fbpx

Bradavice izazivaju virusi i one mogu da se pojave bilo gde na telu. Bradavice koje se pojave na genitalnoj regiji izaziva Humani papiloma virus (HPV) i nazivaju se kondilomi. Ova vrsta bradavica se lako prenosi seksualnim kontaktom.

HPV infekcija spada u najčešće polne bolesti. Određene vrste ovog virusa mogu da izazovu rak grlića materice, rektuma, vulve, vagine i penisa.

Prema jednom istraživanju čak 50% seksualno aktivnih osoba će imati HPV infekciju tokom života.

Nakon zaraze HPV virusom može proći mesec dana do 3 meseca do pojave kondiloma. Neki ljudi koji su zaraženi ih nikad ne dobiju.

Svaki humani papiloma virus ima svoj broj ili tip. Izraz “papiloma” se odnosi na neku vrstu bradavica koje nastaju kao rezultat virusa.

HPV živi u tankim, ravnim ćelijama koje se nazivaju epitelne ćelije. One se nalaze na površini kože. Takođe ih ima na površini vagine, anusa, vulve, grlića materice i penisa. Mogu da budu u ustima i grlu.

Oko 60 od 100 tipova HPV-a izaziva bradavice na područjima kao što su ruke ili stopala. Ostalih 40-ak sojeva ulazi u telo tokom seksualnog kontakta. Privlače ih sluzokože tela, kao što su vlažni slojevi oko anusa i genitalija.

Ovih 40 vrsti seksualno prenosivih sojeva Humanog papiloma virusa se dele na visokorizične i niskorizične.

 

Kako izgledaju kondilomi?

Kondilomi su male izrasline boje kože, roze ili crvene. Pojavljuju se na genitalnoj regiji. Kondilomi mogu biti vidljivi ili jako mali i teški za uočavanje. Često se pojavljuju grupe od 3 ili 4 izrasline koje mogu da se uvećaju i brzo prošire. Kondilomi obično nisu bolni, ali mogu da izazovu blag bol, krvarenje ili svrab.

 

Koji su simptomi kondiloma?

Kao mnoge polne bolesti, HPV nema uvek vidljive simptome. Kada se simptomi pojave, obično dolazi do pojave bradavica u genitalnoj regiji.

Kondilomi kod žena

Kod žena, bradavice se mogu razviti na spoljašnjoj i unutrašnjoj strani vagine, na grliću materice (otvor u materici) ili oko anusa. Kondilomi mogu biti jako mali, a mogu i da se pojave u većim grupama. Mogu biti crvenkaste ili bele boje. Nekada kondilomi uopšte ne izazivaju simptome.

Ako ste žena koja je imala seksualni odnos bez zaštite onda treba da odete na pregled kod ginekologa. Testiranje na niskorizični HPV koji izaziva kondilome ne spada u rutinski pregled. Lekar će morati da vas pregleda da bi znao sa sigurnošću da li imate virus. Kondilomi mogu da se pojave mesecima ili godinama posle seksualnog kontakta.

Nekad kondilomi mogu da se pojave unutar vagine pa ih je teško primetiti. Možete imati simptome kondiloma, a da se ispostavi da je neka druga bolest u pitanju.

Kondilomi kod muškaraca

Kod muškaraca kondilomi se mogu videti na penisu, na skrotumu ili oko anusa. Ne postoji pouzdan test za muškarce koji će da otkrije virus odgovoran za pojavu kondiloma. Treba da zatražite da vas lekar pregleda ili da idete na redovne preglede.

Oba pola

Genitalne bradavice takođe mogu da se pojave u ustima, na jeziku ili grlu osobe koja je imala oralni seks sa zaraženom osobom.

Odmah idite kod lekara ako vi ili vaš partner dobijete bradavice na genitalijama. Takođe, treba da odete kod lekara ako imate sekret iz vagine ili penisa, osećate bol/peckanje ili krvarite tokom mokrenja ili seksa, partner vam ima kondilome ili neke od simptoma ili vaše dete ima kondilome.

Ne postoji način da se predvidi da li će kondilomi da se prošire ili nestanu. Iz tog razloga zaražene osobe treba da odu na pregled. Ako bude potrebno lekar će da odredi terapiju.

 

Kako izgleda pregled za kondilome?

Lekar će vam postaviti neka od ovih pitanja:

Da li koristite zaštitu tokom seksualnog odnosa?

Da li imate više seksualnih partnera?

Da li ste se vi ili vaš partner testirali na polne bolesti?

Da li imate simptome kondiloma?

Da li ste trudni ili pokušavate da zatrudnite?

 

Testovi za kondilome

Lekar će da uradi test da proveri da li postoji prisustvo kondiloma i sličnih polno prenosivih bolesti:

Pregled vidljivih izraslina – Lekar proverava da li izgledaju kao genitalne bradavice.

Primena blagog rastvora sirćetne kiseline (sirćeta) – Lekar će da stavi ovaj rastvor na genitalnu regiju. Ako imate lezije one će postati bele.

Kompletan karlični pregled i PAPA test (za žene)  – Lekar će da uradi PAPA test uzimanjem brisa iz grlića materice i vagine. Poslaće uzorke u laboratoriju gde će ih ispitati.

Specijalizovani test za visokorizični HPV (niskorizični oblik ne bi trebalo da se testira) – Uzorak se uzima na sličan način kao PAPA test.

Biopsija tkiva grlića materice (ako je abnormalan PAPA bris ili postoji vidljiva abnormalnost) – Lekar proverava prisustvo abnormalnih ćelija koje bi mogle da se razviju u rak grlića materice povezan sa HPV-om.

Biopsija grlića materice podrazumeva uzimanje malog uzorka tkiva i ispitivanje pod mikroskopom.

Pregled rektuma – Pacijentkinje mogu da dobiju uput za ginekologa (lekara specijalizovanog za reproduktivno zdravlje žena) radi daljeg testiranja i biopsije.

Lekar može da uzme uzorak krvi i da ga testira na HIV i sifilis. U zavisnosti od rezultata testa, može vas poslati kod specijaliste na dalje lečenje.

Kako se leče kondilomi?

Kao što smo već rekli, kondilomi uglavnom ne bole, ali mogu izazvati svrab i blag bol.

Ne postoji terapija koja će da eliminiše HPV infekciju koja izaziva kondilome. Lekar može da uklomi genitalne bradavice laserskom intervencijom, smrzavanjem ili primenom hemikalija. 

Kondilomi mogu da se leče i kremama, gelovima i mastima, kao i tretmanina sa kiselinom.

Postoje određeni lekovi na recept koji se koriste za lečenje kod kuće. Lekar će vam preporučiti terapiju u zavisnosti od toga koliko kondiloma imate, gde se nalaze i koje su veličine. Takođe, lekar će uzeti u obzir vaše želje.

Krioterapija

Lekar može da zamrzne genitalne bradavice i da ih ukloni koristeći tečni nitrogen i aplikator ili posebnu napravu koja se zove krio sonda. 

Tečni nitrogen se stavlja na kondilome 10 do 20 sekundi. Ako imate puno kondiloma lekar može da vam da lokalnu anesteziju.

Operacija

Ako su kondilomi preveliki ili ne reaguju na lečenje može biti potrebna operacija. Lekar će vam dati lokalnu anesteziju i onda može da ukloni sve kondilome. 

Postoje različiti metode za uklanjanje kondiloma. Mogu da se iseku makazama, da se uklone sa oštrim skalpelom, da se uklone laserom ili da se spale. Metoda sagorevanja se zove elektrokauterizacija i koristi električnu sondu sa niskim naponom.

Uglavnom nisu potrebni šavovi posle operacije.

Tretman rastvorom sa kiselinom

Lekar može da koristi trihlorosirćetnu ili bihlorosirćetnu kiselinu za lečenje genitalnih bradavica.

Jednom nedeljno će naneti malu količinu na kondilome i pustiće da se rastvor osuši. Ova metoda najbolje funkcioniše na malim kondilomima i može se koristiti za lečenje vaginalnih, cervikalnih i analnih kondiloma.

 

Lečenje unutrašnjih bradavica

Ako imate kondilome na vagini ili grliću materice preporuču se sledeće metode lečenja:

  • Krioterapija ili tečni nitrogen
  • Operacija
  • Rastvor sa kiselinom
  • Ako imate kondilome u uretri (cev koja prenosi urin od bubrega do bešike) najbolja opcija za lečenje je krioterapija ili hirurško uklanjanje.
  • Ali glavni problem kondiloma je što uvek mogu da se vrate. Iz tog razloga može biti potrebno više terapija.
  • Ako imate kondilome treba da: održavate genitalnu regiju što suvljom i da nosite donji veš od pamuka. Donji veš od sintetičkih materijala može da iritira genitalnu regiju i loše upija vlagu.

 

Kako se širi HPV?

Humani papiloma virus može da uđe u telo preko posekotine, ogrebotine ili otvora na koži. Nastaje od kontakta kožom, vaginalnog, analnog ili oralnog seksa. HPV virus može da se prenese bebi ako ga majka ima u toku trudnoće. U retkim slučajevima HPV može da izazove nekancerogenu izrazlinu na larinksu deteta.

Sledeći faktori povećavaju šansu za kondilome:

  • Oštećena koža
  • Direktan kontakt sa zarazom
  • Više seksualnih partnera
  • Slab imuni sistem

 

Veću šansu za kondilome imaju adolescenti i mlade osobe.

Da li kondilomi moraju da se leče?

Treba da se lečite ako imate kondilome. Takođe, kao što je rečeno, HPV može da izazove rak grlića materice, rektuma i penisa. Ali nije svaka vrsta Humanog papiloma virusa uzrok za ove bolesti. Ako imate kondilome treba da idete na redovne preglede za rak 1 godišnje.

Takođe, ako se ne leče, kondilomi mogu da se uvećaju i prošire.

 

Nuspojave lečenja kondiloma

Nuspojave lečenja genitalnih bradavica su retke. To mogu biti promena boje kože ili pojava ožiljnog tkiva – posebno ako koža nije imala dovoljno vremena da zaceli između terapija.

Jako retka nuspojava je hroničan bol. Ako imate analne kondilome, pražnjenje creva može biti bolno. Takođe, može da se pojavi fistula – tanki tunel u koži prema analnom kanalu. Fistula se leči operacijom. 

 

Kako sprečiti kondilome?

Bilo koja seksualno aktivna osoba može da dobije ili proširi HPV. U nekim slučajevima postoji veća šansa za širenje kondiloma. Na primer, ako imate više od jednog seksualnog partnera, ako ste trudni, ako imate slab ili oštećen imuni sistem, ako konzumirate cigarete.

Najbolji način da sprečite HPV i genitalne bradavice je da ne upražnjavate seks ili da ograničite seksualni kontakt na jednu zdravu osobu. Ako nemate tu mogućnost, onda treba da koristite kondome, ali oni nisu 100% efikasni zato što ne prekrivaju penis u celosti, kao ni okolnu regiju.

Postoje 3 vakcine koje pružaju zaštitu od HPV infekcije. Gardasil pruža zaštitu od 4 soja HPV virusa i pruža umerenu zaštitu protiv kondiloma. Dve vrste virusa – HPV-16 i HPV-18 – izazivaju oko 70% slučajeva raka grlića materice. Druge dve vrste (HPV-6 i HPV-11) su odgovorne za oko 90% slučajeva kondiloma. Vakcinu mogu da dobiju i muškarci i žene.

Gardasil-9 je vakcina koja je efikasna kao Gardasil u prevenciji sojeva 6, 11 i 18 HPV virusa. Takođe pruža zaštitu protiv još 5 vrsta HPV virusa (31, 33, 45, 52, 58).

Ova vakcina pruža zaštitu od 90% od raka grlića materice, vagine i vulve kod žena, kao i od analnog raka kod muškaraca. Takođe pruža zaštitu od kondiloma.

 

Česta pitanja u vezi kondiloma

Kako se dijagnostikuju kondilomi?

Dijagnoza kondiloma obično se postavlja pregledom zahvaćenih područja. U nekim slučajevima, lekar može da primeni blagu kiselinsku otopinu na kožu koja može učiniti kondilome vidljivijim. Kod žena se mogu koristiti dodatne metode poput kolposkopije ili PAPA testa.

 

Da li kondilomi mogu da se vrate nakon uspešnog lečenja?

Da, kondilomi se mogu vratiti čak i nakon uspešnog tretmana, posebno ako je imuni sistem osobe oslabljen.

 

Kako se životne navike, poput konzumiranja alkohola ili cigareta, odražavaju na rizik od dobijanja kondiloma?

Alkohol i cigarete mogu oslabiti imuni sistem, što može povećati rizik od infekcije HPV-om i razvoja kondiloma. Takođe, pušenje se povezuje s većim rizikom od razvoja karcinoma koji se može povezati s nekim tipovima HPV-a.

 

Da li postoji veza između kondiloma i neplodnosti?

HPV infekcija sama po sebi obično ne uzrokuje neplodnost. Međutim, neki tretmani za kondilome ili rak grlića materice uzrokovan HPV-om mogu imati uticaja na plodnost.

 

Da li su kondomi efikasni u sprečavanju prenosa HPV-a i kondiloma?

Kondomi mogu smanjiti rizik od prenosa HPV-a, ali ne nude potpunu zaštitu jer HPV može inficirati oblasti koje kondomi ne pokrivaju.

 

Kako se HPV i kondilomi mogu uticati na trudnoću?

HPV infekcija i kondilomi mogu se pojaviti ili se pogoršati tokom trudnoće, a imunosupresija koja se javlja tokom trudnoće može povećati rizik od infekcije. U većini slučajeva, kondilomi ne utiču na zdravlje majke ili bebe. Ipak, veliki kondilomi mogu uzrokovati probleme tokom vaginalnog porođaja.

 

Da li postoji razlika između simptoma i tretmana kondiloma kod muškaraca i kod žena?

Simptomi kondiloma su slični kod muškaraca i žena, a mogu uključivati svrab, nelagodnost i pojavu bradavica na genitalijama. Tretmani su takođe slični i mogu uključivati topikalne lekove, zamrzavanje, spaljivanje ili hirurško uklanjanje. Međutim, kod žena, HPV ima dodatni rizik jer određeni sojevi mogu dovesti do razvoja raka grlića materice.