fbpx

Šta su strije?

Strije su linearna istanjenja kože na mestima dugotrajnog dejstva sile istezanja. Opisuju se kao crvene, ljubičaste ili bele trake na koži različite dužine, širine i dubine, što zavisi od pravca delovanja istezajućih sila, njihove jačine, vremena delovanja i kvaliteta kože.

Normalno se koža opušta kada je izložena sili istezanja čija jačina ne premašuje kapacitete adaptacije. Ukoliko jačina sile premašuje kapacitete kože da se adaptira, onda će na pojedinim mestima doći do pucanja elastičnih i kolagenih vlakana i njihove degeneracije. Na taj način se formiraju strije, koje zapravo predstavljaju vrstu atrofičnog ožiljka. Atrofični ožiljak je naziv za ožiljno tkivo ispod ravni kože.

Formacija strija se sastoji iz više faza. Kada uvećanje potkožnog tkiva premašuje kapacitete prekrivajuće kože da se opusti, nastupa stres i trauma koja je praćenja zapaljenjem kože. Tokom zapaljenske faze, strije su crvene i mogu izazivati svrab. Narednih 18 meseci ožiljno tkivo prolazi kroz više faza sazrevanja i na kraju menja boju i dimenzije. Krajnji stadijum su beličaste, sedefaste trake koje ne menjaju izgled i trajno se zadržavaju. U toj fazi su strije potpuno sazrele. Predstavljaju ogroman problem za veliki deo populacije, naročito za žene. Usled posebnog hormonskog profila, trudnoće i dojenja, žene su sklonije pojavi strija, obično u predelu butina, dojki i stomaka nakon trudnoće. Za veliki broj žena, strije predstavljaju ozbiljan estetski nedostatak koji može narušiti njihov kvalitet života. Teške su za tretman i uklanajnje iako se promovišu različite metode koje često daju nezadovoljavajuće rezultate.

Među decom su strije češće kod dečaka zbog ubrzane prepubertetske faze rasta kada koža ne stiže da isprati rast. Ipak glavni uzrok pojave stija jeste gojaznost. Zbog uvećanja potkožnog masnog tkiva, koža se izlaže stresu kojem ne može da se adaptira.

Gojazni ljudi imaju problem sa strijama i viškom kože koji zaostaje nakon gubitka na težini. Što je osoba brže dobila na težini, to je problem strija veći. Postepenim dobijanjem kilograma je moguće da se koža prilagodi, a naglo gojenje je uvek praćeno pojavom strija.

Koji faktori utiču na pojavu strija?

Faktori koji utiču na pojavu strija jesu pušenje i genetika. Kvalitet kože određuje genetika, a pušenje ga značajno umanjuje i ubrzava proces starenja. Strije ne izazivaju tegobe osim u početnim fazama kada može biti prisutan osećaj svraba. Strije su estetski nedostatak koji može umanjiti samopouzdanje i zadovoljstvo sopstvenim izgledom. Predstavljaju ozbiljan problem jer se jako teško uklanjanju, a uz to se promovišu mnoge metode koje pacijenti sa nadom isprobavaju samo da bi doživeli razočaranje. Te metode su uglavnom neinvazivne i nemaju period oporavka. S obzirom da su strije ožiljno tkivo jasno je da samo metoda koja je agresivna i za sobom povlači period oporavka može biti uspešna.

Kada su strije u pitanju, zlatni standard u svetu predstavlja Pixel CO2 laser. Lasersko uklanjanje strija je jedina priznata metoda od strane svetskih stručnjaka.