fbpx

Operacija hidrokele

Cena usluge: 120.000,00 RSD

Hidrokela je naziv koji označava jednostrano ili obostrano nakupljanje tečnosti u omotaču testisa.

Operacija hidrokele se obavlja onda kada se nakupljena tečnost iz testisa ne povuče spontano. Intervenciju je neophodno uraditi i onda kada se otok testisa povećava i izaziva jake bolove.

Hidrokela je normalno stanje kod novorođenih dečaka, ali bi do odraslog doba trebalo da se povuče. Takođe hidrokela se može javiti kod starijih muškaraca, ali je i tada moguće njeno spontano povlačenje.

Kako se obavlja intervencija?

Obavlja se u analgosedaciji. Zasniva se na operaciji kanala kroz koji prolazi tečnost, ili na njegovom odstranjivanju.

Kod dece intervencija se obavlja ligiranjem, tj. podvezivanjem procesusa vaginalisa kroz ingvinalnu inciziju. Na taj način distalni kraj ostaje otvoren. Hidrokela koja se nalazi oko testisa se izoluje, kako bi kasnije služila kao zaštita (ovojnica) testisa.

Kako izgleda proces oporavka?

Nakon obavljene intervencije, pacijent se ne zadržava u Poliklinici. Potrebno je oko 2 nedelje pauze od bavljenja bilo kojim sportom. Preporučuje se izbegavanje preteranog fizičkog napora. Nakon dve nedelje preporučuje se zaštita testisa prilikom, npr. bavljenja sportom. Po potrebi može se korisiti led kako bi se eventualno oticanje smanjilo.

Online zakazivanje: Operacija hidrokele

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.