fbpx

Kondilomi, često poznati kao polne bradavice, predstavljaju jedan od najčešćih simptoma infekcije Humanim papiloma virusom (HPV). Ove male, izbočene izrasline, koje se često pojavljuju na genitalnom području, mogu biti izvor nelagodnosti i zabrinutosti za mnoge ljude.

Iako su obično bezopasni, njihova prisutnost može ukazivati na postojanje HPV infekcije, koja može imati ozbiljnije posledice ako se ne leči.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, kondilomi su među najčešćim polno prenosivim infekcijama širom sveta, sa milionima novih slučajeva koji se dijagnostikuju svake godine.

Uprkos njihovoj učestalosti, mnogi ljudi nisu dovoljno informisani o tome šta kondilomi zapravo predstavljaju, kako se prenose i kako se mogu lečiti. U ovom tekstu pružićemo sveobuhvatan uvid u ovu temu, s ciljem da osvestimo čitaoce o važnosti prevencije i rane dijagnoze.

Uzročnik kondiloma: Humani papiloma virus (HPV)

Humani papiloma virus (HPV) je grupa virusa koja obuhvata više od 200 različitih sojeva. Ovi virusi inficiraju epitelne ćelije kože i sluzokože, a neki od njih su odgovorni za pojavu kondiloma. HPV je najčešća polno prenosiva infekcija, a prenosi se direktnim kontaktom kože s kožom, posebno tokom vaginalnog, analnog ili oralnog seksa. Takođe, virus može biti prenesen i tokom porođaja sa majke na dete.

Među različitim sojevima HPV-a, neki su poznati kao “niskorizični” jer obično izazivaju kondilome, dok su drugi kategorisani kao “visokorizični” jer mogu izazvati različite vrste raka. Na primer, HPV tipovi 6 i 11 su najčešći uzročnici genitalnih bradavica, dok su tipovi 16 i 18 povezani s većim rizikom od razvoja raka grlića materice, anusa, penisa, grla i jezika. Važno je napomenuti da iako kondilomi sami po sebi nisu kancerogeni, prisustvo HPV-a može povećati rizik od razvoja raka, posebno ako je infekcija uzrokovana visokorizičnim sojevima.

S obzirom na široku rasprostranjenost HPV-a i potencijalne zdravstvene komplikacije koje može izazvati, važno je prepoznati simptome, razumeti načine prenosa i preduzeti mere prevencije kako bi se smanjio rizik od infekcije.

Simptomi kondiloma – Kako ih prepoznati

Kondilomi su specifične izrasline koje se manifestuju kao posledica infekcije Humanim papiloma virusom (HPV). Njihov izgled može varirati, ali obično predstavljaju male, mekane kvržice ili izrasline koje mogu biti pojedinačne ili se grupisati u veće skupine. Ponekad imaju izgled cvetači s neravnim površinama. Boja kondiloma može biti od svetloroze do tamnobraon, u zavisnosti od mesta na kojem se nalaze i karakteristika kože osobe.

Kod muškaraca, kondilomi se najčešće pojavljuju na glaviću penisa, na koži oko penisa ili na anusu. Kod žena, ove izrasline se često javljaju na vulvi, ali mogu se takođe naći unutar vagine, na grliću materice ili oko anusa. Osim genitalnog područja, kondilomi se mogu pojaviti i u ustima ili grlu, naročito kod osoba koje praktikuju oralni seks.

Simptomi povezani s kondilomima uključuju svrab, osećaj peckanja ili nelagodnost u genitalnom području. Međutim, mnoge osobe sa kondilomima neće imati nikakve simptome, što može otežati prepoznavanje i dijagnozu. U nekim slučajevima, kondilomi mogu izazvati bol prilikom seksualnog odnosa ili mokrenja. Takođe, kod žena, kondilomi koji se nalaze unutar vagine mogu izazvati abnormalno vaginalno krvarenje ili pojačan vaginalni sekret.

S obzirom na to da kondilomi mogu biti asimptomatski, redovni ginekološki i urološki pregledi su od suštinskog značaja za rano otkrivanje i lečenje ovih izraslina.

Dijagnostika i testiranje

Dijagnostika kondiloma kod muškaraca i žena obično počinje kliničkim pregledom od strane lekara. Tokom ovog pregleda, lekar pažljivo pregledava genitalno područje pacijenta kako bi identifikovao prisustvo bilo kakvih izraslina ili promena koje bi mogle ukazivati na kondilome. U nekim slučajevima, lekar može koristiti povećalo ili specijalnu lampu kako bi bolje pregledao sumnjive oblasti.

Ako se sumnja na kondilome unutar vagine ili anusa, lekar može koristiti instrument zvan spekulum ili anoskop kako bi bolje pregledao ove oblasti. U slučaju sumnjivih izraslina na grliću materice, lekar može preporučiti kolposkopiju, postupak koji koristi povećalo kako bi se detaljno pregledao grlić materice.

Za potvrdu dijagnoze i identifikaciju specifičnog soja HPV-a koji je možda uzrokovao kondilome, lekar može preporučiti testiranje. Jedan od najčešćih testova je PAPA test, koji se koristi za otkrivanje abnormalnih ćelija na grliću materice koje mogu ukazivati na HPV infekciju. Ako se otkriju abnormalne ćelije, može se preporučiti dodatno testiranje, kao što je HPV DNA test, koji može identifikovati specifične sojeve virusa.

U nekim slučajevima, lekar može preporučiti biopsiju, postupak u kojem se uzima mali uzorak tkiva za laboratorijsku analizu. Ovo može pomoći u potvrđivanju dijagnoze i određivanju najboljeg tretmana.

Važno je napomenuti da redovni pregledi i testiranje igraju ključnu ulogu u ranoj dijagnozi i lečenju kondiloma, kao i u prevenciji potencijalno ozbiljnijih komplikacija povezanih s HPV infekcijom.

Lečenje kondiloma

Kondilomi, iako često bezopasni, mogu izazvati nelagodnost i estetske probleme, te je stoga njihovo lečenje preporučljivo. Postoji nekoliko metoda lečenja, a izbor metode zavisi od veličine, lokacije i broja kondiloma, kao i od individualnih preferencija pacijenta.

Laserska uklanjanje kondiloma

Lasersko uklanjanje kondiloma koristi se za uklanjanje većih kondiloma ili onih koji ne reaguju na druge tretmane.

Prednosti: Brza i efikasna metoda s minimalnim krvarenjem. Mane: Skuplja metoda koja može zahtevati anesteziju. Nuspojave: Bol, otok, crvenilo ili ožiljci.

Smrzavanje (krioterapija)

Uključuje upotrebu tečnog azota za zamrzavanje i uništavanje kondiloma.

Prednosti: Brz i jednostavan postupak. Mane: Može biti bolno i zahtevati više tretmana. Nuspojave: Bol, oticanje, plikovi ili ožiljci.

Hemijsko lečenje

Koristi se hemijsko sredstvo poput trihloroctene kiseline za uništavanje tkiva kondiloma kod žena i muškaraca.

Prednosti: Efikasno za manje kondilome. Mane: Može izazvati opekotine ili ožiljke. Nuspojave: Bol, iritacija ili ožiljci.

Hirurška ekscizija

Uključuje hirurško uklanjanje kondiloma skalpelom u lokalnoj anesteziji.

Prednosti: Direktno i potpuno uklanjanje kondiloma. Mane: Zahteva lokalnu anesteziju i može ostaviti ožiljke. Nuspojave: Bol, otok, krvarenje ili infekcija.

U svakom slučaju, važno je konsultovati se s lekarom kako bi se odredila najbolja metoda lečenja. Nakon lečenja, redovni lekarski pregledi su ključni kako bi se osiguralo da kondilomi ne ponovo izrastu i da nema komplikacija povezanih s HPV infekcijom.

Prevencija i zaštita

Prevencija je ključna kada je reč o HPV-u i kondilomima. S obzirom na to da je HPV najčešća polno prenosiva infekcija, važno je preduzeti odgovarajuće mere kako biste se zaštitili i smanjili rizik od infekcije.

1. Zaštita od HPV-a i kondiloma: Prva linija odbrane protiv HPV-a je svestranost o načinima prenosa i preduzimanje koraka kako bi se izbegao direktan kontakt s virusom. Ograničavanje broja seksualnih partnera i izbegavanje seksualnog kontakta s osobama čiji je seksualni zdravstveni status nepoznat može smanjiti rizik od infekcije.

2. Važnost vakcinacije protiv HPV-a: Vakcinacija protiv HPV-a je jedan od najefikasnijih načina zaštite od virusa. Postoje vakcine koje štite od najopasnijih sojeva HPV-a, uključujući one koji najčešće uzrokuju kondilome i rak grlića materice. Preporučuje se da se devojčice i dečaci vakcinišu u uzrastu od 11 ili 12 godina, ali vakcinacija može biti korisna i za starije adolescente i mlade odrasle osobe.

Prednosti: Vakcinacija može smanjiti rizik od infekcije HPV-om za više od 90%. Mane: Vakcinacija ne štiti od svih sojeva HPV-a, pa je i dalje važno preduzimati druge mere prevencije.

3. Kondomi kao sredstvo prevencije: Iako kondomi ne pružaju potpunu zaštitu od HPV-a, kada se pravilno koriste, mogu značajno smanjiti rizik od infekcije. Kondomi deluju kao barijera koja sprečava direktan kontakt kože s kožom, čime se smanjuje mogućnost prenosa virusa.

Prednosti: Kondomi su lako dostupni i pružaju zaštitu ne samo od HPV-a, već i od drugih polno prenosivih infekcija. Mane: Kondomi moraju biti pravilno postavljeni i koristiti se svaki put tokom seksualnog odnosa kako bi bili efikasni.

Zaključno, kombinacija vakcinacije, pravilne upotrebe kondoma i informisanosti o HPV-u predstavlja najbolju strategiju zaštite od kondiloma i povezanih zdravstvenih problema.

Kondilomi u trudnoći

Trudnoća je posebno osetljivo razdoblje u životu svake žene, a prisustvo kondiloma može dodati dodatne zabrinutosti i komplikacije. HPV i kondilomi mogu imati određeni uticaj na trudnoću, kao i na zdravlje novorođenčeta.

Uticaj HPV-a i kondiloma na trudnoću

Infekcija HPV-om i prisustvo kondiloma mogu povećati rizik od određenih komplikacija tokom trudnoće. Kondilomi mogu rasti brže zbog povećane cirkulacije krvi u genitalnom području tokom trudnoće. Veći kondilomi mogu otežati proširenje vaginalnog kanala tokom porođaja, što može zahtevati carski rez. Postoji i mali rizik da majka prenese HPV na bebu tokom porođaja, što može dovesti do respiratornih problema kod novorođenčeta.

Preporuke za trudnice

  • Redovni pregledi: Trudnice bi trebalo redovno da se konsultuju s ginekologom kako bi pratile moguće promene u kondilomima i procenile potrebu za lečenjem.
  • Lečenje: Ako je lečenje neophodno, metode poput krioterapije ili laserske intervencije mogu biti sigurne tokom trudnoće. Međutim, neki tretmani, poput određenih krema, možda nisu preporučljivi za trudnice.
  • Porod: Ako su kondilomi veliki ili ako postoji rizik od prenosa HPV-a na bebu, lekar može preporučiti carski rez kao najsigurniju opciju porođaja.
  • Vakcinacija: Iako vakcinacija protiv HPV-a ne leči postojeću infekciju, trudnice bi trebalo da razmotre vakcinaciju nakon porođaja kako bi se zaštitile od budućih infekcija.

Zaključno, iako kondilomi mogu dodati složenost trudnoći, pravilnim nadzorom i lečenjem, većina žena može imati zdravu trudnoću i zdravu bebu. Važno je blisko sarađivati s lekarom kako bi se osiguralo najbolje moguće zdravstveno stanje i ishod za majku i dete.

Česta pitanja i zablude o kondilomima

Kondilomi su često nerazumljiva tema za mnoge, a s obzirom na to da su povezani s HPV infekcijom, postoji mnogo pitanja i zabluda o njima. Evo nekoliko ključnih tačaka koje će vam pomoći da razumete ovu temu:

1. Pitanje: Ako nemam simptome, da li to znači da nemam HPV?
Odgovor: Ne. Mnoge osobe mogu biti inficirane HPV-om bez vidljivih simptoma kondiloma. Infekcija se može preneti čak i blagim dodirom dve osobe.

2. Zabluda: Kondilomi su problem samo kod žena.
Istina: Kondilomi se mogu javiti i kod muškaraca i žena. Dok kod žena se često pojavljuju u predelu vagine i anusa, kod muškaraca se mogu javiti na penisu i oko anusa.

3. Pitanje: Kako izgledaju kondilomi?
Odgovor: Kondilomi su izrasline koje mogu varirati u veličini. Mogu se pojaviti kao male bradavice, ali i kao veće izrasline. Tipovi 6 i 11 HPV-a su najčešći uzročnici ovih izraslina.

4. Zabluda: Kondomi pružaju potpunu zaštitu od HPV-a.
Istina: Iako kondomi smanjuju rizik, HPV se prenosi seksualnim putem, čak i blagim dodirom kože i sluzokože, pa kondomi ne pružaju potpunu zaštitu.

5. Pitanje: Da li lečenje i uklanjanje kondiloma znači da je HPV nestao?
Odgovor: Ne. Važno je razumeti da uklanjanje kondiloma ne znači da je infekcija nestala. HPV može ostati u telu i nakon uklanjanja kondiloma.

6. Zabluda: Samo osobe s mnogo seksualnih partnera mogu dobiti kondilome.
Istina: Iako je rizik veći kod osoba s više partnera, čak i osobe koje su imale samo jednog partnera mogu dobiti HPV i kondilome.

7. Pitanje: Kako kondilomi utiču na trudnoću?
Odgovor: Kondilomi mogu da se pojave ili povećaju tokom trudnoće. S obzirom na to da HPV može uticati na trudnoću, važno je konsultovati se s lekarom.

U svetlu ovih informacija, važno je biti informisan i preduzeti mere zaštite. Ako imate bilo kakvih pitanja ili briga, uvek se konsultujte s lekarom ili stručnjakom za seksualno zdravlje.

Zaključak

S obzirom na to da su kondilomi i HPV infekcija široko rasprostranjeni i mogu imati ozbiljne posledice na zdravlje, važnost informisanja i redovnih pregleda ne može se dovoljno naglasiti. Informisanje o načinima prenosa, simptomima i mogućnostima lečenja i uklanjanja kondiloma je ključno za prevenciju i rano otkrivanje.

Kondilomi se mogu javiti i kod muškaraca i žena, a simptomi kondiloma mogu varirati. Mnogi ljudi nisu ni svesni da su inficirani dok ne dođe do pojave prvih simptoma. Zato su redovni lekarski pregledi, posebno pregledi genitalija i anusa, od suštinskog značaja.

Pozivamo vas na akciju: Ako imate bilo kakve sumnje ili brige, posetite svog lekara. Testiranje na HPV i druge polno prenosive infekcije može vam pružiti jasnu sliku o vašem zdravstvenom stanju. Takođe, razmotrite vakcinaciju protiv HPV-a, posebno ako ste u uzrastu između 11 i 26 godina. Vakcinacija može pružiti zaštitu od najopasnijih sojeva HPV-a, uključujući tipove 6, 11, 16 i 18, koji su najčešći uzročnici kondiloma i raka grlića materice.

Ne čekajte da se pojave simptomi ili komplikacije. Budite proaktivni u zaštiti svog seksualnog zdravlja i zdravlja vaših partnera.

Reference

Crna, R. N. M. (2023, April 20). Genital Warts. Healthline.
https://www.healthline.com/health/std/genital-warts

Pennycook, K. B. (2023, June 21). Condyloma Acuminata. StatPearls – NCBI Bookshelf.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547667/

Ghadishah, D. (n.d.). Condyloma Acuminatum (Genital Warts): Background, Pathophysiology, Epidemiology. https://emedicine.medscape.com/article/781735-overview

Genital warts – Symptoms and causes – Mayo Clinic. (2023, June 30). Mayo Clinic.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-warts/symptoms-causes/syc-20355234