fbpx

Amniocenteza

Amniocenteza je prenatalni invazivni test pomoću kojeg lekar dobija informacije o zdravlju bebe na osnovu uzorka amnionske tečnosti koja okružuje bebu u materici. Amniocenteza se uglavnom radi između petnaeste i dvadesete nedelje trudnoće i bitna je zato što se pomoću ove procedure utvrđuje da li beba ima genetskih ili hromozomskih abnormalnosti, kao što je npr. Daunov sindrom. Amniocenteza je rutinska metoda i omogućava postavljanje dijagnoze dok je beba u materici.

Zašto se radi amniocenteza?

Rezultati neinvazivnih testova koji ukazuju na povećan rizik postojanja genetskih poremećaja. Ova procedura obezbeđuje proveru naslednog materijala, nakon što se lekar informisao o bolestima u porodici i nakon abnormalnih rezultata testova koji prethode amniocentezi. Ukoliko lekar proceni da je ova vrsta prenatalnog invazivnog testa potrebna, obavezne su konsultacije sa genetičarem, ali konačna odluka da li će se amniocenteza uraditi, ostaje na vama.

Utvrđivanje mogućih anomalija

Ovom metodom utvrđuje se da li postoji opasnost od Daunovog, Tarnerovog, Edvardsovog ili Patau sindroma, a takođe mogu da se utvrde i druge anomalije bebe (gubitak sluha ili vida). Osim toga, ovom procedurom se sa sigurnošću može utvrditi i pol bebe.

Utvrđivanje zrelosti pluća

Amniocentezom se, takođe, može ispitati da li su bebina pluća spremna za porođaj. Ovaj tip amniocenteze se primenjuje u slučajevima kada zbog određenih komplikacija trudnica ranije mora da se porodi.

Da li se svim trudnicama preporučuje amniocenteza?

Nije neophodno da sve trudnice rade amniocentezu. Skrining testovi (ultrazvučni pregled, dabl i tripl test) su obavezni u prvom trimestru trudnoće, pa ukoliko rezultati tih testova ukazuju da postoji opasnost od eventualnih anomalija ili bolesti, tek tada bi trebalo obaviti dalja ispitivanja. Ovaj test se, takođe, preporučuje i trudnicama koje već imaju dete sa svojevrsnim defektom, ili u porodičnoj istoriji imaju predispoziciju za pojavljivanje anomalija ploda uzrokovanih genetskim oštećenjem. Osim toga, lekari preporučuju amniocentezu svim trudnicama koje su starije od 35 godina, budući da se tada povećava rizik od javljanja genetskih poremećaja ploda.

Rizici

Amniocenteza se u Alfa MEDICA poliklinici vrši od strane vrhunskih stručnjaka, tako da su rizici prilikom ovakvih ispitivanja svedeni na minimum.

Amniocenteza je veoma pouzdana metoda, čak u oko 99.4% slučajeva, ali je i invazivna i nosi određene rizike.

Rizik spontanog pobačaja nakon amniocenteze je izuzetno nizak i iznosi oko 0,4% ili 1/250. Pojava komplikacija u smislu infekcije ili povreda ploda tokom amniocenteze je manji od 0,1%. Ova vrsta prenatalnog testa traje oko 3 minuta i posle njega nije neophodno ostajati u bolnici. Anestezija se najčešće ne koristi, budući da je ova procedura više neprijatna nego bolna.

Priprema za amniocentezu

Na dan intervencije je neophodno mirovanje, izbegavanje dizanja tereta, seksualnog odnosa i ne preporučuje se putovanje avionom u naredna 2-3 dana. Nekoliko dana nakon intervencije se mogu javiti bolovi, kontrakcije i osećaj pritiska, ali su te tegobe u najvećem broju slučajeva potpuno bezopasne. Rezultati amniocenteze se dobijaju za dve do tri nedelje.

Online zakazivanje: Amniocenteza

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.