fbpx

Lasersko uklanjanje strija

Cena usluge: od 48.000,00 RSD

Lasersko uklanjanje strija je jedina efikasna metoda, priznata od strane svetskih stručnjaka kao jedna od glavnih indikacija za primenu Pixel CO2 lasera. Strije su ogroman problem među opštom populacijom, naročito za žene koje su i najviše podložne pojavi strija. Kod žena, strije zaostaju uglavnom nakon trudnoće i vidljive su na stomaku i grudima. Među decom su strije češće kod dečaka i mogu se pojaviti u fazi ubrzanog prepubertetskog rasta. Svakako najvažniji uzrok pojave strija jeste gojaznost. Usled ishrane bogate prostim šećerima, sve je veći broj osoba koje vode borbu sa kilogramima. Strije su samo estetska komplikacija gojaznosti dok su sistemske posledice daleko ozbiljnije. Ipak, osobe koje se odluče za promenu načina ishrane i izgube na težini, uvek za podsetnik imaju strije, a nekada i višak kože koji se može otkloniti isključivo hirurškim zahvatom. Za uklanjanje strija postoji veliki broj metoda, ali samo laser koji koristi CO2 kao izvor energije može rešiti problem. S obzirom da su strije tip atrofičnog ožiljka, najbolja metoda za njihovo uklanjanje jeste laser, što je potvrđeno brojnim studijama. Iako su strije pravi terapijski izazov i jako teške za uklanjanje, Pixel CO2 laser koji koristi metodu frakcionisane mikroablacije se pokazao kao efikasno rešenje. 

 

Kako Pixel CO2 laser uklanja strije?

Lasersko uklanjanje strija se sprovodi uglavnom kroz 5 do 8 tretmana. U zavisnosti od kliničke slike, nekada su potrebne samo 3, a u težim slučajevima i do 10 laserskih intervencija. Interval između tretmana je takođe varijabilan i kreće od 3 nedelje do 3 meseca. Tačan protokol je moguće odrediti samo nakon pregleda, a i nakon toga se protokol može menjati u zavisnosti od odgovora tkiva na laser. Pixel CO2 laser je ablativan, što znači da ima dovoljnu snagu da vaporizuje tkivo. Upravo zbog toga je lasersko uklanjanje strija metoda koja zahteva stručnost i znanje posebno obučenih specijalista pa se ne može obavljati u kozmetičkim salonima. Sama intervencija sa pripremom traje oko 45-60 minuta i potpuno je bezbolna. Nakon tretmana je moguća pojava osećaja topline i zatezanja, kao kod blagih opekotina od sunca. Crvenilo tretirane kože iščezava u narednih 48h, a tegobe nestaju već sledećeg dana. Potrebna je nega kože tokom prva 3 dana što podrazumeva ispiranje mlakom vodom i nanošenje vazelina. Tretirane regiji ne treba izlagati suncu tokom prvih 7 dana, a kasnije koristiti zaštitini faktor. 

 

Koji je mehanizam laserskog uklanjanja strija?

Lasersko uklanjanje strija je moguće zahvaljujući tehnici frakcionisane mikroablacije koju koristi Pixel CO2 laser. Frakcionisana mikroablacija znači da je laserski zrak podeljen u mrežu mikroskopskih snopova koji formiraju kvadrat sačinjen od „piksela”. Svaki piksel je na jednakom rastojanju od drugih, a u jednom kvadratu ih ima 81 (9×9). Svaki snop je mikroskopske debljine i ima dovoljnu snagu da vaporizuje površni deo kože dok u dubini kreira polje nekroze i reverzibilnog termičkog efekta. Između mikroskopskih mesta oštećenja ostaju mnogo veći delovi netretirani kože koji služe da ubrazaju proces regeneracije.     S obzirom das u strije nakupine dezorganizovanog vezivnog tkiva ispod ravni kože, potrebno je postepeno vaporizovati površne delove i stimulisati sintezu novih kolagenih vlakana. Vaporizovani delovi kože se zamanjuju novim slojevima koje produkuju stem regenerativne ćelije. One pristižu upravo iz delova neoštećene kože između mikroskopskih piksela. Nekroza dubljiv slojeva i termički efekat stimulišu produkciju novih kolagenih vlakana. Dakle za tretman strija koje predstavljaju vrstu atrofičnog ožiljka je neophodan i ablativni i termički efekat. I jedan i drugi efekat je moguće precizno izbalansirati pri korišćenju Pixel CO2 lasera. Nakon tretmana, pokreću se zapaljenski procesi koji su praćeni regeneracijom. Kao posledica tih procesa, na tretiranoj koži je vidljivo crvenilo koje brzo prolazi. U zavisnosti od veličine strija, dakle površine kože koju zahvataju i njihive dubine, određuje se vremenski interval nakon koga se intervencija ponavlja.

Online zakazivanje: Lasersko uklanjanje strija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.