fbpx

CTG (kardiotokografija)

Cena usluge: 4.000,00 RSD

Kardiotokografija ili CTG je test koji se obično obavlja u toku trećeg trimestra trudnoće. Ovaj jednostavan, bezbolan i neinvazivan postupak obavljaju trudnice, kako bi se proverilo stanje bebe.

Sam test traje oko 30 minuta. Lekar tom prilikom kontroliše otkucaje srca Vaše bebe, najpre dok se beba odmara, a zatim dok se kreće. Kao što vam srce kuca brže kada ste aktivni, tako se i ritam vaše bebe mora povećavati dok se kreće ili udara.

Normalno, otkucaj srca bebe je negde između 120 i 160 otkucaja u minuti i povećava se kada se beba kreće. Provera brzina otkucaja srca Vaše bebe i reakcija srca na pokrete bebe, jesu indirektan način da se sazna da li beba dobija dovoljno kiseonika iz posteljice. Testom se može utvrditi i kako kontrakcije utiču na otkucaje srca bebe.

Lekar će obićno tražiti da se obavi CTG, kao deo rutinske kontrole u ​​toku trećeg trimestra. Posebno će iskoristiti ovu dijagnostičku procedure kada:

  • Osećate da su se pokreti vaše bebe usporeni ili neredoviti.
  • Mislite da je beba mala ili da ne raste pravilno.
  • Sumnjate na problem sa posteljicom koji ograničava protok krvi vašoj bebi
  • Imate previše (polihidramnios) ili premalo (oligohidramnios) amnionske tečnosti (plodove vode).
  • Nosite blizance ili trojke
  • Imate dijabetes, visok krvni pritisak ili gestacijsku hipertenziju ili neko drugo zdravstveno stanje koje bi moglo uticati na trudnoću.
  • Obavljate amniocentezu u trećem trimestru (kako biste utvrdili da li su pluća bebe dovoljno zrela za rođenje ili da biste isključili infekciju materice). Vaš lekar će zatražiti preventivno obavljanje testa kako bi se osigurao da beba ide dobro.
  • U ranijoj istoriji imate naznačene problem se trudnoćom, naročito kada je u pitanju spontani pobačaj. U ovom slučaju preventivno testiranje može početi već od 28 nedelja.
  • Je bebi dijagnostikovana abnormalnost i treba je nadgledati.

 

Ovaj test se takođe može iskoristiti i za proveru kontrakcija kojih čak možda niste ni svesni. One su bezopasne i uobičajene tokom trećeg trimestra. Kod trudnica ispod 37. nedelja sa kontinuiranim, ponavljajućim, redovnim kontrakcijama, one bi mogle biti znak potencijalnog prevremenog porođaja. Vaš lekar će tada želeti da pregleda grlić materice kako bi proverio da li se porođaj bliži.

 

Lekar Vam može savetovati da jedete obrok neposredno pre obavljanja CTG testa, u nadi da će jedenje podstaći bebu da se više kreće. Iako nema čvrstih dokaza da ovo funkcioniše, svakako ne može naštetiti. Takođe se predlaže da obavite sve fiziološke potrebe pre samog testiranja.

Kako izgleda CTG test?

Ovaj test najčešće se obavlja u ležećem položaju sa jastukom ispod glave, ili, okretanjem trudnice nab ok. Medicinska sestra “kači” dva uređaja na stomak: jedan koji prati otkucaje srca i kretanje vaše bebe; drugi koji beleži kontrakcije u maternici.

Kako se tumače rezultati?

Lekar će, na osnovu dobijenih rezultata proveriti da li je rezultat testa ‘reaktivan’ ili ‘nereaktivan’.

Rezultat reaktivnog testa ukazuje da se otkucaji srca bebe povećavaju za očekivanu količinu nakon svakog njenog pokreta.

Rezultat nereaktivnog testa znači da se otkucaji srca bebe ne povećavaju nakon pokreta.

Nereaktivan rezultat ne znači da nešto nije u redu. To samo znači da test nije pružio dovoljno informacija i možda ćete morati da ga ponovite, nakon nekog vremena, ili iste večeri.

Moguće je i da bebino kretanje izostane ako ona spava. Od Vas će se možda u tim situacijama tražiti da se krećete, popijete malo vode ili soka kako biste uzrokovali kretanje.

Online zakazivanje: CTG (kardiotokografija)

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.