fbpx

HPV – virus kondiloma

Kondilomi su manifestacija infekcije HPV virusom koji je polno prenosiv. Kondilomi su poznati još i pod nazivom “genitalne bradavice”. Postoji više od 100 vrsta HPV virusa koji izazivaju pojavu bradavica na telu

Simptomi HPV virusa kondiloma

Kondilomi se najčešće javljaju kao crvene, roze ili bele promene iznad nivoa kože i sluzokože, najčešće u predelu genitalija. Simptomi HPV infekcije mogu izostati dosta dugo, ponekad i godinama, ali u većini slučajeva se u naredna tri meseca nakon seksualnog kontakta sa obolelom osobom primećuju prvi simptomi. Nekada se simptomi ispoljavaju samo u vidu svraba, peckanja ili bolne osetljivosti u genitalnom delu. Za razliku od muškaraca, kod kojih se prisustvo virusa teško prepoznaje ukoliko se ne pojave bradavice, kod žena se prisustvo HPV virusa uglavnom može utvrditi ginekološkim pregledom (PAPA testom ili kolposkopijom, ukoliko bradavice nisu ispoljene).

HPV – Faktori rizika

HPV se prenosi seksualnim putem, pa čak i blagim dodirom dve sluzokože, kao i vertikalnom transmisijom sa majke na dete, gde novorođenče neretko biva inficirano i dobija laringealne papilome (kondilomi u grlu). HPV virusi se mogu preneti vaginalnim, oralnim i analnim odnosom.

Ponekad se ni korišćenjem kondoma nije moguće u potpunosti zaštiti, budući da je HPV virus veoma zarazan i brzo se prenosi sa osobe na osobu.

 

Moguće je i širenje kondiloma po telu, tj. prenošenje virusa sopstvenim rukama na neinficirana mesta.

Uklanjanje kondiloma

Ukoliko je infekcija još uvek u početnoj fazi, moguće je saniranje problema hemijskim sredstvima koje isključivo nanosi lekar ili obučeno medicinsko osoblje, da ne bi došlo do oštećenja zdravog tkiva. Međutim, u zavisnosti od raširenosti infekcije, medicinski preparati nekada ne mogu pomoći, pa je neophodno lasersko uklanjanje kondiloma. Uklanjenjem virusnih genitalnih bradavica rešavaju se problemi koje izaziva HPV virus. Laser vaporizacija kondiloma je jednostavna i rutinska procedura koja se vrši u lokalnoj anesteziji, što je čini bezbolnom i sigurnom.

Prevencija

  • Koristiti kondom prilikom seksualnog odnosa. Kondilomi se šire kontaktom kože na kožu, no korišćenjem kondoma pri svakom seksualnom kontaktu smanjuje se rizik od infekcije.
  • Ukoliko ste nosilac zaraze, obavezno obavestite partnera o infekciji, kako ne bi dolazilo do stalne reinfekcije.

Polne bradavice su jedna od najčešćih polnih infekcija. Mogu se izlečiti kod svakog pacijenta i u Alfa MEDICA poliklinici prijatni i stručni tim doktora će vam se u potpunosti posvetiti u rešavanju zdravstvenih problema.

Ovaj tip polno prenosive bolesti uglavnom ne izaziva pojavu karcinoma, međutim postoje vrste HPV virusa koje mogu izazvati pojavu kancerogenih ćelija a koji se mogu detektovati HPV tipizacijom. HPV tipizacija je poseban bris na HPV infekciju koji nam govori da li postoji prisustvo HPV infekcije uopšte, a potom i da li je neki od prisutnih HPV virusa iz grupe visko, srednje ili niskoonkogenih virusa.

Stoga, osim izbegavanja rizičnih seksualnih odnosa, najbolja prevencija je redovna poseta ginekologu, čime se sve vrste infekcija mogu utvrditi na vreme, pa je samim tim i lečenje jednostavnije.