fbpx

Spirometrija

Cena usluge: 3.000,00 RSD

Spirometrija je jednostavan, brz i bezbolan test za procenu funkcije pluća merenjem volumena (zapremine) vazduha koji bolesnik može da izduva iz pluća posle maksimalnog izdaha. Izvodi se na aparatu koji se naziva spirometar i na njemu se dobija dijagramski zapis. Spirometrija je osnovni test kojim se počinje ispitivanje disajne funkcije, na osnovu kojeg se odredjuje koji će testovi još biti potrebni da bi se utvrdio tip oštećenja.

Kada se izvodi spirometrija?

Spirometrija se izvodi u sledećim slučajevima:

  • Ukoliko se sumnja da postoji neka vrsta oboljenja pluća
  • Prilikom procene težine oboljenja (zahvaljujući čemu se određuje terapija)
  • Prilikom praćenja hronične opstruktivne bolesti pluća
  • Da se proveri učinak terapije
  • U preoperativnim pripremama

 

Spirometrija je jednostavna, brza i bezbolna metoda i predstavlja najprecizniju proceduru prilikom postavljanja stepena potrebne terapije, ali i praćenja napretka disajnih puteva u toku lečenja.

Šta se meri spirometrijom?

Spirometrijskim ispitivanjem se određuju:

  • Plućni volumeni (disajni volumen, inspiratorni rezervni volumen, ekspiratorni rezervni volumen)
  • Plućni kapaciteti (vitalni kapacitet, inspiratorni kapacitet)
  • Disajni volumeni u funkciji vremena

Tumačenjem dobijenih rezultata spirometrije razlikujemo normalno disanje od opstruktivnog ili restriktivnog tipa disanja. Ova metoda se koristi za postavljanje dijagnoze nekih plućnih oboljenja, pre svega hronične opstruktivne bolesti pluća, bronhijaln astme  i procene težine bolesti. tumora. Pored toga, ova metoda je od velike koristi i za procenu efekta terapije koja se primenjuje u lečenju ovih bolesti.

Priprema i procedura

Za početak, lekar treba objasniti svrhu i proceduru pacijentu i demonstrirati postupak. Osim toga, zabeležavaju se godine starosti, visina i pol. Za ovu vrstu ispitivanja, najpoželjnije je da pacijent sedi i da se oslobodi odeće koja steže.  Osim ovoga, nikakve druge pripreme nisu potrebne. Sama procedura je bezbolna i jednostavna, budući da se ispitivanje zasniva na udisanju i izdisanju vazduha.

Online zakazivanje: Spirometrija

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.