fbpx

Fimoza i parafimoza

Fimoza i parafimoza su stanja koja karakterišu poteškoće sa prepucijumom penisa.

Fimoza je stanje usled kojeg je nemoguće ili teško izvodvljivo prevući prepucijum preko glansa penisa. Fimoza je normalno stanje kod beba i male dece. Kada se fimoza nastavi tokom kasnijeg životnog doba. ona ne izaziva izrazite probleme. Lečenje je neophodno onda kada fimoza izaziva simptome i ometa normalno funkcionisanje, najčešće u vidu otežanog mokrenja.

Normalan razvoj

Kod većine neobrezanih dečaka prepucijum nije moguće povući ispod glansa, jer je pričvršćenj za njega. Ova pojava je potpuno normalna tokom otprilike prve 2 do 6 godina života. Otprilike u periodu oko 2. godine kožica bi trebalo da se prirodno odvoji (spusti). Prepucijum se kod nekih dečaka odvaja u kasnijem periodu, do 6. godine, ali to ne predstavlja nikakav problem. Nikada ne pokušavajte da “nasilno” prevučete detetovu kožicu ispod glansa, jer bi to moglo dovesti do jakih bolova i oštećenja prepucijuma.

Kada se fimoza karakteriše kao “problem”?

Fimoza se obično ne karkateriše kao problem osim ako uzrokuje simptome poput crvenila, bola i oteklina… Ako je glans detetovog penisa upaljen, moguće je da postoji problem sa fimozom. Takođe jedan od znakova jeste i pojava gustog iscedka ispod prepucijuma.

Ako primetite neki od navedenih simptoma, neophodno je da odvedete dete na pregled, najpre kod pedijatra opšte prakse, a zatim i kod pedijatra specijaliste urologije, ukoliko je to potrebno. Najčešće se upala leči tretmanom poput ispiranja mlakom vodom, mazanja određenih krema, redovnim pranjem…

U nekim situacijam urin može nadražiti glans, onda kada se zadržava ispod prepucijuma u dužem vremenskom periodu, usled nedovoljnog vođenja lične higijene. Ako je upala izazvana gljivičnom ili bakterijskom infekcijom, možda će biti potrebna antifungalna krema ili terapija antibioticima. Kod odraslih se fimoza može povremeno povezati sa polno prenosivim bolestima.

Različita stanja kože, mogu nastati usled fimoze, uključujući:

  • ekcem – dugotrajno stanje koje uzrokuje svrab, crvenilo, suvoći i pucanje kože
  • psorijazu – stanje kože koje uzrokuje crvene, ljuskave, hrskave mrlje na koži
  • planus – neinfektivni svrabežni osip koji može zahvatiti mnoge delove tela
  • lišajna skleroza – ožiljak prepucijuma (a ponekad i glansa) koji je verovatno uzrokovan iritacijom usled zadržavanja urina kod osetljivih muškaraca i dečaka.

Prilikom ovakvih problema najčešće se pripisuje lokalna nega kremom, gelom ili mašću koja sadrži kortikosteroide. Ovakav tretman može pomoći u omekšavanju kože prepucijuma i povlačenje upale. Fimoza može izazvati bol, rascep kože ili nedostatak osećaja tokom seksualnog odnosa, pa čak i onemogućavati nesmetan seksualni odnos. Upotreba kondoma i lubrikanta tokom seksualnog odnosa pomažu u otklanjanju ovog problema.

Ipak najefikasniji način rešavanja problema sa fimozom je obavljanje kratkotrajne intervencije – cirkumcizije, koja se zasniva na hiruškom uklanjanju prepucijuma koji prekriva gornji deo (glans) penisa.

 

Parafimoza

Parafimoza je stanje usled kojeg se prepucijum ne može vratiti u prvobitni položaj nakon što se povuče ispod glasna. To uzrokuje pojavu bola i naticanje i crvenilo glansa. U takvim situacijama najčešće je neophodno hitno medicinsko lečenje, kako bi se izbegle ozbiljne komplikacije, poput povećanih bolova, oteklina i ograničenog protoka krvi u penis. Moguće je smanjiti bol i upalu primenom lokalnog gela (ili kreme/masti) sa anestetikom. U teškim slučajevima, neophodno je napravite mali prorez u koži da bi se pritisak smanjio. U teškim slučajevima parafimoze najčešće se preporučuje momentalno obavljanje cirkumcizije.