fbpx

Pregled lekara specijaliste urologije

Cena usluge: 7.000,00 RSD / 9.500,00 RSD sa ultrazuvkom urotrakta

Problemi sa mokraćnim putevima mogući su bez obzira na starosnu dob, pa ako smatrate da imate problema ili uočite bilo kakvu neuobičajenu pojavu, neophodno je na vreme obaviti pregled lekara specijaliste urologije. Preporučuje se i obavljanje preventivnog pregleda svim muškarcima starijim od 50 godina, i to makar jednom godišnje. Razlog za ovakav vid opreznosti je povećana mogućnost pojave karcinoma prostate kod muškaraca starijih od 50 godina.

Sam pregled se zasniva na nizu najčešćih dijagnostičkih procedura koje doprinose dijagnostikovanju problema. Nakon postavljanja dijagnoze, može se pristupiti terapijskom, hiruškom ili drugom vidu lečenja. Dakle, na osnovu dobijenih rezultata nakon pregleda preporučuje se dalje praćenje, lečenje ili operacija, o čemu kroz zajednički razgovor odlučuju lekar i pacijent.

Kako izgleda i od čega se sastoji urološki pregled?

Najčešće pregled urologa počinje jednostavnim fizičkim pregledom. Fizičkom pregledu prethodi i prati ga niz pitanja koja urologu pomažu u boljem razumevanju stanja pacijent. Ova pitanja se odnose na istoriju bolesti pacijenta i njegovih srodnika, stil života, terapiju i slično. Upravo zbog toga neophodno je da dođite pripremljeni znanjem o trenutnom zdravstvenom stanju, i medicinskoj istoriji i svim lekovima koje koristite. Ova pitanja pomažu urologu kod fizičkog pregleda jer je pri postavljanju ispravne dijagnoze neophodna veća slika. Takođe, obavlja se i digitorektalni pregled prostate. Fizički pregled uključuje ispitivanje celog sistema mokraćnih puteva – uključujući bubrege, uretru i bešiku. Ako imate problema vezanih za penis ili testise, urolog će obaviti fizički pregled. Nakon pregleda lekar postavlja dijagnozu ukoliko je to moguće. Ukoliko to nije moguće, upućuje pacijenta na dalje ispitivanje i laboratorijske analize, nakon čega se najčešće obavlja kontrolni urološki pregled.

Ultrazvuk

U svrhu dijagnostikovanja, najčešće će se na prvom pregledu obaviti ultrazvučni pregled, ukoliko postoji potreba za tim. Urolozi će obaviti ultrazvučni pregled urinarnog trakta onda kada se pacijent javlja da problemom infekcije urinarnog trakta. Ultrazvučni pregled je neinvanzivan, traje veoma kratko i pomaže u dijagnostikovanju, te omogućava adekvatno lečenje.

Koji su najčešći simptomi koji ukazuju da je potreban pregled?

Najčešći simptom i kod muškaraca i kod žena jeste otežano mokrenje, bolno mokrenje ili peckanje prilikom mokrenja. Ovakve pojave mogu ukazivati na upalu mokraćnih kanala usled prisustva neke bakterije. Da bi se utvrdilo prisustvo bakterije, neophodno je obaviti laboratorijska nalize krvi i urina.  Bakterije koje najčešće uzrokuju zapaljenje mokraćnih kanala i bešike su: ešerihija koli (escherichia coli) enterokokus (enterococcus).  Kada se upalni procesi obnavljaju i nakon terapije, neophodno je obaviti ultrazvuk urinarnog trakta.

Online zakazivanje: Pregled lekara specijaliste urologije

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.