fbpx

Tromboza dubokih vena nastaje kada se krvni ugrušak (tromb) formira u jednoj ili više dubokih vena u telu. Najčešće se ova pojava dešava u venama donjih ektremiteta (u nogama). Tromboza dubokih vena može uzrokovati bol ili oticanje nogu, ali može se javiti i bez simptoma.

Tromboza dubokih vena može se razviti kod pacijenata čije opšte zdravstveno stanje utiče na zgrušavanje krvi. Takođe šanse za pojavu tromba rastu kod pacijenata koji se ne kreću u dužem vremenskom period – nakon operacije i/ili nesreće (preloma noge npr.)

Tromboza može dovesti do ozbiljnih poteškoća, jer se krvni ugrušci u venama mogu raspasti, a zatim se kretati kroz krvotok i na kraju završiti u plućima pacijenta, blokirajući tom prilikom protok krvi (ova pojava izaziva plućnu emboliju).

Osim venskih tromboza, postoje i arterijske. Arterije su krvni sudovi čija je uloga da odvode krvi i hranljive materije u tkiva (za razliku od vena čija je uloga upumpavanje krvi u srce). Najčešće arterijske tromboze događaju se u srčanom mišiču (usled čega dolazi do akutnog infarkta) i mozgu (zbog čega dolazi do šloga)

Uloga hematologa u lečenju tromboza, pre svega venskih, je da proceni verovatnoću ponavljanja tromboze i da učestvuje u odabiru najbolje terapijske opcije za bolesnika i odluci o njenoj duzini.

Koji su simptomi tromboze?

Znakovi i simptomi tromboze mogu da uključuju:

  • Oticanje zahvaćene noge. Retko dolazi do oticanja obe noge.
  • Bol i/ili grč u nozi.
  • Crvena boja kože na nozi.
  • Osećaj topline na zahvaćenoj nozi.
  • Tromboza dubokih vena može se javiti i bez primetnih simptoma.