fbpx

Kamen u bubregu

Kamen u bubregu (nekada nazvan i bubrežni kamenac ili urolitijaza) je tvrda naslaga formirana od minerala i soli.

Dijeta, višak telesne težine, neka medicinska stanja i određeni dodaci ishrani ili lekovi mogu biti uzročnici stvaranja kamena u bubregu. Kamen u bubregu može ometati funkciju svakog organa urinarnog trakta – od bubrega do bešike.

Kretanje kamenca (sitnijih delova) kroz urinarni trakt može biti prilično bolno, ali sam kamen obično ne uzrokuje trajna oštećenja niti jake bolove, ukoliko se blagovremeno prepozna. U zavisnosti od situacije, nekada je terapija medikamentima doboljna da ublaži bolove. Lekar će najčešće savetovati povećanu dozu unosa tečnosti, kako bi se organizam oslobodio kamenca. U drugim slučajevima – na primer, ako se kamen nađe u urinarnom traktu, može izazvati ozbiljnije posledice, poput urinarne infekcie i komplikacija koje mogu zahtevati ozbiljnije intervencije.

Koji su simptomi prisustva kamena u bubregu?

Kamen u bubregu obično ne uzrokuje simptome sve dok ne dođe do njegovog pomeranja unutar bubrega ili dok ne dospe u ureteru (sluzokožni mišićni kanal koji povezuje bubrege i bešiku). Ukoliko se kamenac nataloži u ureteri, može blokirati protok urina i prouzrokovati oticanje bubrega i grčenje uretere, što može biti vrlo bolno. U tom trenutku pacijent možete primetiti neke od znakova i simptoma poput:

 • Snažnog, oštrog bola u boku i leđima, ispod rebara
 • Bola koji se javlja u donjem delu stomaka i prepona
 • Bola koji se javlja u talasima i varira u intenzitetu
 • Bola ili „peckanja“ tokom mokrenja

Ostali znaci i simptomi mogu da podrazumevaju:

 • Ružičastu, crvenu ili smeđu boju urina
 • Neuobičajen miris urina
 • Trajnu potrebu za mokrenjem, mokrenje češće nego obično ili mokrenje u malim količinama
 • Mučninu i povraćanje
 • Groznicu i temperaturu, kada dođe do infekcije

Bol izazvan kamenom u bubregu može biti različitog inteziteta i varirati u simptomima usled pomeranja kamena unutar bubrega i njegovim pomeranjem ka uretri.

Kada je neophodono obratiti se urologu?

Ukoliko primetite neke od navedenih simptoma preporučuje se da se u što kraćem roku obratite lekaru specijalisti urologije.

Takođe hitnu medicinsku pomoć potrebno je potražiti ako je:

 • Bol toliko jak da ne možete mirno sedeti ili pronaći udoban položaj
 • Bol praćen mučninom i povraćanjem
 • Bol praćen groznicom i drhtavicom
 • Prisutna krv u urinu
 • Otežan proces izbacivanja urina

Koji su uzroci pojave kamena u bubregu?

Pojava kamena u bubrezima često nema definitivan niti jedinstven  uzrok. Ipak, nekoliko faktora može povećati rizik.

Kamen u bubrezima nastaje kada se u urinu nađe veća količina supstanci (kalcijuma, oksalata i mokraćne kiseline) koje formiraju kristale. Tečnost u urinu može da razblaži određenu količinu ovih supstanci. Istovremeno urinu mogu nedostajati supstance koje sprečavaju lepljenje kristala, stvarajući idealno okruženje za formiranje bubrežnog kamenca.

Koji su faktori rizika od pojave kamena u bubregu?

Faktori koji povećavaju rizik od razvoja kamena u bubregu uključuju:

Porodičnu ili ličnu istoriju  – kamen u bubrezima se češće razvija kod osoba čiji su članovi porodice imali slične tegobe. Takođe, kod pacijenata kod kojih se jednom formirao kamen u bubregu postoji veća verovatnoća ponovnog javljanja.

Dehidrataciju  – ukoliko ne pijete dovoljno vode svakog dana, rizik od pojave kamena u bubregu se povećava. Ljudi koji žive u uslovima tople i suve klime i oni koji se preterano znoje mogu biti u većem riziku od ostalih.

Određene dijete – ukoliko dijetetska ishrana sadrži puno proteina, natrijuma (soli) i šećera, povećava se rizik od nastanka nekih vrsta kamenja u bubregu bubregu. Ovo je naročito često kod pacijenata čija se ishrana zasniva na povišenoj količini unosa natrijuma. Preslana hrana povećava količinu kalcijuma koju bubrezi moraju filtrirati i značajno povećava rizik od nastanka kamena u bubrezima.

Gojaznost – visok indeks telesne mase i povećanje telesne težine povezani su sa povećanim rizikom od stvaranja kamena u bubrezima.

Bolesti digestivnog sistema i hirurške intervencije – zapaljenske bolesti creva ili hronična dijareja mogu prouzrokovati promene u digestivnom procesu koje utiču na apsorpciju kalcijuma i vode, povećavajući količinu supstanci koje formiraju kamen.

Druga medicinska stanja kao što su bubrežna tubularna acidoza, cistinurija i ponovljene infekcije urinarnog trakta takođe mogu povećati rizik od pojave kamena u bubregu.

Određeni suplementi i lekovi, kao što su vitamin C, dijetetski suplementi, laksativi (ukoliko se prekomerno koriste), lekovi za poremećaj kiselosti na bazi kalcijuma i određeni lekovi koji se koriste za lečenje migrene ili depresije, mogu povećati rizik.