fbpx

Odeljenje

Reumatologija

Infiltracija leka u zglob

Bol u zglobu često je uzrokovan uganućima ili prelomima. Bol u zglobu može takođe biti rezultat dugoročnih problema, poput artritisa i sindroma karpalnog tunela. Budući…

Pregled lekara specijaliste reumatologije

Kako izgleda pregled lekara specijaliste reumatologije? Reumatologija je internistička grana medicine koja je specijalizovana za dijagnostikovanje (detekciju), i lečenje mišićno-koštanih bolesti (reumatoidni artritis, psorijazni artritis,…

Šta je reumatolog?

Reumatolog je specijalista interne medicine koji je kvalifikovan za obavljanje procedura dijagnostikovanja i lečenja artritisa i drugih bolesti zglobova, mišića i kostiju.

Šta leče reumatolozi?

Reumatologija je veoma složena grana medicine. Postoji više od 100 vrsta reumatskih oboljenja. Neka od najčešćih su:

 • osteoartritis
 • reumatoidni artritis
 • poremećaji mišićno-skeletnog sistema
 • osteoporoza
 • giht
 • bol u leđima
 • miozitis
 • fibromialgija
 • tendonitis
 • vaskulitis
 • određene autoimune bolesti, poput lupusa, antifosfolipidnog sindroma, skleroderme i sl.

Kada treba da posetite reumatologa?

Ponekad su bolovi u zglobovima, mišićima ili kostima jaki i mogu trajati u dužem vremenskom periodu, od nekoliko dana do nekoliko nedelja. U tim situacijama preporučljivo je obaviti pregled reumatologa, radi dijagnostikovanja i procedure lečenja.

Mnoge vrste reumatskih bolesti nije lako identifikovati u različitim fazama. Reumatolozi su posebno obučeni za temeljan i razložan pristup određenom oboljenju, a u svrhu otkrivanja uzroka simpttoma i bolova. Važno je utvrditi tačnu dijagnozu što je pre moguće, kako bi odgovarajući tretman mogao početi na vreme. Rano dijagnostikovanje je u pojedinim situacijama od ključnog značaja. Većina mišićno-skeletnih poremećaja najbolje reaguje na lečenje u ranim fazama bolesti. Na taj način se bolest suzbija i sprečava se svaki njen dalji razvoj.

Ove bolesti se često menjaju ili razvijaju tokom vremena. Reumatolozi blisko sarađuju sa pacijentima kako bi identifikovali problem i osmislili individualni program lečenja.

 

Šta pacijenti mogu očekivati od reumatološkog pregleda?

Reumatske bolesti su ponekad složene prirode i teško ih je dijagnostikovati, pa će reumatolozi prikupiti kompletnu medicinsku istoriju (anamnezu) i obaviti fizički pregled kako bi pregledali znake i simptome upale u celom telu i mišićno-skeletnom sistemu. Porodična istorija može biti veoma važna za dijagnostikovanje reumatske bolesti i takođe će biti uzeta u obzir prilikom pregleda.

Reumatolog će pregledati rezultate svih prethodnih ispitivanja koja su obavljena, a veoma je moguće i da će nakon pregleda indikovati dodatne laboratorijske testove u svrhu procene upale i/ili dodatne proizvodnje antitela u krvotoku. Osim toga reumatologu će u pojedinim situacijama biti neophodan uvid u radiografsko testiranje (rendgen, ultrazvuk, CT ili MRI) ) radi procene mišićno-skeletnih abnormalnosti.

Svi ovi rezultati će se kombinovati kako bi se utvrdio izvor simptoma pacijenta i razvio jedinstveni plan lečenja. Preporuke za lečenje mogu uključivati lekove, upućivanje na fizikalnu terapiju, upućivanje na druge specijaliste ili infiltriranje injekcije u zglobove/tetive. Neke reumatske bolesti mogu biti teško dijagnostikovati i mogu zahtevati nekoliko poseta lekaru, kako bi se uzrok simptoma precizno utvrdio.

Tokom naknadnih pregleda, reumatolozi mogu lečiti ponovljena stanja ili razgovarati sa pacijentima o medikamentima i tehnikama za uspostavljanja funkcije zglobova, ali i o opštim načinima za poboljšanje kvaliteta života.