fbpx

Kurje oko je zadebljanje na koži koje vremenom može da postane bolno. Nastaje zbog prevelikog pritiska ili trenja na koži. Kurje oči mogu da izazovu tegobe sa stopalima, posebno pri hodu. Najčešći razlog za pojavu kurjeg oka su neudobne cipele. Medicinski specijalista za stopala (podolog) može da ukloni kurje oko i žuljeve. Takođe, može da vas posavetuje o adekvatnoj obući i ulošcima za obuću kako biste izbegli buduće povrede.

Šta je kurje oko?

Kurje oko je mali deo kože koji formira zadebljanje usled pritiska na stopalo. Obično je okruglog oblika, i vrši pritisak na unutrašnje slojeve kože što može da bude bolno.

Postoji 2 vrste kurjeg oka. To su tvrdo i meko i kurje oko.

Tvrdo kurje oko občno izlazi na manjim nožnim prstima ili sa spoljašnje strane malog prsta na nozi. Na ovim mestima neudobna obuća obično kreira najveće oštećenje.

Meko kurje oko može da nastane između prstiju na nogama, i najčešće se pojavljuje između četvrtog i petog prsta. Ova vrsta kurjeg oka je mekša zbog znoja između prstiju. Meko kurje oko nekad može da se inficira.

Koja je razlika između kurjeg oka i žulja?

U odnosu na kurje oko, žulj je obično veći i širi. Takođe, žuljevi imaju manje određenu ivicu. Najčešće se javljaju na tabanu i ispod nožnih prstiju. Izlaze na tim mestima zato što težina tela tu vrši najveći pritisak kada hodate. Žulj je obično bezbolan, ali u nekim slučajevima može biti bolan.

Šta je uzrok kurjeg oka?

Male kosti u nožnim prstima i stopalu su šire i kvrgavije oko zglobova prstiju. Kad postoji stalan pritisak ili trenje na kožu koja prekriva kost, onda može da doći do zadebljanja kože. Kao rezultat se pojavljuju kurje oči ili žuljevi.

Dakle, najćešći uzroci kurjeg oka su trljanje kože o obuću i preuska obuća. A najčešća lokacija kurjeg oka je na vrhu nožnih prstiju ili sa strane malog prsta na nozi. Ako se bavite sportskim aktivnostima ili aktivnostima koje vrše stalan prtisak na stopala, onda postoji veća šansa da dobijete kurje oko.

Kurje oko ima još veću šansu da se pojavi ako imate koščate prste na nogama, tanku kožu ili neki deformitet na nožnim prstima ili stopalima. Deformitet može da izazove trljanje kože o obuću. Osobe sa čukljevima imaju veću šansu da dobiju kurje oko ili žulj na stopalu.

Kako se leči kurje oko?

Ako vam izađe bolno kurje oko ili žulj najbolje je da odete na pregled kod medicisnkog stručnjaka za stopala (podolog). Ne treba da sečete samostalno čukljeve, posebno ako ste starija osoba ili imate dijabetes.

Tretman flasterima za kurje oči može da smanji pritisak na kurje oko, ali neće lečiti samu izraslinu.

Postoji više metoda za lečenje kurjeg oka:

Uklanjanje kurjeg oka 

Lasersko uklanjanje kurjeg oka je brza i rutinska procedura koja će vas rešiti kurjeg oka posle samo jednog tretmana. Lasersko skidanje kurjeg oka je odličan izbor ukoliko vam kurje oči izazivaju neprijatne i bolne probleme, budući da se ovom metodom bolna promena otklanja iz korena.

Hemijski tretmani

Postoje različiti medicinski proizvodi sa hemikalijama koje mogu da omekšaju i stanje zadebljalu mrtvu kožu na kurjem oku. Ovi proizvodi obično sadrže salicilnu kiselinu. Ta kiselina se često koristi u proizvodima za uklanjanje bradavica.

Salicilna kiselina je keratolik, a to znači da rastvara protein (keratin) koji čini kurje oko i debeli sloj mrtve kože iznad njega. Važno je koristiti ove proizvode prema uputstvima. Većina proizvoda za negu kurjeg oka je blaga i bezbedna za veliki broj ljudi. Tretman salicilnom kiselinom je dostupan u više oblika, uključujući kapi, uloške i flastere.

Tretman salicilnom kiselinom će da utiče da koža na kurjem oku postane bela. Tada možete da ga oljuštite ili stanjite mrtvo tkivo. Kurje oko će onda biti manje, tako da će manje i boleti.

Iako proizvodi sa salicilnom kiselinom pomažu u dosta slučajeva, ne treba da ih koristite ako imate dijabetes ili lošu cirkulaciju. Glavni razlog je što koža dijabetičara ima problem da zaceli kao normalna koža, a posle tretmana salicilnom kiselinom može da se pojavi čir.

Obuća

Smatra se da su uske ili neudobne cipele glavni uzrok većine kurjih očiju i žuljeva. Ponekad grubi šav ili šavovi na cipeli mogu da se trljaju o kožu dovoljno da izazovu kurje oko. Cilj je izabrati cipele koje smanjuju pritisak i trenje na prstima i prednjem delu stopala. 

Obuća treba da imaju dovoljno prostora za prste i da ima mekani gornji deo i niske štikle. Visoke štikle, posebno ako su cipele uske, mogu dovesti do stalnog trenja i pogoršati kurje oko i žuljeve. 

Dakle, potrebne su šire cipele ako se kurje oko razvije na spoljnoj strani malog prsta. Potrebne su cipele sa više prostora kod prstiju ako se kurje oči razviju na vrhu prstiju sa abnormalnostima (čukljevi).

Izbor adekvatne obuće će smanjiti bilo kakvo trenje ili pritisak na koži. U mnogim slučajevima, kurje oko ili žulj će nestati ako nestane trenje i pritisak na stopalo. Dakle, ako je kurje oko nestalo, znači da nosite udobniju obuću. Ako ste u mogućnosti, treba da hodate što više bosi kada niste napolju.

Nekim ljudima sa abnormalnostima stopala ili prstiju će da trebaju posebne cipele kako bi se sprečilo trenje. O tome vas može posavetovati pedijatar.

Ulošci za stopala i prste

U zavisnosti od lokacije kurjeg oka, ulošci za cipele vam mogu biti korisni. Na primer, za žuljeve ispod stopala, mekani umetak za cipele može da obloži kožu i pomogne zarastanje žulja. 

Ako imate kurje oko između nožnih prstiju možete da stavite oblogu koja se nosi oko nožnog prsta da biste ublažili pritisak. Posebna udlaga za nožni prst takođe može da razdvoji prste kako bi kurje oko moglo uspešno da zaceli. Podolog će moći da vas posavetuje o odgovarajućoj podlozi, ulošcima ili drugim proizvodima koji mogu da vam pomognu.

Operacija

Ako imate abnormalnost stopala ili prstiju zbog kojih vam stalno izlazi kurje oko, operacija može da bude rešenje ako sve drugo ne uspe. Na primer, može biti potrebna operacija da se ispravi deformisani nožni prst ili da se iseče deo kosti koji izaziva probleme. 

Ako vam je potrebna operacija, bićete poslati na pregled kod hirurga koji će o tome detaljnije da razgovara sa vama.

Šta se dešava ako se kurje oko inficira?

Povremeno se mogu inficirati kurje oči ili žuljevi. Ako se to dogodi, osetićete bol, a koža oko kurjeg oka (ili žulja) će da postane crvena i bolna. Iz kurjeg oka može da izađe gnoj. Trebalo bi da odete kod lekara opšte prakse koji će da vam prepiše antibiotike ako bude potrebno.

Da li kurje oko može da se ukloni zamrzavanjem?

Da. U pitanju je procedura koja se naziva krioterapija. Nakon ove terapije kurje oko može opet da se pojavi.

Da li je normalno da žulj na stopalu boli?

Žuljevi na stopalima obično nisu bolni. Međutim, mogu da izazovu osetljivost i tup bol ispod kože. 

Ako je žulj na vašem stopalu veoma bolan ili upaljen, treba da zakažete pregled kod lekara. On će da uradi procenu stanja i da odredi terapiju.

Kako se otarasiti kurjeg oka i žuljeva preko noći?

Nije uvek moguće ukloniti ih preko noći, ali postoji nekoliko mera koje možete preduzeti da biste smanjili zadebljanje na koži.

Potopite stopala u toplu vodu sa sapunom da biste omekšali žulj/kurje oko, a zatim veoma nežno uklonite sloj tvrde kože kamenom za pete/plovućcem. Pazite da ne iritirate okolnu kožu dok tretirate kurje oko.

Zatim nanesite hidratantnu kremu na stopala koja će vam pomoći da koža ostane meka.

Ako vam ova kućna metoda lečenja ne pomogne, konsultujte lekara za stručan tretman.

Koliko vremena treba da prođe kurje oko?

Podolog može da ukloni žulj ili kurje oko u ordinaciji, ali verovatno će se ponovo pojaviti na koži. U tom slučaju vam treba novi tretman za 4-8 nedelja. Nakon što uklonite uzrok za kurje oko, koži je potrebno 8-16 nedelja da se potpuno obnovi na tom mestu.

Šta će da se dogodi ako zanemarim kurje oko ili žulj?

  • Produženi bol i nelagodnost, tako da će vam trebati redovni tretmani kod podologa.
  • Zadebljana koža ponekad može da ima i strani predmet, koji, ako ga ne uklonite, može da izazove bol u budućnosti. Ovo posebno važi za dijabetičare.
  • Mogu da se pojave bolne pukotine na petama.
  • Kurje oko bi moglo da formira ranu ako se ne leči, što povećava šansu za infekciju.