Gljivice na noktima

Gljivice na noktima su odgovorne za više od 50% svih oboljenja noktiju. Jako su česta pojava, a po nekim procenama gljivična infekcija noktiju je prisutna kod čak 15% populacije.

Gljivice napreduju jako sporo, sa gotovo neznatnim promenama na samom početku infekcije. Promene na noktima su postepene tako da većina pacijenta postaje svesna problema gljivične infekcije noktiju tek kada se estetika nokta značajno naruši. Pacijenti se najčešće javljaju lekaru nakon višegodišnje progresije kada zahvaćeni nokat pretrpi značajne promene boje, oblika i teksture. Zato je važno obaviti pregled čim se uoče i najmanje promene na noktu.

Kako se razvijaju gljivice na noktima?

Spore gljivica su zastupljene u spoljašnjoj sredini, naročito na vlažnim mestima poput svlačionica, bazena i sauna gde ljudi često ne nose papuče. Širenje spora je često i među ukućanima zbog deljenja pribora za nokte, peškira, čarapa, obuće i ostalih predmeta za svakodnevnu upotrebu.

Za razvoj infekcije je potreban dovoljan broj spora i pogodno mesto ulaska koje predstavlja čak i malo oštećenje nokatne ploče i okolnog mekog tkiva. Prema tome, svaka značajna trauma nokta praćena pojavom podliva predstavlja važan faktor rizika. Razvoju gljivice na noktima pogoduje slabljenje imuniteta usled sistemskih bolesti i stresa kao i preterano znojenje stopala.

U većini slučajeva, pacijenti su pretrpeli povredu nokta sa podlivom ili su imali problem urastanja nokta u okolno meko tkivo. Urastanje i povreda su najčešći razlozi koji se dovode u vezu sa razvojem gljivica na noktima.

 

Urastao nokat je gotovo uvek praćen razvojem gljivica. Urastanjem nokta u okolno tkivo kreira se topla, vlažna i tamna sredina koja je pogodna za razvoj gljivica na noktima. Nekada je gljivica na noktu posledica prvobitnog urastanja nokta u okolno meko tkivo, a nekada je gljivica na noktu uzrok kasnijeg urastanja. U slučajevima kad je gljivica uzrok, do urastanja dolazi zbog deformacije nokatne ploče i nepravilnog rasta.

Najčešće je zahvaćen palac s obzirom na najveću površinu nokatne ploče, koja je prema tome i najviše sklona traumi. Gljivica na noktima šake se retko viđa i obično je razvoj infekcije vezan za obavljanje određenih poslova i navike poput grickanja noktiju, a u nekim slučajevima može biti posledica i ozbiljnih sistemskih poremećaja.

Nakon prodora, spore gljivica klijaju i tako formiraju hife koje dalje prožimaju sve strukture nokatne jedinice. Njihovo širenje pospešuju povišena vlažnost, slabija periferna cirkulacija, sporiji rast nokta i pad imuniteta.

 

Razvoju gljivice pogoduju vlažni, mračni i topli uslovi kojima je stopalo izloženo u okluzivnoj obući koja ometa cirkulisanje vazduha. Hiperhidroza, odnosno prekomerno znojenje stopala, je kod pojedinih pacijenata ključni razlog nastanka i stalnog vraćanja infekcije pa je neophodna terapija sa ciljem sniženja inteziteta znojenja.

 

Gljivice na noktima se mogu naći kod čak 15% populacije, a pogotovo među dijabetičarima, starijim osobama i pacijentima sa oboljenjima perifernih krvnih sudova i poremećajima imunog sistema. Pedikiri i antigljivične kreme su najčešće primenjivani vid terapije, ali sa niskim procentom uspešnosti. Problem je slaba prodornost leka kroz nokatnu ploču do kreveca koji je takođe zahvaćen infekcijom.

 

Kako izgledaju gljivice na noktima?

Svaka promena izgleda nokta treba da probudi sumnju na gljivičnu infekciju s obzirom da je gljivica odgovorna za više od 50% svih oboljenja noktiju.

Gljivica je odgovorna za zadebljanje, odvajanje i krivljenje nokta koji poprima žutu, braon ili belu boju.

Okolna koža je nekada crvena, otečena i bolna usled upalne reakcije tkiva na prisustvo gljivice ili kao odgovor na sekundarnu bakterijsku infekciju koja često pogađa meko tkivo prsta čija je nokatna ploča zahvaćena gljivicom.

Gljivica postepeno napreduje ka korenu nokta, izazivajući sve veća oštećenja. Bitno je shvatiti da gljivica raste i ispod nokta. To je razlog neuspešnosti lečenja gljivica na noktima mazanjem i prskanjem antimikotičnih krema i sprejeva koje pacijenti često koriste na svoju ruku. Najuspešnija i najbezbednija je terapija laserom čiji zraci prodiru celu debljinu nokta i uništavaju gljivicu BEZ štetnog efekta na zdravo tkivo.

Ukoliko se ne leči na vreme, smanjuje se sposobnost korena i kreveca da produkuju nokat pa se isti skraćuje dok okolno meko tkivo zadebljava. Time se dodatno narušava već ugrožena estetika nokatne ploče. U ekstremnim slučajevima nokat je potpuno deformisan i raste u vidu roga sa vidljivim poprečnim naborima. Može izgledati kao da su više nokatnih ploča nasložene jedna na drugu.

 

Pacijenti često osećaju sramotu i pokušavaju da prikriju gljivicu na noktu. Žene koriste lakove u boji ili gel nadogradnju što samo doprinosi daljem razvoju gljivice.

 

Osim narušavanja estetike nokta što izaziva manjak samopouzdanja i emotivne probleme, gljivica može izazvati i probleme pri hodu i izboru obuće. Usled nepravilnog rasta, nokat može da urasta u okolno meko tkivo što izaziva bol i ozbiljne smetnje pri kretanju. Okolno meko tkivo je uglavnom crveno i otečeno usled prisustva gljivice pa je u nekim slučajevima bol konstantno prisutan a ceo prst osetljiv na dodir.

Gljivice na noktima mogu značajno umanjiti kvalitet života narušavanjem estetike nokta i izazivanjem bola i neudobnosti prilikom nošenja obuće. Kod nekih pacijenata, naročito dijabetičara, moguće su i ozbiljne komplikacije u vidu bakterijske superinfekcije okolnog mekog tkiva. Zato je važno doći na pregled čim se primete bilo kakve promene na noktima kako bi se lečenje što pre započelo.

Poliklinika Alfa Medica omogućuje lasersko lečenje gljivica na noktima LUNULA hladnim laserom koji je po prvi put dostupan u Srbiji. Odobren je od strane FDA (U.S. Food and Drug Administration) i predstavlja najefikasniji i najbezbedniji metod rešavanja problema gljivice na noktima.