gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

UROLOGIJA

Šta je urologija?

Pregled lekara specijaliste urologije obavlja lekar urolog. Ako Vam je neophodan pregled urologa, dobro je da pre odlaska lekaru shvatite šta je urologija.

Jednostavno rečeno, urologija je grana medicine koja se bavi muškim i ženskim mokraćnim putevima, uključujući bubrege, bešiku i uretru. Urologija se takođe bavi i muškim reproduktivnim organima (penis, testitsi, prostata…)

U osnovi, urologija je, medicinska grana koja pomaže u rešavanju bolesti i muških i ženskih mokraćnih puteva.

Urologija je poznata kao hirurška specijalnost. Pored hirurgije, urolog je lekar koji je vrlo blizak internoj medicini, pedijatriji, ginekologiji i drugim oblastima medicine. Razlog toga je što se urolog susreće sa širokim spektrom kliničkih problema. Opseg urologije je veliki:

  • Pedijatrijska urologija
  • Urološka onkologija (urološki karcinom)
  • Urologija bubrega
  • Sterilitet kod muškaraca
  • Kamenje mokraćnog trakta
  • Ženska urologija
  • Neurologija (kontrola nervnog sistema genitourinarnih organa)

Problemi sa mokraćnim putevima mogući su bez obzira na starosnu dob, pa ako smatrate da imate problema ili uočite bilo kakvu neuobičajednu pojavu, neophodno je da se na vreme obratite urologu. Preporučuje se i obavljanje preventivnog pregleda svim muškarcima starijim od 50 godina, i to makar jednom godišnje. Razlog za ovakav vid opreznosti je povećana mogućnost pojave karcinoma prostate kod muškaraca starijih od 50 godina.

Sam pregled se zasniva na nizu najčešćih dijagnostičkih procedura koje doprinose dijagnostikovanju problema. Nakon postavljanja dijagnoze, može se pristupiti terapijskom, hiruškom ili drugom vidu lečenja. Dakle, na osnovu dobijenih rezultata nakon pregleda preporučuje se dalje praćenje, lečenje ili operacija, o čemu kroz zajednički razgovor odlučuju lekar i pacijent.

Kako izgleda i od čega se sastoji urološki pregled?

Najčešće pregled urologa počinje jednostavnim fizičkim pregledom. Fizičkom pregledu prethodi i prati ga niz pitanja koja urologu pomažu u boljem razumevanju stanja pacijent. Ova pitanja se odnose na istoriju bolesti pacijenta i njegovih srodnika, stil života, terapiju i slično. Upravo zbog toga neophodno je da dođite pripremljeni znanjem o trenutnom zdravstvenom stanju, i medicinskoj istoriji i svim lekovima koje koristite. Ova pitanja pomažu urologu kod fizičkog pregleda jer je pri postavljanju ispravne dijagnoze neophodna veća slika. Takođe, obavlja se i digitorektalni pregled prostate. Fizički pregled uključuje ispitivanje celog sistema mokraćnih puteva – uključujući bubrege, uretru i bešiku. Ako imate problema vezanih za penis ili testise, urolog će obaviti fizički pregled. Nakon pregleda lekar postavlja dijagnozu ukoliko je to moguće. Ukoliko to nije moguće, upućuje pacijenta na dalje ispitivanje i laboratorijske analize, nakon čega se najčešće obavlja kontrolni urološki pregled.

Ultrazvuk

U svrhu dijagnostikovanja, najčešće će se na prvom pregledu obaviti ultrazvučni pregled, ukoliko postoji potreba za tim. Lekari će najčešće obaviti ultrazvučni pregled urinarnog trakta onda kada se pacijent javlja da problemom infekcije urinarnog trakta. Ultrazvučni pregled je neinvanzivan, traje veoma kratko i pomaže u dijagnostikovanju, te omogućava adekvatno lečenje.

Koji su najčešći simptomi koji ukazuju da je potreban pregled?

Najčešći simptom i kod muškaraca i kod žena jeste otežano mokrenje, bolno mokrenje ili peckanje prilikom mokrenja. Ovakve pojave mogu ukazivati na upalu mokraćnih kanala usled prisustva neke bakterije. Da bi se utvrdilo prisustvo bakterije, neophodno je obaviti laboratorijska nalize krvi i urina.  Bakterije koje najčešće uzrokuju zapaljenje mokraćnih kanala i bešike su: ešerihija koli (escherichia coli) enterokokus (enterococcus).  Kada se upalni procesi obnavljaju i nakon terapije, neophodno je obaviti ultrazvuk urinarnog trakta.

Naš tim

Dr med. Bojan Čegar

Rodjen 15.01.1982 u Beogradu Osnovno i srednje obrazovanje stekao u Moskvi. Medicinski fakultet u Beogradu završio marta 2006 sa prosečnom ocenom 8.54. Volontirao na Klinici za urologiju od 2007, a…

Više informacija

Prof. dr Aleksandar Vuksanović

AKADEMSKO OBRAZOVANJE Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu Diplomirao 1982. godine, sa prosečnom ocenom 9.36. RADNI ODNOS Zaposlio se na Institutu za urologiju i nefrologiju 1986. godine. Specijalistički ispit iz urologije…

Više informacija

Doc. dr sci. med. Otaš Durutović

Obrazovanje: 1996 – Doktor medicine, Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu, prosek 9,75 (6-10) 2004 – Specijalistički ispit iz urologije 2007 – Magistar medicinskih nauka – oblast urologija – muški infertilitet…

Više informacija

Dr Dragan Paunović

Radno iskustvo: Od 1988-1997.godine – Zdravstveni centar Dr Laza K Lazarević Šabac, od 1997-2008.godine – KBC Dr D Mišović, Dedinje, Beograd, od 2008-2010.godine – Načelnik I kliničkog odelenja Klinike za…

Više informacija

Mr sci. med. dr Dejan Kojić

Akademsko obrazovanje Osnovnu i srednju školu završio u Beogradu. Medicinski fakultet u Beogradu upisao 1989. godine i završio 1997. godine sa prosečnom ocenom 8,20 , a iz kliničkih predmeta 8.94….

Više informacija