fbpx

Uvećanje limfnih žlezda

Uvećanje limfnih žlezda obično se javlja kao posledica infekcije bakterijama ili virusima i česta su pojava u hematološkoj praksi.

Limfni čvorovi ili limfne žlezde, igraju vitalnu ulogu u sposobnosti tela da se bori protiv infekcija. Oni funkcionišu poput filtera, zarobljavajući viruse, bakterije i druge uzročnike bolesti pre nego što zaraze ostale delove tela. Uobičajena područja na kojima je moguće primetiti uvećanje limfnih žlezda su: vrat, prepone, područje ispod brade i pazuha.

U nekim slučajevima tople obloge mogu biti dovoljne za izlečenje. Ako infekcija prouzrokuje uvećanje limfnih čvorova, lečenje zavisi od uzroka i vrste infekcije. Oko 85% slučajeva uvećanih limfnih žlezda uzrokovano je nekim drugim oboljenjem, dok je u 15% slučajeva razlog uvećanja zapravo oboljenje limfnih žlezda. Najčešće se radi o uvećanju limfnih žlezda kao posledici neke infekcije. To može biti upala zuba, virusne bolesti, parazitološka obolenja itd. Najpre je neophodno otkriti uzrok zbog kojeg je došlo do uvećanja limfnih žlezda, a nakon dijagnostikovanja, može se pristupiti lečenju.