fbpx

Hematološke laboratorijske analize

Cena usluge: ukupno: 1.650,00 RSD

Ako ste upućeni na pregleg hematologa, verovatno će biti potrebno da obavite određene analize krvi kako biste utvrdili da li krvni poremećaj izaziva simptome koje primećujete. Najčešći testovi se odnose na analizu krvnih ćelija, mernje enzima i proteina u krvi, kao i na proveru zgrušavanja krvi.

Najčešće laboratorijske analize koje će hematologu biti potrebne kako bi pristupio procesu lečenja i dijagnostikovanja su:

 

Kompletna krvna slika:

Krvna slika se zasniva na brojanju Vaših crvenih i belih krvnih zrnaca, hemoglobina (protein u krvi), trombocita (sitne ćelije koje se sakupljaju da bi napravile krvni ugrušak) i hematokrit (odnos krvnih zrnaca i tečne plazme u vašoj krvi).

 

Protrombinsko vreme (PT):

Ovaj test meri vremenski period koji je potreban krvi da se zgruša. Jetra proizvodi protein koji se naziva protrombin, a koji pomaže u stvaranju ugrušaka. Ukoliko pacijent uzima sredstvo za razređivanje krvi ili ukoliko lekar sumnja da postoji određeni problem sa jetrom, PT test može pomoći u nadgledanju ili dijagnostikovanju stanje.

 

Parcijalno vreme tromboplastina (PTT):

Poput protrombinskog testa, PTT meri koliko vremena je potrebno krvi da se zagreje. Ako imate problematično krvarenje bilo gde u telu – krvarenje iz nosa,  pojačano krvarenje tokom menstrualnog perioda, ružičasti urin – ili ako pak previše lako dobijate modrice na telu, hematolog može zatražiti da se obavi PTT test kako bi otkrio da li krvni poremećaj izaziva problem.

 

Međunarodni normalizovani odnos (INR):

Ako uzimate sredstvo za razređivanje krvi, lekar može uporediti rezultate testa za zgrušavanje krvi sa rezultatima drugih laboratorijskih analiza kako bi bio siguran da lek izaziva pravilnu reakciju i da je jetra zdrava. Ovaj odnos poznat je kao međunarodni normalizovani odnos (INR).

Online zakazivanje: Hematološke laboratorijske analize

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.