fbpx

Pregled lekara specijaliste reumatologije

Cena usluge: od 7.000,00 RSD

Kako izgleda pregled lekara specijaliste reumatologije?

Reumatologija je internistička grana medicine koja je specijalizovana za dijagnostikovanje (detekciju), i lečenje mišićno-koštanih bolesti (reumatoidni artritis, psorijazni artritis, ankilozirajući spondilitis, Rajterov sindrom, giht, reumatska polimijalgija, spondiloartropatija) i sistemskim autoimunim stanjima (sistemski eritemski lupus, sistemska skleroza, Sjegrenov sindrom, mešovita bolest vezivnih tkiva i “preklapanje” sindroma, antifosfolipidni sindrom, polimiozitis i dermatomiozitis). Autoimune bolesti mogu uticati na zdravlje očiju, kože, nervnog sistema i unutrašnjih organa. Takođe, ova grana medicine bavi se i poremećajem koštanog metabolizma (osteoporoza, osteopenia, Padžetova bolest).

Kada je potrebno obaviti reumatološki pregled?

Pojava bolova u mišićima i zglobovima veoma je česta pojava. Kada se bolovi u mišićima i zglobovima zadržavaju u dužem vremenskom periodu, preporučuje se pregled reumatologa, u cilju dodatne procene stanja. Pored bola u mišićima i zglobovima, najčešći simptomi su otok i crvenilo zglobova.

Još jedan čest simptom reumatskog problema jeste pojava promena na koži (različiti osipi, modrice, crvenila). Na ovaj simptom treba posebno obratiti pažnju u situaciji kada je praćen opštim lošim stanjem pacijenta.

Pregled se posebno preporučuje pacijentima čiji bliski krvni srodnici pate od nekog autoimunog ili reumatskog oboljenja, kao i pacijentima čiji se simptomi značajno pogoršvaju u kratkom vremenskom periodu. Neki od znakova i simptoma mogu se privremeno ublažiti ili čak potpuno nestati neposredno nakon procesa lečenja, ali se mogu vratiti nakon završene terapije.

Ostali česti simptomi su:

  • hroničan i preteran umor
  • gubitak i opadanje kose
  • alergija na sunce

Ozbiljno oštećenje zglobova može nastati ako se simptomi bola u zglobovima ignorišu ili se ne leče pravilno. Ovakve vrste oštećenja se ne mogu uvek izlečiti terapijom, a u težim situacijama mogu ostaviti trajne posledice. Zbog toga ne bi trebalo odlagati pregled reumatologa.

 

Kako izgleda reumatološki pregled?

Prilikom prvog pregleda lekar internista subspecijalista reumatologije pregledaće rezultate svih prethodnih ispitivanja koja je pacijent obavio i indikovati određena dodatna laboratorijska ispitivanja za procenu upale (proveru prisustva određenih antitela), a u određenim okolnostima, biće neophodno obavljanje rendgenskog ili ultrazvučnog pregleda za procenu inteziteta mišićno-koštanih promena. Takođe, prilikom primarnog susreta sa reumatologom, biće neophodno ispitati način držanja i hoda pacijenta i izvršiti proveru promena na koži ukoliko one postoje.

Svi dobijeni rezultati biće kombinovani kako bi se utvrdio izvor simptoma pacijenta i razvio jedinstveni plan lečenja. Preporuke i plan lečenja mogu da uključuju terapiju lekovima, upućivanje na fizikalnu terapiju, upućivanje na pregled određenih lekara specijalista (imunologu npr.) ili infiltraciju leka u zglob. Neke reumatske bolesti mogu biti teško dijagnostikovane i mogu zahtevati nekoliko poseta reumatologu.

Kako se pripremiti za pregled?

Na pregled je neophodno poneti sve prethodne laboratorijske i/ili radiografske nalaze (rendgenski, ultrazvučni i/ili MRI). Ponekad je testove potrebno ponoviti da bi se potvrdio rezultat.

Neophodno je pripremiti informacije u vezi sa listom lekova i dozama koje pacijent uzima na dan pregleda, kao i informacije u vezi sa potencijalnim alergijama na lekove. Takođe preporučuje se da se pacijent, ukoliko ne poseduje informacije, raspita o prisustvu reumatoloških i autoimunih bolesti u porodici.

Koja su najčešća reumatska oboljenja?

Početkak jeseni je period kada se najčešće ispoljavaju simptomi reumatskog oboljenja usled niskih temperature i visoke  vlažnosti vazduha. Istraživanja pokazuju da su žene oko 3 puta češći reumatološki pacijenti, čemu je uzrok uticaj ženskih polnih hormona na razvoj autoimunih bolesti kod žena. Vrhunac istraživanja jeste podatak da žene, u reproduktivnom periodu oboljevaju od sistemskog eritemskog lupusa čak 7 do 8 puta češće nego muškarci. Ostala česta reumatska oboljenja kod žena i muškaraca su: osteoporoza,  reumatoidni artritis, spondiloartropatije, sistemska skleroza i fibromijalgija.

Online zakazivanje: Pregled lekara specijaliste reumatologije

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.