fbpx

Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni

Šta je laserski tretman akni?

Laserski tretman se koristi za uklanjanje ožiljaka koje akne ostavljaju na koži. Dermatolozi smatraju da preko 95% ljudi koji imaju akne imaju i ožiljke od njih. Laserski tretman akni usmerava svetlost na gornje slojeve kože da bi se razgradilo ožiljno tkivo. U isto vreme tretman povećava proizvodnju novih, zdravih ćelija kože koje će zameniti ožiljno tkivo.

Iako laserski tretman akni ne može potpuno ukloniti akne i ožiljke od njih posle jednog tretmana, rezultati vidno poboljšavaju izgled kože.

 

Ko su idealni kandidati za laserski tretman akni?

Laserski tretman akni je idealan za osobe sa blagim i umerenim aknama, a posebno za osobe koje su prethodno probale lečenje sa kremam i antibioticima bez uspeha.

Osobe koje imaju teži slučaj akni (npr. cistične akne) ili im trenutno izlaze nove akne, osobe sa tamnijim tenom ili vrlo izboranom kožom nisu idealni kandidati za ovaj tretman.

 

Šta su akne i koji su njihovi uzroci?

Akne su izrasline na koži koje se formiraju kad se folikul dlake začepi sebumom i mrtvim ćelijama kože. Akne se najčešće javljaju u obliku belih i crnih mitisera i bubuljica na licu, grudima, leđima ili na ramenima. Iako svako može imati akne, najčešće se javljaju kod tinejdžera zbog hormonskih promena u adolescenciji.

Postoje sledeće vrste akni:

1) Beli mitiseri – Zatvorene i zapušene pore

2) Crni mitiseri – Otvorene i zapušene pore

3) Papule – Manje, crvene i bolne izrasline; kad se pojavi gnoj na vrhu onda se nazivaju pustule.

4) Cistične akne – Ovo je teži oblik akni; to su bolne izrasline ispod kože koje su ispunjene gnojem. Ozbiljniji oblik su nodule – velike čvrste akne koje se nalaze duboko u koži i veoma su bolne.

5) Gljivične akne – Spadaju u najređi oblik akni i javljaju se usled gljivične infekcije.

 

Koji su uzroci akni?

Najčešći uzrok za pojavu akni su hormonske promene tokom puberteta, odnosno povećan nivo hormona androgena. On se javlja kod osoba oba pola i podstiče lojne žlezde da proizvode više sebuma. Još jedan važan faktor je ishrana – ugljeni hidrati, slatkiši i pržena hrana povećavaju proizvodnju sebuma i skok insulina u krvi, a to dovodi do razvoja akni.

Spoljni uzroci za pojavu akni su proizvodi za negu lica, nošenje prljave odeće/predmeta na licu i zagađen vazduh. Proizvodi za negu lica koji imaju visok nivo ulja (losioni, kreme, puderi za lice) doprinose začepljenju pora i pojavi akni. Često diranje lica, nošenje kapa ili šešira koji se retko peru izazivaju akne zbog nakupljanja bakterija na pomenutim predmetima. Zagađen vazduh je još jedan čest krivac za akne zato što prenosi čestice prljavrštine koje u dodiru sa kožom začepljuju pore.

 

Priprema za laserski tretman akni

Lekar će pružiti savete za pripremu pred tretman kao što su prestanak konzumiranja cigareta bar 2 nedelje pre lasera. Cigarete usporavaju cirkulaciju, krv onda ima manje kiseonika pa je zarastanje kože posle tretmana sporije i postoji veći irizik od infekcije.

Pre tretmana treba bar 2 nedelje izbegavati aspirin i lekove koji razređuju krv.

Ako koristi proizvode sa retinolom pacijent treba da pauzira bar 2 nedelje pre tretmana zato što retinol povećava osetljivost kože i utiče na efikasnost laserskog tretmana.

 

Kako funkcioniše laserski tretman akni?

Laserski tretman akni fukcioniše na 2 načina – za lečenje akni i uklanjanje ožiljaka. Prvo laser primenjuje intenzivnu pulsirajuću svetlost da bi zagrejao zapušene pore, lojne žlezde i okolne strukture. Kao rezultat smanjuje se njihova aktivnost i upalni proces koji postoji kod svih akni.

Drugi način se koristi za tretiranje ožiljaka – toplina iz lasera uklanja gornji deo kože tako da ona postaje glatkija a izgled ožiljka je mnogo manje primetan.

Nakon toga svetlost i toplota lasera utiču na rast novih, zdravih ćelija kože. Povećava se cirkulacija krvi i smanjuje se upalni proces na koži.

Tretman se ponavlja između 3 i 5 puta u toku jedne nedelje, a po potrebi se radi održavanje jednom mesečno.

 

Oporavak i rezultati laserskog tretmana akni

Odmah nakon tretmana se javlja crvenilo kože. Koža tamni na mestima gde su akne i to traje nekoliko dana. Druge nuspojave zavise od vrste lasera koja je korišćena za tretman i od tipa kože. Najčešće se javljaju otok, kao i bol na mestu tretmana. Bol obično prolazi za sat ili dva, a crvenilu treba do 10 dana da se potpuno povuče.

Nakon tretmana pacijent treba da pazi na kožu nekoliko meseci – važno je da izbegava boravak na suncu da tretirana koža ne bi pretrpela oštećenje. Najbolji način zaštite je nošenje SPF kreme protiv ultraljubičastih zraka. Posle laserskog tretmana akni treba izbegavati boravak u solarijumu ili sunčanje minimum 6-8 nedelja. Pacijent treba da prati sva uputstva lekara o nezi kože i da koristi samo preparate koje lekar preporuči za najbolje rezultate.

Nakon laserskog tretmana akni pacijent ne treba da nosi šminku nedelju dana ili duže, po nalogu lekara. Rezultati neće biti vidljivi odmah, već posle 7 do 10 dana. Rezultati tretiranja akni nisu trajni, a kod uklanjanja ožiljaka su trajni.

 

Koje su prednosti laserskog tretmana akni?

  • Lepši izgled kože lica
  • Smanjen izgled ožiljaka i broj akni
  • Smanjeno crvenilo kože

Online zakazivanje: Lasersko uklanjanje ožiljaka od akni

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.