polen, sunce, penicilin itd.

 

Alergološki testovi

Budući da je alergologija dijagnostička nauka, postoji niz procedura koje mogu precizno prepoznati o kojem se tipu alergije radi. Alergološki testovi predstavljaju vid dijagnostikovanja osetljivosti organizma pacijenta na alergene. Alergološki testovi se koriste u dijagnostici alergijskih reakcija na alergene iz vazduha, hrane i druge alergene, kod pacijenata koji imaju simptome alergijskih bolesti (alergijski rinitis, alergijski konjunktivitis, bronhijalna astma, urtikarija, atopijski dermatitis i dr). Na osnovu anamneze i kliničkog pregleda, naš lekar će indikovati testiranje na određenu grupu alergena.

 

Uspostavljanje terapije

Alergologija je jedna od najmlađih disciplina u medicini. Alergijska oboljenja (astma, polenska kijavica, urtikarija) su poznate jako dugo, ali sam pojam alergije, terminilogija i antialergijski lekovi su otkriveni tek u 20. veku. Nakon dijagnostikovanja alergije, naš alergolog će odrediti koji je vid lečenja najbolji za vas.

 

Savetovanje

Ublažavanje simptoma alergije ne mora uključivati bilo kakvu vrstu terapije, ukoliko su simptomi blagi i ne ugrožavaju život pacijenta. U tom slučaju vas naš alergolog savetuje kako da se izborite sa neprijatnim simptomima u kućnim uslovima, ili vam eventualno može prepisati lekove koji će olakšati simptome alergije.

 

  • Inhalacija

Inhalacija predstavlja udisanje lekovitih supstanci i jedna je od najstarijih metoda prilikom lečenja sinusitisa, ali i kašlja, jakih prehlada, gripa, astme, alergija i drugih oboljenja respiratornog trakta. Ova metoda obezbeđuje bezbolno i jednostavno unošenje lekova putem maske za lice i nos. Inhalacija ima jak terapijski učinak, budući da se lekovitim česticama utiče direktno na oštećenu sluznicu respiratornih puteva.

 

Imunologija

Imunologija grana medicine koja proučava celokupnu otpornost organizma na delovanje stranih uticaja, tj. antigena. U pratičnom smislu, imunologija proučava sve oblike odbrane domaćina od zaraze i štetne posledice imunosnog odgovora za domaćina.

  • Imunoterapija

Imunoterapija je jedina terapija alergija koja deluje na sam uzrok bolesti! Cilj imunoterapije je da kontinuiranom primenom odgovarajućih doza alergena stvorimo toleranciju na alergen koji uzrokuje neprijatne simptome. Imunoterapija se sprovodi tako što se pacijentima daju male doze alergena, upravo onih koji prave probleme u organizmu. Time se kod njih „povećava imunitet“ na alergen, koji je u stvari glavni „krivac“ za alergiju, a kao krajnji rezultat terapije imamo značajno smanjenje simptoma bolesti.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

Naš tim

Prim. dr sci. med. Jasminka Šojić Rajčić

Obavlja preglede iz oblasti alergologije, autoimunih bolesti i sistemskih vaskulitisa (alergijska kijavica, astma, urtikarija, alergija na lekove, alergija na hranu, sistemski eritemsi lupus, Sy sjogren). Specijalistički ispit iz interne medicine…

Više informacija