fbpx

Karcinom testisa

Karcinom testisa je najčešće maligna, ali u isto vreme vrlo retka promena (svega 1% karcinoma kod muškaraca).  Karcinom nastaje u polnim ćelijama muškarca. Obično se radi o germinativnim ćelijama, a u malom broju slučajeva je moguća i pojava tumora gonadalne strome.

Rak testisa uglavnom pogađa mlađu populaciju, od 15 do 35 godina. Kada se javi kod starijih muškaraca onda se skoro uvek radi o limfomu odnosno karcinomu ćelija imunog sistema koje se takođe nalaze u sastavu tkiva skrotuma. Uzrok pojave karcinoma testisa je nepoznat. Postoji genetska predispozicija pa je faktor rizika pozitivna porodična anamneza odnosno pojava karcinoma kod bliskih srodnika. Bitan faktor rizika je i nespuštanje testisa u skrotum što se naziva kriptorhizam.

Koji su simptomi karcinoma testisa?

Muškarci se savetuju da obrate pažnju na postojanje bilo kakve izrasline, otoka ili uvećanja na testisu. Takve promene mogu biti znak raka testisa zbog čega uvek treba tražiti pregled urologa kako bi se utvrdilo o kakvoj promeni se radi. Izrasline na testisu mogu biti posledica i drugih, benignih oboljenja poput hidrokele i varikokele koja su daleko češća. Iako je rak testisa retka bolest, svaka izraslina na testisu se mora ispitati kako bi se isključilo pomenuto maligno oboljenje.

Pregled je bitan kako bi se u slučaju ovog oboljenja dijagnoza što pre postavila, jer je tada prognoza povoljnija. Izraslina se palpira kao tvrdo, čvorasto zadebljanje testisa koje je uglavnom bezbolno. Međutim, bol u testisu i maloj karlici se može javiti u sklopu kliničke slike karcinoma testisa pa treba obavezno obratiti pažnju i tražiti pregled u slučaju pojave bola u testisu. Najčešće je bol u testisu posledica infekcije ili torzije, ali se može javiti i kao posledica karcinoma. Pojava spontanog, bezbolog otoka testisa je takođe razlog za sumnju na karcinom. Nekada je testis u celini uvećan i zadebljao. Pacijenti mogu osećati i težinu u testisu, a u malom broju slučajeva je moguće i uvećanje i osetljivost dojki kada je tumor hormonski aktivan.

Kako se postavlja dijagnoza?

Za dijagnozu je neophodan pregled lekara specijaliste urologije. Pregled podrazumeva palpaciju promene i ultrazvuk. Dijagnoza se postavlja isključivanjem ostalih mogućih uzroka pojave promene na testisu i specifičnim laboratorijskim analizama kojima se određuju tumor markeri. Biopsija se NE sme raditi, pa se definitivna dijagnoza postavlja nakon uklanjanja testisa kada se preparat šalje na hitopatološku analizu. Dijagnostika se dopunjuje različim radiografskim metodama kako bi se utvrdilo eventualno širenje karcinoma van testisa što pomaže u određivanju stadijuma bolesti i planiranju terapije.