gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

HEMATOLOGIJA

Hematologija je grana interne medicine koja se bavi urođenim i stečenim poremećajima krvi poput poremećaja broja i oblika krvnih ćelija, poremećaja zgrušavanja krvi, kao i bolesti limfnog tkiva (slezine i limfnih čvorova). Zahvaljujući laboratorijskoj dijagnostici, uz stručnost i posvećenost naših hematologa, u Alfa MEDICA poliklinici brzo i efikasno, u prijatnom ambijentu i uz ljubazno medicinsko osoblje, možete sprovesti sve dijagnostičke metode i postupke.

 

Hematologija se bavi dijagnostikom i terapijom, ali i prognozom i prevencijom urođenih i stečenih poremećaja krvi.

 

Simptomi poremećaja krvi

Najčešći simptomi koji ukazuju na to da postoji neka vrsta poremećaja krvi su slabost, malaksalost, zujanje u ušima, vrtoglavica, lupanje srca, noćni grčevi u mišićima ruku i nogu, gubitak apetita, muka i glavobolja. Osim toga, česti simptomi su i poremećaj vida, povišena temperatura, promene na koži u vidu modrica, pad imuniteta, bolovi u kostima, produženo krvarenje nakon povrede itd. Hematologija je grana medicine zahvaljujući kojoj se može nedvosmisleno utvrditi svaki poremećaj krvi i uz to, postaviti pravilno lečenje.

Anemija

Anemija je jedan od najčešćih poremećaja krvi zbog čega se pacijenti obraćaju hematologu. Simptomi anemije su najčešće malaksalost, brzo zamaranje, proređivanje kose,  krzanje  noktiju itd. Hematologija kao grana interne medicine, osim dijagnostikovanja problema, bavi se i prognozom lečenja.

 Hemostaza

Hematologija se bavi i poremećajima hemostaznog sistema tj. pojačanom sklonošću krvarenjima. Ovaj poremećaj može nastati u ranom detinjstvu pojavom modrica na koži, naročito bez udaraca. To su takozvane spontane modrice. Ponekad su to i krvarenja iz nosa i dugotrajan menstruacioni ciklus. Određivanjem rutinskih testova hemostaze dijagnoza se može vrlo precizno postaviti.

Trombofilija

Trombofilija je sklonost ka pojačanom zgrušavanju krvi i ovaj poremećaj može biti urođenog ili stečenog karaktera. Poremećaj se otkriva nastankom tromboze vena ili arterija, uglavnom kod mladih osoba od dvadesete do četrdeset pete godine života. Kod žena ovaj poremećaj može izazvati višestruke gubitke trudnoća. Međutim, ispitivanjima se na veoma lak način može ustanoviti poremećaj i preduzeti adekvatno lečenje za trombofilna stanja.

Uvećanje limfnih žlezda

Uvećanje limfnih žlezda je takođe čest problem koji se sreće u svakodnevnoj hematološkoj praksi. Najčešće se radi o uvećanju limfnih žlezda kao posledici neke infekcije. To može biti upala zuba, virusne bolesti, parazitološka obolenja itd. Međutim, ukoliko dođe do uvećanja limfnih žlezda, moguće je da se radi o nekom obolenju iz grupe tzv. limfoproliferativnih obolenja.

U Alfa MEDICA poliklinici hematolog obavlja razgovor sa pacijentom i sprovodi detaljan klinički pregled, a zatim dalja laboratorijska ispitivanja, te ukoliko je potrebno i ispitivanje kostne srži, limfnih žlezda, ispitivanje hemostaze i koagulacije.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

Naš tim

Ass dr sci.med. Mirjana Mitrović

Obrazovanje: 2003 – Doktor medicine, Medicinski fakultet, Univerziteta u Beogradu, prosek ocena 9.89; student generacije: 1996/97, 1997/98, 1998/99, 1999/2000, 2000/2001) 2009 –  Magistar medicinskih nauka na fakultetu Univerziteta u Beogradu…

Više informacija

Prim. dr sci. med. Rajko Milošević

Obrazovanje: 1986. godine – diplomirao je na Medicinskom fakultetu. Obavezan lekarski (pripravnički) staž obavio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. 1995. godine – položio specijalistički ispit iz Interne medicine sa…

Više informacija