fbpx

Punkcija i biopsija koštane srži

Cena usluge: 28.000,00 RSD / 40.000,00 RSD u analgosedaciji

Šta su biopsija i punkcija koštane srži?

Biopsija i punkcija koštane srži su dijagnostički postupci kojima se prikuplja i ispituje koštana srži – sunđerasto tkivo u šupljinama dugih kostiju.

Ovi zahvati mogu pokazati da li je koštana srž pacijenta zdrava i da li stvara normalne količine krvnih zrnaca. Lekari koriste ove postupke za dijagnozu i praćenje bolesti krvi i mozga, uključujući neke vrste karcinoma. Zahvat traje vrlo kratko, oko 30 minuta i obavlja se u lokalnoj anesteziji, tako da je pacijent sve vreme trajanja zahvata potpuno svestan. Najčešće se uzorak uzima iz zadnje bedrene kosti.

Kako se obavljaju punkcija i biopsija koštane srži?

Koštana srž se sastoji od tečnog i čvrstog dela. Zahvat se obavlja tako što lekar, koristeći tanku iglu, uzima uzorak koštane srži. Kod punkcije koštane srži, igla se koristi za uzimanje tečnog uzorka. Ukoliko je neophodno obaviti i biopsiju koštane srži lekar će iglom prodreti u kost, a po izvlačenju igle deo kosti će ostati u njenoj šupljini. Biopsija i punkcija koštane srži često se obavljaju istovremeno. Bol je moguće osetiti u trenutku prodiranja igle, a nekoliko dana nakon samog zahvata moguće je osetiti blago peckanje u predelu u kojem je izvršen zahvat.

Pre obavljanja samog zahvata neophodno je obaviti konsultaciju sa lekarom hematologom i tom prilikom uputiti lekara u anamnezu.

Online zakazivanje: Punkcija i biopsija koštane srži

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.