Kurje oko

Kurje oko je gruba, tvrda i bolna promena na koži stopala. Nastaje kao posledica dugoročnog nepravilnog položaja stopala. Ukoliko se njegovo uklanjanje izbegava i odlaže, nepravilno gaženje može izazvati brojne probleme sa kičmenim stubom, kolenima, kukovima i karlicom.

Zašto nastaje kurje oko?

Ukoliko je koža izložena stalnom pritisku i trenju, zbog neudobne obuće ili dugog stajanja i hodanja, ona će reagovati zadebljanjem gornjeg sloja kože. Ukoliko se pritisak na određeni deo stopala nastavi, zadebljanje se može pretvoriti u kurje oko s tvrdim središtem koje se širi u dublje, osjetljivije strukture kože. Središte kurjeg oka se još naziva i koren kurjeg oka. Koža stopala konstantan pritisak prepoznaje kao trn i reaguje na taj način, stvarajući sloj kože oko mesta koje je pod pritiskom. Zbog toga što se zadebljanje širi i probija dublje slojeve kože, što ovu promenu čini veoma bolnom.

Simptomi

Kurje oči se manifestuju kao belo, sivo ili žuto-smeđe područje. Simptomi uključuju bol i otok oko kurjeg oka, kao i otežano hodanje zbog pritiska na ovu bolnu promenu.  Kurje oči najčešće se formiraju na vrhu nožnih prstiju i na spoljašnjoj strani malog prsta, gde je pritisak cipela najveći. Kurje oko se može formirati i na tabanu, kao i tzv. mekano kurje oko i između nožnih prstiju gde je koža podložnija znojenju.

Lasersko skidanje kurjeg oka je najbolji način da se upešno rešite ove bolne promene. Kreme, gelovi i kozmetički pedikir ne mogu izlečiti kurje oko!