fbpx

Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni

Cena usluge: od 48.000,00 RSD

Lasersko uklanjanje ožiljaka

Lasersko uklanjanje ožiljaka predstavlja zlatni standard u svim svetskim centrima koji se bave otklanjanjem ožiljaka. Prema rezultatima mnogih studija, lasersko uklanjanje ožiljaka je jedina efikasna metoda koja pruža izvanredne rezultate. Osim lasera, postoje i druge, pomoćne metode koje mogu značajno doprineti krajnjem rezultatu. Važno da pacijenti razumeju kompleksnost procesa uklanjanja ožiljaka kako bi potražili pomoć od stručnjaka u ovoj oblasti koja je u domenu hirurgije. Za korekciju ružnih ožiljaka je u nekim slučajevima potrebna i hirurška intervencija pre samog laserskog tretmana. Tačan protokol uklanjanja ožiljaka se može odrediti tek nakon pregleda i mora biti individualno prilagođen svakom pacijentu. Laser koji se koristi za uklanjanje ožiljaka je ablativan. To znači da ima dovoljnu snagu da vaporizuje tkivo na mikroskopskom nivou tako da njime mogu rukovati isključivo doktori koji su posebno obučeni za rad sa ovakvim svetlosnim uređajima. Studije se slažu da je CO2 laser najefikasniji za uklanjanje ožiljaka.

Laser centar poliklinike “Alfa Medica” je opremljen poslednjom verzijom Pixel CO2 lasera kojeg proizvodi “Alma”, jedna od vodećih kompanija u svetu. Ovaj laser se pokazao među najboljima za uklanjanje ožiljaka. Tretmani su brzi i bezbolni, a rezultati dugotrajni. Uklanjanje ožiljaka je važno radi vraćanja samopouzdanja I zadovoljstva sopstvenim izgledom čime se poboljšava kvalitet života. Ružni ožiljci na vidnim mestima koji se ne mogu prikriti predstavljaju izvor opterećenja, nezadovoljstva i anksioznosti. Nekada mogu izazvati ozbiljne psihičke probleme i značajno narušiti kvalitet života. Najčešći tip ožiljaka koje pacijenti žele da uklone jesu atrofični ožiljci od akni. Pored ožiljaka od akni, laserski se mogu ukloniti i ožiljci od operacija, povreda ili opekotina koji su iznad ravni kože. Najčešće su u pitanju ožiljci nakon obrezivanja, uklanjanja mladeža, carskog reza, epiziotomije ili operacije grudi.

Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni

Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni je brza i bezbolna procedura koja pruža dugotrajne rezultate. Potrebna su 3 tretmana, razdvojena intervalima od 3 meseca. U toku sedmice nakon svakog tretmana je potrebno adekvatno negovati lice, izbegavati izlaganje suncu i provoditi što manje vremena van kuće. Tokom prva 24h je prisutan osećaj toplote i zatezanja lica. Tegobe se mogu olakšati primenom posebnih hidratantnih krema i solucija koje ubrzavaju regeneraciju kože. Dejstvo lasera se zasniva na frakcionisanoj mikroablaciji. To je zlatni standard za uklanjanje ožiljaka od akni i podrazumeva deljenje laserskog zraka u mrežu sačinjenu od velikog broja mikroskopskih snopova. Prilikom interakcije sa kožom, svaki snop formira mikroskopski kanal koji je sačinjen iz zona ablacije, karbonizacije, nekroze i reverzibilnog termičkog efekta. Kanalići se pružaju debljinom površnog sloja kože, a neposredno nakon tretmana su uočljivi kao sitne, tamne tačkice koje formiraju pravilnu mrežu na celoj površini lica. Odmah nakon završetka tretmana koji traje oko 60 minuta, lice je prekriveno mrežom nastalom usled dejstva frakcionisanih laserskih zraka. Svaki kanalić predstavlja zonu kontrolisanog termičkog oštećenja kože usled kojeg se pokreću zapaljenski procesi pa lice postaje crveno. Tada je prisutan osećaj žarenja i zatezanja koji nestaje već sledećeg dana, a u međuvremenu se ublažava primenom hidratantnih krema.

Crvenilo lica postepeno nestaje tokom narednih 3 do 4 dana, a preporučuje se vraćanje uobičajenim dnevnim aktivnostima tek 7 dana nakon intervencije. Tokom prva 3 dana je potrebna adekvatna higijena i nega lica kako bi se proces regeneracije ubrzao. Posle par dana se formiraju kraste na mestima vidljivih tačkica. Ne treba ih nasilno skidati već pustiti da same otpadnu što će se desiti oko nedelju dana nakon tretmana. Rezultati tretmana su vidljivi već par dana nakon intervencije, čim se povuče crvenilo kože. Proces regeneracije se nastavlja u narednim mesecima, a idealno vreme da se tretman ponovi je 3 meseca nakon intervencije. Obično su potrebna 3 laserska tretmana kako bi se postigli maksimalni efekti. Kao što je već pomenuto, svaki kanalić se sastoji iz nekoliko zona. Kako se ide od unutra ka spolja, prva je zona ablacije odnosno potpunog uklanjanja površnog sloja kože. Time se omogućava pristizanje stem regenerativnih ćelija iz okolnih neoštećenih zona kože i njihova aktivacija kako bi proizvele potpuno novi sloj kože. Zone nekroze i termičkog efekta u dubljim delovima kože stimulišu zatezanje i produkciju novih kolagenih vlakana I krvnih sudova. Time se popunjavaju ožiljci od akni i vraća glatka tekstura kože. Osim što uklanja ožiljke, laserski tretman sužava pore, uklanja sitne pigmentacije i zatvorene komedone. To su odlike rošavog lica koje su veoma česte. Kroz samo 3 tretmana koža vraća ujednačen ten i glatku teksturu.

 

Zašto je Pixel CO2 laser najbolji metod za uklanjanje ožiljaka od akni?

Pixel CO2 laser je najbolji za uklanjanje ožiljaka od akni jer objedinjuje dva osnovna mehanizma delovanja na kojima se zasnivaju ostale terapijske metode i pritom deluje daleko većim intezitetom. Ti mehanizmi su ablacija i termički efekat. Postoji veliki broj tretmana koji se nude za uklanjanje ožiljaka od akni i pritom ne ostavljaju trag na koži ili je oporavak jako kratak. Upravo je to razlog što takve metode uklanjanja ožiljaka od akni gotovo uvek daju nezadovoljavajuće rezultate. Prosto je nemoguće ukloniti tako veliki nedostatak poput ožiljaka od akni, a da pritom ne postoji vreme oporavka. Većina današnjih procedura u estetici teži da svede vreme oporavka na minimum ili da ga eliminiše, a manje agresivne metode se smatraju naprednijim i efikasnijim. To nije slučaj sa ožiljcima od akni za čije uklanjanje je neophodan tretman CO2 laserom nakon koga postoji period oporavka od nedelju dana. Ožiljci se mogu ukloniti samo ako se tkivu preda dovoljna količina energija na precizno određen način kako bi se izazvalo kontrolisano oštećenje tkiva i tako pokrenuo proces regeneracije. Ostale metode nemaju značajan period oporavka jer deluju mnogo manjim intezitetom od Pixel CO2 lasera, bilo da se zasnivaju na ablaciji ili termičkom efektu. Ablacija podrazumeva uklanjanje površnog sloja kože i potrebna je kako bi se stimulisala sinteza novog sloja i tako koža učila glatkom i sjajnom. Termički efekat podrazumeva

Online zakazivanje: Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.