fbpx

Karcinom bešike

Karcinom bešike nastaje kao posledica mutacija genetskog materijala ćelija koje sačinjavaju zid bešike. Rezultat je nekontrolisano deljenje i stvaranje izrasline na unutrašnjem zidu koja može da se širi i daje metastaze i van granica bešike. Karcinom bešike je uglavnom lokalno invazivan i često recidivira i nakon uspešnog uklanjanja. Pojava tumorske mase je znak da su ćelije celog urinarnog trakta izmenjene pa se može očekivati promena i na drugim delovima trakta (npr. ureteri).

Najvažniji faktori rizika su pušenje i starost. Štetne materije iz duvanskog dima se skupljaju i koncentrišu u urinu. Moguća je i veza sa pojednim industrijskim delatnostima i izlaganje određenim hemikalijama. Postoji više vrsta karcinoma bešike, a gotovo svi potiču od ćelija koje oblažu unutrašnji zid. Najčešće je reč o urotelnom tipu (tranziciocelularni), dok su skvamocelularni i adenokarcinom ređi. Tumorska promena može da raste u vidu polipa i tada ima mali metastatski potencijal. Kada karcinom raste ravno i širi se po površini onda postoji viši rizik od širenja van granica bešike.

Koji su faktori rizika?

Karcinom bešike je najčešće povezan sa pušenjem. Javlja se kod starije populaciji, naročito među muškarcima. Radnici u određenim industrijskim granama su takođe pod povišenim rizikom zbog izlaganja štetnim hemikalijama.

Koji su simptomi?

Hematurija odnosno krv u mokraći je obično prvi i najvažniji simptom. Boja urina može biti roza ili crvena. Nekada je u urinu prisutna mala količina krvi koja ne može izmeniti boju, ali se može detektovati analizom urina. Bolova obično nema, krvarenje u početku spontano prestaje pa se ponovo javlja nakon određenog vremena. Moguća je i pojava otežanog i učestalog mokrenja, kao i hitni pozivi na uriniranje. Nekada se ovi simptomi mogu pogrešno pripisati urinarnoj infekciji. Zato je važno odmah tražiti pregled lekara ukoliko se primeti krv u urinu kako bi se obavio detaljan pregled.

Kako se postavlja dijagnoza karcinoma bešike?

Za postavljanje dijagnoze neophodan je pregled lekara specijaliste urologije sa ultrazvukom. Kod osnovane sumnje na karcinom, urolog najčešće obavlja se dijagnostičku cistoskopiju sa biopsijom tumorske promene.

Najvažnije je zakazati pregled čim se primeti krv u mokraći kako bi se sva neophodna dijagnostička ispitivanja i postavljanje adekvatne terapije obavili pravovremeno.