fbpx

Trudnoća predstavlja period od začeća ploda do rođenja deteta. Nakon što se jajna ćelija oplodi spermatozoidom i potom implantira u sluznicu maternice, razvija se u placentu i embrion, a kasnije i u plod. Trudnoća obično traje 40 nedelja, počev od prvog dana poslednje menstruacije žene, a deli se na tri trimestra, od kojih svaki traje po tri meseca.

Koji su simptomi trudnoće?

Prvi znak trudnoće obično je izostanak menstruacije, mada neke žene mogu primetiti znake krvarenja u početnom period trudnoće. Grudi u toku trudnoće natiču i mogu postati osetljivije dok se mlečne žlezde pripremaju za eventualno dojenje. Bradavice postaju uvećane, a vene na površini grudi postaju vidljive I uočljivije.

Mučnina i povraćanje su vrlo česti simptomi i obično se javljaju u jutarnjim časovim i to tokom prvog tromesečja trudnoće.

Obično dolazi i do hormonalnog disbalansa, naročito u vidu povećanog nivoa progesterona. Preporučuje se veći broj manjih obroka tokom dana, kako stomak ne bi bio prazan.

Mnoge žene se takođe osećaju izuzetno umorno tokom ranih nedelja trudnoće. Učestala mokrenja su česta pojava.

Drugi uobičajeni simptomi podrazumevaju: čest i nagle promene raspoloženja, bol u predelu stomaka, oticanje nogu i zglobova, glavobolju, vrtoglavicu i sl.

Šta podrazumeva kontrola trudnoće?

Kontrola trudnoće podrazumeva niz procedura i pregleda kojima se utvrđuje vaše zdravlje i zdravlje ploda.

Da bi trudnoća bila sigurna, zdrava i bez neželjenih ishoda, neophodno je njeno praćenje od strane lekara. U Alfa MEDICA poliklinici možete obaviti sve detaljne preglede i analize na jednom mestu. Svakoj budućoj mami se posvećujemo sa posebnom pažnjom i pratimo razvoj ploda od začeća do porođaja. U Alfa MEDICA poliklinici vam, pre svega, nudimo kvalitet i posvećenost, budući da smo okupili tim vrhunskih stručnjaka i opremili ih najsavremenijom medicinskom opremom.

Prvi pregled

Tokom prvog ginekološkog pregleda, ginekolog razgovara sa trudnicom (anamneza). Tom prilikom se uzimaju podaci o eventualnim oboljenjima trudnice, ali i oboljenjima u okviru porodice. Na osnovu svih tih podataka, procenjuje se da li trudnoća spada u normalnu ili u visokorizičnu, koja zahteva pojačan nadzor. Osim toga, prvi pregled podrazumeva i kontrolu krvnog pritiska i telesne težine. Kontrola trudnoće počinje od momenta kada saznate da ste ostali u drugom stanju.

Kontrola trudnoće nakon prvog pregleda

Posete lekaru, kao i analize koje lekar obavlja u trudnoći se razlikuju od trudnice do trudnice i zavise od zdravstvenog stanja svake žene, kao i stanja trudnoće. Tipični koraci u vođenju svake trudnoće su:

Opšti pregledi

Podrazumevaju redovno kontrolisanje težine trudnice, zatim redovno merenje krvnog pritiska i proveravanje otoka ruku i nogu.

Ginekološki pregledi

Podrazumevaju niz procedura kojima se utvrđuje zdravlje ploda, ali i buduće majke. Ultrazvučni pregledi su obavezni u toku trudnoće, budući da se njima utvrđuje razvijanje i starost ploda. Zahvaljujući njima utvrđuju se otkucaji srca bebe, ali i tok razvijanja organa. Ultrazvukom se, takođe može utvrditi i pol ploda (to je uglavnom moguće između dvadesete i dvadeset četvrte nedelje trudnoće). Osim ultrazvuka, ginekološki pregledi u trudnoći podrazumevaju i PAPA test, ali i proveravanje vaginalnog sekreta kojima se utvrđuje prisustvo bakterija (poput streptokoka, hlamidije ili nekih drugih mogućih infekcija). Osim toga, pred kraj trudnoće, obavezan je i CTG zapis, prilikom kojeg se mere srčani tonovi bebe i registruje prisustvo kontrakcija.

Laboratorijske analize

Podrazumevaju kompletnu analizu krvi (krvna slika, nivo hCG hormona, određivanje krvne grupe, prisustvo virusa itd.) i urinokulturu (komplentnu analizu urina). Osim toga, obavezan je i prenatalni biohemijski skrining na hromozomopatije (dabl i tripl test) kojim se utvrđuje da li kod ploda postoje svojevrsne hromozomske nepravilnosti, koje mogu uzrokovati pojavu Daunovog sindroma ili nekih drugih genetskih sindroma. Ukoliko dabl i tripl test ukazuju na hromozomske nepravilnosti, trudnica se upućuje na amniocentezu ili biopsiju horionskih čupica, kojima se sa velikom sigurnošću utvrđuje da li ima hromozomskih anomalija. Svi dodatni pregledi se izvode u dogovoru sa našim ginekologom, ukoliko se smatra da su potrebni.

U našoj poliklinici kontrola trudnoće podrazumeva i razgovore sa budućom mamom u toku cele trudnoće, prilikom čega vam dajemo savete kako najbolje da se izborite sa mučninama, otocima, bolovima u leđima i brojnim drugim neprijatnostima sa kojima se susrećete u toku trudnoće. Pored toga, uvek smo vam na raspolaganju za sva pitanja i nesigurnosti koje imate.