fbpx

Odeljenje

Laser centar

Lasersko lečenje gljivica na noktima

Lasersko lečenje gljivica na noktima je inovativna metoda rešavanja ovog dosadnog, a jako čestog problema. Gljivica na noktu sporo napreduje i ne može proći sama…

Lasersko podmađivanje kože lica

Šta je Pixel CO2 lasersko podmlađivanje lica? Pixel CO2 laser kompanije Alma spada u najnoviju tehnologiju za podmlađivanje kože na osnovu frakcionisanog CO2 lasera. Ovaj…

Lasersko podmlađivanje vagine

Šta je lasersko podmlađivanje vagine? Lasersko podmlađivanje vagine doprinosi ublažavanju problema intimne regije kod žena, uzrokovanih opadanjem nivoa estrogena. Ovakvi problemi tradicionalno se leče hormonalnom…

Lasersko uklanjanje kurjeg oka 

Lasersko uklanjanje kurjeg oka je brza i rutinska procedura koja će vas rešiti kurjeg oka posle samo jednog tretmana. Lasersko skidanje kurjeg oka je odličan…

Lasersko uklanjanje ožiljaka

Lasersko uklanjanje ožiljaka predstavlja zlatni standard u svim svetskim centrima koji se bave otklanjanjem ožiljaka. Prema rezultatima mnogih studija, lasersko uklanjanjeožiljaka je jedina efikasna metoda…

Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni

Lasersko uklanjanje ožiljaka Lasersko uklanjanje ožiljaka predstavlja zlatni standard u svim svetskim centrima koji se bave otklanjanjem ožiljaka. Prema rezultatima mnogih studija, lasersko uklanjanje ožiljaka…

Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni

Šta je laserski tretman akni? Laserski tretman se koristi za uklanjanje ožiljaka koje akne ostavljaju na koži. Dermatolozi smatraju da preko 95% ljudi koji imaju…

Lasersko uklanjanje ožiljaka od operacija

Lasersko uklanjanje ožiljaka od operacija je jedina metoda koja pruža zadovoljavajuće rezultate i tako značajno doprinosi poboljšanju kvaliteta života. Ožiljci od operacija su hipertrofični, što…

Lasersko uklanjanje strija

Lasersko uklanjanje strija je jedina efikasna metoda, priznata od strane svetskih stručnjaka kao jedna od glavnih indikacija za primenu Pixel CO2 lasera. Strije su ogroman…

Lasersko uklanjanje uraslog nokta 

Lasersko uklanjanje uraslog nokta je najsavremenija procedura koju obavlja hirurg, a kojom se uklanja deo nokatne ploče koja je urasla u meko tkivo pored nokta.…

Laser centar je inovativna delatnost Poliklinike Alfa MEDICA. Centar se postepeno širi uvodeći različite laserske i druge svetlosne uređaje kojima će rukovati isključivo stručnjaci iz različitih medicinskih područja koji su pritom specijalno obučeni za rad sa tim medicinskim aparatima.

Najvažniji motiv za razvijanje ovog centra je pragmatičnost laserske tehnologije koja leži u mogućnosti da pruži jednostavno, bezbolno, brzo i neinvazivno rešenje za mnoge medicinske probleme. Na taj način ubrzava se period lečenja i oporavka uz vrhunske rezultate.

 

Laser centar je trenutno orijentisan ka specifičnim problemima iz oblasti dermatologije, urologije i ginekologije sa planom da se centar proširi u skorijoj budućnosti čime bi se našim pacijentima pružile dodatne pogodnosti. Laseri koji su u upotrebi u okviru Alfa MEDICE su:

  • Pixel CO2” proizvođača “ALMA
  • Lunula” proizvođača “Erchonia” – jedini laser ovog tipa u Srbiji

Kako funkcioniše lasersko lečenje?

Laser je zapravo svetlosni zrak koji je sačinjen od samo jedne talasne dužine. Svi svetlosni snopovi su u istoj fazi i kreću se paralelno, pa je rasipanje energije minimalno. Vrstu lasera određuje medijum koji izvor energije pretvara u laserske zrake. Medijum može biti u gasnom, tečnom ili kristalnom stanju.

Poslednjih decenija laserska tehnologija eksponencijalno napreduje pa su dostignuća na ovom polju omogućila njihovu primenu u gotovo svakoj grani medicine. Najviše se koriste u dermatologiji, a jako je značajna njihova primena i u ginekologiji i urologiji.

Tokom interakcije sa tkivom, lasersku energiju upija određena struktura – hromofora. Različite talasne dužine deluju na različite strukture zbog čega postoji veliki broj lasera pogodnih za određene indikacije. Hromofora može biti melanin u koži, voda, hemoglobin u krvnim sudovima, ćelijski zid bakterija i gljivica ili određene strukture u ćelijama koje upijajući lasersku energiju pokreću biostimulaciju čime se pomaže regeneracija i reparacija tkiva. Interakcija tkiva i lasera zavisi i od parametara poput veličine poprečnog preseka svetlosnog snopa, energije i vremena za koje se ta energija isporuči. Navedeni parametri određuju dubinu penetracije kroz tkivo i njegovu snagu, što osim talasne dužine bitno utiče na efekat delovanja lasera.

Prema tome laseri koji se primenjuju u medicini imaju širok spektar delovanja od ablacije, rezanja i koagulacije tkiva do blagog zagrevanja koje ima za cilj biostimulaciju sa regeneracijom, reparacijom i poboljšanjem lokalnog imunog odgovora.

Upravo zato je važno da laserima rukuje isključivo specijalno obučeno medicinsko osoblje kako bi se izbegle komplikacije i neželjeni efekti usled nepravilne upotrebe.

LUNULA laser za lečenje gljivica na noktima

Sa ponosom Vam predstavljamo prvi “LUNULA“ laser u Srbiji proizvođača “Erchonia“. Ovaj laser rezultat je višegodišnjeg istraživanja na polju primene lasera u lečenju gljivica na noktima. Pomenuto oboljenje nokatne ploče jako je često, a procenjuje se da pogađa i do 15% ukupne populacije. Zahvaćeni nokti su zadebljali, izmenjene boje, teksture i uglavnom odvojeni od nokatnog kreveca usled oštećenja pomenute strukture tokom višegodišnje progresije gljivice.

Lunula laser je inovativan, revolucionaran terapijski pristup pomenutom problemu sa dokazanim rezulatima koji su premašili inicijalna očekivanja. Upravo zbog toga je to prvi i jedini hladni laser koji je FDA (“Food and Drug Administration”) odobrila za terapiju gljivice na noktu. Postoje i topli laseri čiji mehanizam delovanja podrazumeva termičko uništavanja gljivica.

 

Za razliku od toplih lasera, “LUNULA” nudi potpuno BEZBOLAN tretman sa visokim procentom uspešnosti lečenja. Ogromna prednost je i jednostavnija primena “LUNULA” lasera koji ne zahteva nadzor prilikom korišćenja. 

 

LUNULA” sadrži dva laserska izvora koji kružnim pokretima pokrivaju čitavu regiju stopala. Zrak plave boje direktno uništava gljivice fotohemijskim procesom. Drugi laserski zrak je crvene boje i deluje putem biostimulacije tako što stimuliše lokalni imunološki odgovor. Na taj način se pokreće regeneracija tkiva i podstiče borba sa gljivicom na noktu.

Tokom primene “LUNULA” lasera nema bola jer je svetlosna energija niskog intenziteta. Tretman traje 12 minuta tokom kojih laser deluje na celu površinu stopala.

Pre svakog tretmana, nokat se brusi i čisti sterilnim instrumentima kako bi se odstranili delovi odvojeni od podloge, nakupljene gljivice i trošne naslage. Proces brušenja i čićenja je potpuno bezbolan. Ova procedura neophodna je kako bi se nokti pripremimi za “LUNULA” laserski tretman.

LUNULA” laser je jedinstveno i revolucionarno rešenje u borbi protiv gljivica na noktima. Na Poliklinici Alfa MEDICA, u okviru Laser centra, pacijenti imaju jedinstvenu priliku da nakon samo nekoliko kratkih i bezbolnih tretmana reše višegodišnji problem uporne i dosadne gljivične infekcije. Pacijenti će konačno, nakon brojnih bezuspešnih pokušaja lečenja antigljivičnim kremama i sprejevima, moći da povrate zdrav i lep izgled svojih noktiju, a samim tim i da poboljšaju kvalitet svog života.

Pixel CO2 laser

U okviru poliklinike Alfa MEDICA dostupna je i najnovija verzija “Pixel CO2“ lasera, proizvođača ALMA, jednog od vodećih u laserskoj industriji. Laser je u infracrvenom spektru sa talasnom dužinom od 10600nm koju intezivno apsorbuju molekuli vode. Laserska energija se stvara u kućištu aparata koji koristi CO2 gas kao izvor, a zatim se setom optičkih vodiča prenosi do odgovarajućeg nastavka kojim upravlja operater.

 

Laser centar je opremljen najnovijim nastavcima i poslednjom verzijom Pixel CO2 lasera, jednog od najčešće korišćenih lasera u medicini. Aplikacija lasera je moguća za rešavanje određenih problema u dermatologiji, urologiji i ginekologiji uz kratkotrajne, bezbolne tretmane sa odličnim rezultatima.

 

Mehanizam dejstva lasera se zasniva na interakciji sa tkivom tokom koje molekuli vode upijaju energiju. Prema tome, molekul vode je hromofora, odnosno upijajuća struktura za ovaj laser. Rezultat delovanja lasera na tkivo zavisi od nastavaka koji se koriste za prenos energije i podešenih paramatera.

U prvom planu se koristi za lečenje nevoljnog mokrenja kod žena i pruža revolucionaran, inovativan pristup za poboljšanje kvaliteta seksualnog života žena i uklanjanje ostalih tegoba u menopauzi uzrokovanih smanjenjem nivoa estrogena. Posebno dizajnirani, robotizovani nastavak za intravaginalnu primenu omogućava prenos laserske energije na zidove vagine. Time se postiže podmlađivanje vagine što do sada nije bilo moguće bilo kojom drugom terapijskom merom.

Poslednji model Pixel CO2 lasera poseduje napredan softver koji zajedno sa sofisticiranim nastavcima omogućava potpunu kontrolu nad parametrima poput energije zraka, površine njegovog poprečnog preseka i vremena interakcije sa tkivom, što određuje snagu svetlosnog snopa.

Lasersko lečenje nevoljnog mokrenja i podmlađivanje vagine su mogući zahvaljujući posebno osmišljenom protokolu korišćenja Pixel CO2 lasera koji se naziva FemiLift i primenjuje se u vodećim svetskim centrima za brigu o intimnom zdravlju žena.

Upotreba Pixel CO2 lasera izuzetno je široka, pa se može koristiti u hirurgiji za rezanje tkiva i koagulaciju krvnih sudova, mikroskopsku frakcionisanu ablaciju kože i sluznice, ali i za blago grejanje tkiva koje doprinosi boljoj prokrvljenosti tretirane regije i potpomaže proces regeneracije. S obzirom da je laserski zrak sposoban i za sečenje, jasno je da Pixel CO2 laser mogu koristiti isključivo doktori različitih specijalnosti, posebno obučeni za rad sa navedenim uređajem.

U okviru laser centra “Alfa MEDICA”, akcenat se stavlja na primenu frakcionisane ablacije Pixel CO2 lasera za uklanjenje ožiljaka od akni kao i nakon operacija ili povreda.