fbpx

Sistemski eritemski lupus

Sistemski eritemski lupus se manifestuje pojavom promena na koži (crvenih fleka ili tačkica), najčešće na licu i dekolteu, ali su istraživanja pokazala da ovo oboljenje ne zahvata samo kožu, već i unutrašnje organe. Zbog toga lupus koji zahvata samo kožu može da leči dermatolog, ali je svakako sve bolesnike potrebno uputiti i specijalisti interne medicine subspecijalisti reumatologije (i kliničke imunologije) radi procene vrste bolesti i zahvata organa.

Danas se smatra da se radi o skupu simptoma i znakova bolesti, koje su spektar različitih poremećaja. Na jednoj strani je blaži kožni oblik bolesti koji retko prelazi u sistemski. Sistemskim lupusom mogu biti istovremeno zahvaćeni koža, zglobovi i serozne ovojnice pluća i srca (serozitis). Na drugom kraju spektra su najteži oblici bolesti, potencijalno smrtonosni, koji zahvataju bubrege i mozak. Zbog toga je veoma važno na vreme otkriti pojavu ove bolesti. Uzroci pojave ove bolesti nisu do danas otkriveni, ali je evidentno da su u pitanju združeni različiti faktori (nasledna sklonost, hormoni, stres, stil života).

Bolest može početi veoma teškom kliničkom slikom, visokom temepraturom, otokom i bolovima u gotovo svim zglobovima  i znacima popuštanja rada srca i bubrega koji ozbiljno ugrožavaju život pacijenta. Sa druge strane kod nekih pacijenata bolest se postepeno razvija sa blagim manifestacijama pa može proći i nekoliko godina do postavljanja dijagnoze. Takođe bolest može u početnoj fazi ličiti na druge reumatske bolesti, pojedine infekcije ili čak maligna oboljenja krvi. Kod preko četiri petine bolesnika bolest se ispoljava prisustvom bolova i/ili otoka perifernih zglobova, a kod manjeg broja pacijenata javljaju se smetnje cirkulacije u predelu prstiju šaka i stopala (bledilo kože pri izlaganju hladnoći – Rejnoov fenomen). Preporučuje se da pacijent zakaže pregled ukoliko primeti neki od navedenih simptoma, kako bi se na vreme pristupilo dijagnostici i lečenju, pre nego što bolest napreduje. Ukoliko se dijagnoza postavi na vreme izlečenje je gotovo garantovano.