fbpx

Lasersko lečenje gljivica na noktima

Cena usluge: od 6.000,00 RSD po tretmanu (sa pregledom)

Lasersko lečenje gljivica na noktima je inovativna metoda rešavanja ovog dosadnog, a jako čestog problema. Gljivica na noktu sporo napreduje i ne može proći sama od sebe, a vremenom dovodi do jako ružnog izgleda nokta, pojave neprijatnog mirisa i bola u prstu. Zato lečenje treba započeti što ranije jer su tada i rezultati najpovoljniji. Svako odlaganje tretmana i zanemarivanje problema će dovesti do pogoršanja sa mogućim komplikacijama poput urastanja ili potpunog gubitka nokatne ploče.

Pacijenti često pogrešno misle da će gljivica proći sama od sebe ili da se može izlečiti različitim preparatima koje mažu i prskaju na nokte. Mnogi pomoć traže kod pedikira koji su često i odgovorni za nastanak infekcije zbog korišćenja nesterilnih instrumenata. Ukoliko se nepravilno leči, gljivica na noktu sporo napreduje tokom više godina i na kraju dovodi do ozbiljnih problema.

Gljivice na noktima se prema nekim procenama mogu naći kod čak 15% populacije. 

 

Gljivica izaziva zadebljavanje, krivljenje i odvajanje nokta

Obično postoje bele, žute ili smeđe fleke na noktu. Ispod zadebljalog nokta su prisutne naslage. U zavisnosti od uznapredovalosti infekcije, izgled nokta može biti različit, a nekada je toliko deformisan da ljudi izbegavaju nošenje otvorene obuće i gotovo uvek nose čarape. Narušen izgled nokta postaje pravo opterećenje i izaziva gubitak samopouzdanja i osećaj sramote, što je razumljivo ako se uzme u obzir značaj estetike u današnjem društvu.

Deformisan nokat je veliki problem za žene koje mnogo više vode računa o estetici. Zato često pokušavaju da prikriju promenu boje noktiju različitim lakovima ili gel nadogradnjom, a ne shvataju da tako samo pospešuju rast gljivice. Optimalni uslovi za rast gljivice su tamna, vlažna i topla sredina. 

Deformisan nokat nije samo estetski problem već u nekom momentu pravi i probleme pri hodu zbog urastanja u okolno meko tkivo. Problem nastaje i zbog cepanja čarapa i problema pri izboru adekvatne obuće. Pojedini pacijenti se žale i na konstantan bol u prstu. Uzrok tog bola je reakcija mekog tkiva na prisustvo gljivice. Koža oko nokta postaje crvena i otečena.

Gljivice na noktima se leče LUNULA laserom koji je po prvi put dostupan u Srbiji.

LUNULA laser

Ovaj laser se naziva hladnim, jer mehanizam delovanja ne podrazumeva zagrevanje tkiva selektivnom fototermolizom, što predstavlja napredak u odnosu na druge lasere koji se koriste u lečenju.
Pošto nema toplotnog efekta, nema ni BOLA, što je najveća prednost LUNULA lasera.

LUNULA laser koristi plavu i crvenu svetlost u lečenju. Plava svetlost direktno uništava gljivice, a crvena oporavlja oštećeno tkivo i stimuliše lokalni imuni odgovor kako bi se telo lakše izborilo sa gljivicom.

Stopalo ili šaka sa gljivično izmenjenim noktima se postavljaju u LUNULA laser. Dejstvo lasera se ne oseća, a tretman traje 12 minuta. Procedura je potpuno bezbolna. Laserski zraci se kreću kružno i tako pokrivaju celu površinu stopala ili šake, delujući na sve nokte. To je jako značajno za eliminaciju gljivice iz mekog tkiva oko noktiju i sprečavanje širenja infekcije na zdrave nokte.

Tretmani se izvode jednom nedeljno, od 6 do 10 puta. Pre laserskog tretmana, zadebljali nokti se bruse posebnim, sterilnim instrumentima. Nakon obrade sledi čišćenje nokatnih ploča. Procedure su bezbolne, a imaju za cilj pripremu deformisanog nokta za laserski tretman kako bi se poboljšala prodornost i dejstvo lasera.

LUNULA laser ima FDA (U.S. Food and Drug Administration) odobrenje za tretman gljivično izmenjenih noktiju i jedan je od najefikasnijih lasera u svetu za ovu indikaciju.

Laserska svetlost prodire celom debljinom nokta i pritom ne oštećuje ni nokat ni okolno meko tkivo. To je revolucionarna, laserska terapija niskog inteziteta bez toplotnog efekta i BEZ BOLA.

LUNULA laser deluje na gljivicu u noktu, ispod nokta i u okolnom mekom tkivu. Procedura je kratkotrajna i bezbolna. Laserska svetlost ne oštećuje zdravo tkivo već pomaže regeneraciji i ozdravljenju.

Nakon završetka laser terapije, treba sačekati da izraste zdrav nokat. Taj proces može da traje od 6 do 12 meseci. Zato se pacijenti redovno kontrolišu na mesečnom nivou kako bi se pratili efekti terapije.

 

Za lasersko lečenje gljivica na noktima se može koristiti i Pixel CO2 laser.

Pixel CO2 ima širok spektar primene u medicini, kako u estetici tako i u hirurgiji i ginekologiji. U pitanju je topli laser koji se može koristi u kombinaciji sa LUNULA laserom u nekim slučajevima.

Ovaj laser koristi metodu frakcionisane mikroablacije kako bi kreirao mikroskopske kanale u oboleloj nokatnoj ploči čime se poboljšava prodiranje antimikotičnih lekova. Primena ova dva lasera u kombinaciji sa lokalnom antimikotičnom terapijom u posebno osmišljenom protokolu omogućava izlečenje u najvećem broju slučajeva.

Lasersko lečenje gljivica na noktima je najefikasniji, najjednostavniji i najbezbedniji metod rešavanja ove mukotropne i uporne infekcije koja se inače jako teško leči. Korišćenje krema i sprejeva je obično bez uspeha jer ti lekovi ne prodiru kroz nokatnu ploču. Laserski zraci deluju i na izvor gljivica ispod nokta i zato je lasersko lečenje gljivica na noktima uspešna metoda lečenja.

Online zakazivanje: Lasersko lečenje gljivica na noktima

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.