fbpx

Tegobe u menopauzi

Tegobe u menopauzi nastaju usled opadanja nivoa estrogena. Ove tegobe pre svega se odnose na vaginu, bešiku i uretru. Skup svih simptoma menopauze stručno se naziva genitourinarni sindom menopauze. Naziv sindroma je zamenio prethodno korišćene izraze poput vulvovaginalne atrofije i atrofičnog vaginitisa.

 

Usled opadanja nivoa estrogena, pacijentkinje se najčešće žale na vaginalnu suvoću, bolne seksualne odnose (dispareunija), iritaciju i pečenje vagine, nevoljno i učestalo mokrenje i česte urinarne infekcije.

 

Zbog slabljenja vaginalnih zidova moguća je da će doći do pada karličnih organa, odnosno pojave cistocele i rektocele. Navedene tegobe su jako česte i prisutne u većoj ili manjoj meri kod žena u perimenopauzi.

Postoji manjak interesovanja za rešavanje ovog problema u medicinskoj zajednici. Problem se često previdi ili mu se ne pridaje dovoljno značaja, a i same pacijentkinje neretko zanemaruju tegobe i pripisuju ih normalnom procesu starenja, pritom ignorišući značajnu ulogu pomenutog sindroma u narušavanju kvaliteta života i seksualnosti i sociološkog funkcionisanja. Nevoljno i često mokrenje, uz bol i peckanje usled čestih urinarnih infekcija i iritacije bešike (kao posledice niskih koncentracija estrogena), mogu ugroziti socijalno funkcionisanje izazivajući manjak samopouzdanja, anksionznost i depresiju.

 

Smanjena vlažnost i iritacija istanjene vaginalne sluznice usled opadanja nivoa estrogena uzrokuju bolne seksualne odnose čime se narušava intimni život.

 

Šta je uzrok tegoba u menopauzi?

Tegobe u menopauzi karakterišu anatomske i fiziološke promene koje su direktno povezane sa opadanjem nivoa estrogena. Vaginalna sluznica je pločasto slojeviti epitel koji je do menopauze vlažan i formira nabore (ruge). Sa normalnim procesom eksfolijacije i odumiranja ćelija vaginalne sluznice, oslobađa se glikogen koji se hidrolizuje u glukozu.

Laktobacillus je bakterija koja korisiti glukozu za proizvodnju mlečne kiseline, a koja je normalno prisutna i ulazi u sastav fiziološke mikroflore vaginalne sluznice. Zbog manjka estrogena vaginalna sluznica se tanji i tako se smanjuje količina glikogena neophodnog za održavanje  lactobacillusa. Tako se narušava normalan bakterijski sastav sluznice i opada kiselost vagine što je uzrok čestih infekcija. Tokom pregleda pod spekulumom vidi se istanjena, atrofična, bleda i glatka vaginalna sluznica bez nabora (ruga) koji su normalno prisutni. Visoka koncentracija estrogenskih receptora u vagini i bešici reguliše proliferaciju i maturaciju epitelnih ćelija.

Opadanje cirkulišućeg estrogena dovodi do istanjenja vaginalne sluznice sa opadanjem sadržajem kolagenih i elastičnih vlakana, kao i krvnih sudova.

Promena normalne mikroflore usled gubitka laktobacila i povišenja pH vrednosti vaginalne sredine izaziva česte vaginalne i urinarne infekcije.

 

Penetracija tokom seksulanih odnosa je bolna zbog istanjene sluznice vagine i nedovoljne vlažnosti.

 

Iritacija vaginalne sluznice i zida bešike uzrokuje osećaj peckanja i čestu potrebu za mokrenjem čak i kada je bešika prazna. Zid bešike postaje osetljiv zbog hronične inflamacije i nedostatka estrogena pa se nekada mišić bešike meočekivano kontrahuje zbog čega pacijentkinje često žure kako bi stigle do toaleta usled osećaja da se urin ne može zadržati.

Uretra je kod žena kratka i pruža se niz prednji zid vagine. Usled istanjenja sluznice vagine uretra gubi potporu i postaje preterano pokretna pa je moguća pojava nevoljnog mokrenja usled povećanja pritiska u trbuhu tokom treninga, smejanja, kijanja, kašljanja ili seksualnih odnosa.

 

Problem nevoljnog oticanja urina često se javlja nakon vaginalnog porođaja i usled opadanja nivoa estrogena.