fbpx

Hidrokela testisa

Hidrokela testisa je vrsta oteklina koje nastaje kada se tečnost nakupi u tankom omotaču testis. Ovo stanje u narodu je poznatije kao vodenka kila. Hidrokela je uobičajena kod novorođenčadi (oko 5% novorođenih dečaka javlja se sa hidrokelom) i obično se povlači bez bilo kakvog lečenja. Stariji dečaci i odrasli muškarci mogu razviti hidrokelu zbog upale ili povrede unutrašnjosti skrotuma. Hidrokela obično nije bolna ili štetna i možda joj čak nije ni potrebno lečenje. Ali ako primetite otekline u skrotalnoj površini, obratite se svom lekaru radi dijagnostikovanja, kako bi se otklonile potencijalne sumnje na bilo kakvo teže oboljenje ili stanje.

Koji su simptomi hidrokele?

Kao što je već pomenuto, simptomi su izuzetno retki. Obično je jedini pokazatelj hidrokele bezbolno oticanje jednog ili oba testisa. Odrasli muškarci sa hidrokelom mogu da osete nelagodnost zbog jakog otoka skrotuma. Bol se obično povećava sa povećanjem otoka. Ponekad bi otečena površina mogla biti manja ujutru, a veća kasnije tokom dana.

Kada je potrebno obratiti se doktoru?

Potražite svog lekara ako Vi ili Vaše dete primetite oteklinu. Važno je isključiti druge uzroke oticanja koji mogu zahtevati ozbiljnije lečenje. Na primer, hidrokela može biti povezana sa hernijom trbušnog zida. Bebina hidrokela obično nestaje sama. Ali ako hidrokela bebe ne nestane nakon godinu dana ili se povećava, potrebno je dete, najpre odvesti lekaru opšte prakse koji će Vas, ukoliko je potrbno uputiti urologu. Odmah potražite medicinski tretman ako se jave iznenadni, jaki bolovi ili oteklina, naročito u roku od nekoliko sati od povrede skrotuma. Ovi znakovi i simptomi se mogu javiti kod niza stanja, uključujući blokirani protok krvi u uvrnutom testisu (torzija testisa). Torzija testisa mora se lečiti u roku od nekoliko sati od početka znakova i simptoma da bi se testis sačuvao.