fbpx

Pregled ginekologa sa ultrazvukom

Cena usluge: 8.000,00 RSD

Redovan ginekološki pregled podrazumeva niz procedura i metoda kojim se utvrđuje stanje zdravlja reproduktivnog sistema žene.

Redovan ginekološki pregled nije bolan, niti dugo traje i trebalo bi ga uraditi najmanje jednom, po mogućstvu dvaput godišnje.

Ukoliko se ovo pravilo poštuje, uspešno se mogu izbeći značajniji ginekološki problemi koji bi mogli trajno ošteti Vaše reproduktivno zdravlje ili Vas vitalno ugroziti. Ovim pregledima treba pribegavati od početka seksualnih odnosa, čak i u periodima duže apstinencije od odnosa.

Kako izgleda redovan ginekološki pregled?

Redovan ginekološki pregled je potpuno bezbolan i traje u proseku oko dvadeset minuta. Redovan ginekološki pregled podrazumeva niz procedura i testova kojima se utvrđuje stanje reproduktivnog sistema žene, kao i prisustvo bolesti, virusa ili bakterija.

U Alfa MEDICA poliklinici okupili smo tim najboljih specijalista ginekologije i akušerstva, koji su potpuno posvećeni vama i kojima je glavni cilj opšte poboljšanje ženskog intimnog zdravlja. Ginekološki pregled započinje razgovorom sa pacijentkinjom, nakon čega se obalja ultrazvučni pregled i kolposkopija, a zatim i uzmanje uzorka brisa, onda kada se sumnja na prisustvo vaginalne infekcije. Na kraju samog pregleda pacijentkinja ima priliku da porazgovara sa ginekologom u vezi sa bilo kojim eventualnim pitanjem i nedoumicom koju ima.

Razgovor sa pacijentkinjom (anamneza)

Pre nego što se počne sa svim neophodnim testovima kojima se utvrđuje Vaše intimno zdravlje, naš ginekolog će prvo razgovarati sa vama. Ginekolog će vam postaviti nekoliko pitanja u vezi sa vašom menstruacijom (kada ste je prvi put dobili, da li su vam krvarenja obilna, kada ste imali poslednju menstruaciju, da li su redovne itd). Osim toga, razgovaraće sa vama o vašoj seksualnoj aktivnosti (kada ste stupili u seksualne odnose, da li koristite zaštitu itd). Cilj razgovora je bolji uvid u vaše zdravlje, čime se omogućava kvalitetniji pristup svakoj pacijentkinji.

Kolposkopija sa PAPA testom

Ovim vidom dijagnostičkog pregleda, utvrđuje se potencijalno prisustvo abnormalnih ćelija na grliću materice. Ukoliko postoje, kolposkopija sa PAPA testom može nesumnjivo utvrditi pojavljivanje premalignih ćelija koje se kasnije mogu razviti u karcinom. Ukoliko se pregledi vrše redovno i abnormalne ćelije se otkriju u ranoj fazi, lečenje je veoma jednostavno i bez rizika po zdravlje reproduktivnog trakta žene.

Mikrobiološki i mikološki brisevi

Mikrobiološki i mikološki brisevi mogu detektovati brojne bakterije i gljivice koje uzrokuju neprijatnosti i probleme. Brisevi su deo redovnog ginekološkog pregleda i na vrlo jednostavan način se može otkriti prisustvo infekcija u ženskom reproduktivnom sistemu. Mikrobiološkim i mikološkim brisevima može se utvrditi prisustvo brojnih polno prenosivih bolesti (kandida, hlamidija, mikoplazma, ureaplazma, gonoreja, trihomonijaza, sifiis).

Pregled dojki

Pregled dojki podrazumeva najpre manuelni, a potom i ultrazvučni pregled dojki. Tom prilikom posebnu pažnju potrebno je posvetiti obuci same žene za samopregled sopstvenih dojki, na način da sama i na vreme može utvrditi prve promene, čvoriće i neravnine u svojim dojkama.

Edukacija

Edukacija se zasniva na razgovoru sa našim ginekologom, kada imate priliku da ga pitate šta god Vas interesuje, budući da ginekološki pregledi nisu samo dijagnostičkog, već i edukativnog karaktera.

Ultrazvučni deo pregleda

Ultrazvučni pregledi predstavljaju bezbolnu dijagnostičku proceduru i obavezan su deo redovnih ginekoloških pregleda. Prilikom ultrazvučnog pregleda ginekolog određuje veličinu i položaj materice, debljinu endometrijuma, eventualno prisustvo miomatoznih promena, veličinu i položaj jajnika, prisustvo folikula na jajnicima i stanje jajovoda. Osim toga, ultrazvučni pregledi omogućavaju i praćenje trudnoće, razvoj ploda i izgled posteljice. Takođe, ovom metodom se može proveriti krvotok, tj. cirkulacija kroz krvne sudove pupčanika, ali i krvne sudove materice i jajnika.

Vrste ultrazvučnih pregleda

Ova neinvanzivna dijagnostička metoda se može uraditi na dva načina, tj. postoje dve vrste ultrazvučnih pregleda:

Ultrazvučni pregledi vaginalnom sondom

Za njegovo izvođenje bešika treba da bude prazna. Ultrazvuk vaginalnom sondom je bezbolan, mada neke pacijentkinje opisuju ovaj pregled kao blago neprijatan. Ipak, prednosti ove vrste ultrazvučnog pregleda su velike. Ne postoji nikakva priprema za ovaj pregled (nema pripreme pacijentkinje u smislu pijenja tečnosti), pa se on može izvesti odmah. Sama sonda je u bližem kontaktu sa unutrašnjim organima male karlice, pa je i vizualizacija organa bolja, te dijagnostikovanje promena preciznije.

Ultrazvučni pregledi abdominalnom sondom

Za izvođenje ultrazvuka abdominalnom sondom neophodna je puna bešika. Neophodno je uneti otprilike 1,5 litar tečnosti, da bi rezultati ultrazvuka bili precizniji. Puna bešika potiskuje creva (koja sadrže vazduh) i omogućava vizualizaciju organa male karlice, što čini ultrazvučnu sliku jasnijom. Prednosti abdominalnog ultrazvuka su u tome što nema uvođenja sonde u unutrašnjost vagine, čime se izbegava osećaj neprijatnosti. Ultrazvučni pregled abdominlnom sondom podrazumeva apliciranje gela na kožu stomaka i prislanjanje abdominalne sonde na površinu abdomena. Ova vrsta ultrazvučnog pregleda se uglavnom izvodi ukoliko pacijentkinja nikada nije imala seksualne odnose. U svakom drugom slučaju, vaginalna ultrazvučna sonda ima apsolutnu prednost u odnosu na abdominalnu sondu, zbog bolje vidljivosti i jasnoće u sagledavanju organa male karlice i njihovih oboljenja.

Kada se rade ultrazvučni pregledi?

Osim toga što je neophodno da svaka žena uradi najmanje jednom ili dvaput godišnje ginekološki ultrazvuk (u okviru redovnog ginekološkog pregleda), ultrazvučni pregled se preporučuje i u sledećim situacijama:

  • Ukoliko se oseti bol u maloj karlici;
  • Prilikom neredovnih, bolnih, obilnih krvarenja ili izostanka ciklusa;
  • Kada se prati rast mioma materice ili veličina i izgled cisti na jajnicima;
  • Prilikom provere položaja spirale;
  • Prilikom praćenja rasta folikula i debljine sluzokože materice u toku tretiranja steriliteta;
  • Dijagnoza i potvrda trudnoće (eventualno vanmaterične trudnoće) i dalje praćenje toka trudnoće.

Dakle, kompletan redovan ginekološki pregled obuhvata, pored razgovora sa pacijentkinjom i uvida u anamnezu i kolposkopiju i ultrazvuk. Ipak, u poliklinici Alfa MEDICA moguće je obaviti i svaku od navedenih usluga pojedinačno!

Online zakazivanje: Pregled ginekologa sa ultrazvukom

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.