fbpx

HPV tipizacija PCR

Cena usluge: 11.000,00 RSD

Humani papiloma virus (HPV) je grupa od više od 150 srodnih virusa. Neke vrste HPV-a smatraju se visokorizičnim jer mogu izazvati karcinom. HPV testiranje otkriva genetski materijal (DNK ili RNA) visoko rizičnog HPV, pre svega radi otkrivanja raka grlića materice ili da bi se utvrdilo da li postoji rizik od nastanka raka grlića materice.

Neke vrste HPV-a mogu izazvati pojavu bradavica na koži, dok druge vrste mogu izazvati pojavu bradavice na genitalijama (kondilome). Genitalna HPV infekcija je jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti (širi se oralnim, analnim ili genitalnim seksom).

  • HPV niskog rizika – neki sojevi HPV-a uzrokuju genitalne bradavice, ali retko uzrokuju karcinom. HPV 6 i HPV 11 uzrokuju 90% svih genitalnih bradavica, ali se smatraju „nisko rizičnim“, jer retko dovode do raka. Ovi tipovi sa malim rizikom mogu se dijagnostikovati vizuelnim pregledom i zato ne zahtevaju testiranje.
  • HPV sa visokim rizikom – postoji 14 visoko rizičnih tipova HPV-a koji mogu dovesti do karcinom (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 i 68). Dva HPV tipa, 16 i 18, uzrokuju 80% svih karcinoma grlića materice. Ove vrste visokog rizika mogu se otkriti pomoću HPV testa (HPV tipizacija).

Mnoge HPV infekcije se rešavaju bez lečenja – kada je telo u stanju da se očisti od infekcije. Međutim, infekcije visoko rizičnim vrstama HPV-a koji se ne povlače mogu dovesti do karcinoma grlića materice. Gotovo sve karcinome grlića materice uzrokuju uporne infekcije visokorizičnim HPV-om. U Srbiji je tokom prošle godine dijagnostikovano 1327 novih slučajeva tog malignog oboljenja – koje je, ukoliko se na vreme ustanovi – izlečivo. Bitku sa rakom grlića materice prošle godine u Srbiji je izgubila 551 žena.

Zbog toga je redovan pregled nužan, kako bi se svaka eventualna promena na vreme dijagnostikovala i otklonila.

Pored toga, neke studije su takođe pokazale da su trajne oralne infekcije visoko rizičnim vrstama HPV-a snažno povezane sa oralnim karcinomom, uključujući rak usta i grla (rak orofaringeusa). Analni rak je takođe povezan sa HPV tipovima 16 i 18. Ti tipovi su povezani i sa drugim karcinomima, poput vagine i penisa.

Online zakazivanje: HPV tipizacija PCR

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.