fbpx

Lasersko uklanjanje ožiljaka od operacija

Cena usluge: od 48.000,00 RSD

Lasersko uklanjanje ožiljaka od operacija je jedina metoda koja pruža zadovoljavajuće rezultate i tako značajno doprinosi poboljšanju kvaliteta života. Ožiljci od operacija su hipertrofični, što znači da su iznad ravni kože. Kada se nalaze na upadljivim mestima mogu značajno uticati na psihičko blagostanje pa je kod nekih pacijenata uklanjanje ožiljaka od velike važnosti kako bi se sačuvalo mentalno zdravlje. Neretko je prisutan gubitak samopouzdanja, anksioznost i opterećenost upadljivim ožiljcima koji često privlače pažnju okruženja.

Nekada ožiljci nisu na vidljivim mestima, ali izazivaju probleme u sferi partnerskih odnosa. To se pre svega odnosi na ožiljke nakon obrezivanja i epiziotomije. Takvi tipovi ožiljaka nisu samo estetski problem već mogu biti uzrok pojave bola tokom seksualnih odnosa. Pacijenti najčešće traže rešenje za uklanjanje ožiljaka nakon operacije štitne žlezde, uvećanja grudi, abdominoplastike, uklanjanja mladeža, obrezivanja, carskog reza i epiziotomije.

Ožiljci od operacija su hipertrofični, što znači da u granicama povrede kože postoji višak vezivnog tkiva pa je ožiljak iznad ravni. Kod nekih pacijenata nagomilavanje vezivnog tkiva van granica povrede rezultuje pojavom keloida. Oba tipa ožiljaka iznad ravni kože su komplikovani za uklanjanje, naročito keloidi. Izuzev Pixel CO2 lasera, nema drugih uspešnih terapijskih metoda jer je izazov ukloniti ožiljak a pri tome izbeći stimulaciju zapaljenskog odgovora i dodatno deponovanje kolagenih vlakana. Za uklanjanje ožiljaka su bitna dva mehanizma, ablacija i termički efekat. Jedino Pixel CO2 laser ima mogućnost preciznog podešavanja odnosa ova dva mehanizma delovanja tako da su u neophodnom balansu koji omogućava uklanjanje ožiljka bez naknadne reakcije u dubljim slojevima kože. Upravo zbog toga je Pixel CO2 laser jedinstveno i jedino efikasno rešenje za ožiljke od operacija koji su iznad ravni kože.

Kako Pixel CO2 laser uklanja ožiljke od operacija?

Ožiljci od operacija su iznad ravni kože zbog nagomilavanja vezivnog tkiva na mestu načinjenog hirurškog reza. Takav tip ožiljak se naziva hipertrofični. U retkim slučajevima, vezivno tkivo se može nagomilavati i van granica samog reza pa se takav ožiljak označava kao keloid. Da bi se ožiljci od operacija uklonili, potrebno je laserski vaporizovati višak vezivnog tkiva. Pritom je važno da je proces vaporizacije precizno kontrolisan kako se ne bi izazvalo veće oštećenje na mestu ožiljka praćeno zapaljenjem i daljim nakupljanjem vezivnog tkiva. Skidanje odnosno ablacija površnih slojeva ožiljka se postiže Pixel CO2 laserom uz minimalan termički efekat. Ovaj laser je najpogodniji za skidanje ožiljaka jer omogućava potpunu kontrolu odnosa ablacije i termičkog efekta. To su dva mehanizma bitna za uklanjanje ožiljaka.

Ablacija znači vaporizacija odnosno skidanje površnih slojeva ožiljka, dok je termički efekat odgovoran za stimulaciju sinteze novih kolagenih vlakana u dubljim slojevima kože. Kolegena vlakna su osnovna komponenta vezivnog tkiva. U zavisnosti od tipa ožiljka, kolagena vlakna su prusutna u različitim merama. Ožiljci od operacija sadrže veću količinu kolagenih vlakana koja su dezorganizovana u amorfnoj supstanci na mestu reza. Pixel CO2 laser koristi tehniku frakcionisane mikroablacije da podeli laserski zrak u mrežu mikroskopskih snopova koji prodiru duboko u strukturu ožiljka. Pritom vaporizuju površne delove i omogućavaju postepeno odstranjivanje nepravilno organizovanog vezivnog tkiva i zamenu novim kolagenim vlaknima uz regeneraciju površnog sloja koža. Tehnikom hladne ablacije postiže se minimalan termički efekat kako bi se izbegla jaka zapaljenska reakcija i ponovno formiranje ožiljnog tkiva. Umesto toga, postupna vaporizacija vezivnog tkiva je praćena pravilno koordinisanom zamenom novosintetisanim kolagenim vlaknima i formiranjem novog, površnog sloja kože aktivacijom stem regenerativnih ćelija koje pristižu iz susednih zdravih regiona kože. Proces zahteva postepeno uklanjanje viška nepravilno organizovanog vezivnog tkiva uz minimalno oštećenje i toplotni efekat kako bi se izbeglo ponovno formiranje ožiljka. Tehnika frakcionisane mikroablacije obezbeđuje potpunu kontrolu vaporizacije ožiljka čime se izbegava preterano oštećenje tkiva, što je ključ čitave procedure.

Poslednja verzija Pixel CO2 lasera koja je dostupna u okviru laser centra Poliklinike “Alfa Medica” omogućava precizno određivanje odnosa dubine ablacije i propratnog termičkog efekta pa se tako parametri intervencije individualno prilagođavaju kliničkoj slici svakog pojedničnog slučaja. Broj tretmana i vremenski intervali između njih takođe variraju u zavisnosti od karakteristika samog ožiljka. 

 

Kako izgleda Pixel CO2 lasersko uklanjanje ožiljaka od operacija?

Procedura je kratkotrajna i bezbolna. Tačan protokol laserkog uklanjanja ožiljaka od operacija se formuliše individualno za svaki ožiljak na osnovu njegovih kliničkih karakteristika. Broj tretmana i vremenski intervali između njih variraju. Uglavnom je potrebno oko 6 laserskih tretmana koji se obično izvode u intervalima od mesec dana. U nekim slučajevima je pre započinjanja laserskog uklanjanja neophodna i hirurška korekcija ožiljka. Nema tegoba nakon tretmana, a pacijenti obično nisu ograničeni u obavljanju svakodnevnih aktivnosti osim kada je ožiljak veći i nalazi se na licu. Tada se pacijentima savetuje da se što manje izlažu sunčevoj svetlosti tokom prvih 7 dana od intervencije. U ostalim slučajevima pacijenti se odmah vraćaju uobičajenim aktivnostima. Ubrzo nakon tretmana se formiraju kraste na površini ožiljka koje ne treba nasilno skidati. Tretirani ožiljak je potrebno negovati korišćenjem odgovarajućih hidratantnih krema i solucija sa faktorima rasta kako bi se urzala regeneracija. Kraste otpadaju tokom naredne 3 nedelje pa se sledeći tretman obično izvodi mesec dana nakon prethodnog.

Online zakazivanje: Lasersko uklanjanje ožiljaka od operacija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.