fbpx

Alergija na sunce

Alergija na sunce se najčešće javlja kao posledica promene struktura proteina u koži, koje su izazvane UV zračenjima. Promene na koži najčešće se manifestuju u vidu osipa koji se pojavljuje kod ljudi alergičnih na sunce. Kožni osip izazvan sunčevim UV zracima naziva se fotodermatoza. Alergija na sunce pogađa između 10 i 20% stanovništva i umnogome se razlikuje od drugih alergija, s obzirom na to da se alergijska reakcija manifestuje samo kroz jedan jedini simptom – u vidu osipa na koži.

Simptomi alergije na sunce

Simptomi koji se pojavljuju na koži kao posledica alergije nisu opasni po život, ali mogu biti veoma neprijatni, pa čak, vrlo često i bolni. Alergija na sunce ne izaziva nikakve vrste gušenja (poput većine drugih alergija), niti ostavlja bilo kakve trajne posledice na koži. Alergijska reakcija se najčešće javlja u večernjim časovima, nakon celodnevnog izlaganja suncu. Najčešći simtomi su:

  • Crvenilo
  • Svrab
  • Osip

Početnu reakciju kože obično prati otvrdnuće osipa, a zatim se javlja i svrab, ako se ništa ne preduzima, promena se obično povlači sama od sebe u roku od nekoliko dana. Zanimljivo je naglasiti kako osip koji se javlja kod osoba alergičnih na sunce ima karakterističan izgled uboda inseketa.

Uzroci nastanka alergije na sunce

Alergija na sunce će se pre pojaviti kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za ovu vrstu osetljivosti kože, tačnije kod osoba čiji su bliski krvni srodnici bili alergični na sunce. Osim genetske predispozicije, osetljivost na sunce se može pojaviti i kao posledica korišćenja nekih lekova (npr. antihistaminici, neki antibiotici, lekovi protiv gljivica, diuretici, antidepresivi itd). Takođe, korišćenje nekih šampona, kupki ili sapuna, može dovesti do preterane osetljivosti kože, te izazazvati alergijsku reakciju na koži.

 

Alergija na sunce, ukoliko se pojavi u blagom obliku, može se ublažiti u kućnim uslovima stavljanjem hladnih obloga na zahvaćeno mesto i izbegavanjem sunca narednih nekoliko dana dok se alergija u potpunosti ne povuče.

 

Prevencija alergije na sunce

Fotodermatoze uzrokovane su UV-B zračenjem koje se može blokirati pomoću većine krema za sunčanje, ali i UV-A zračenjem koje prodire mnogo dublje u kožu. Ukoliko Vam je već poznato da ste alergični na sunce, savetuje se da se pre letnje sezone za pomoć obratite našem alergologu koji će vas pregledati i dati najbolje savete za čuvanje kože u letnjem periodu. Nizom testova u Alfa MEDICA poliklinici utvrdiće se u kojoj meri je Vaša koža osetljiva i na osnovu toga dati najbolje smernice. Saveti koji se odnose na prevenciju alergije na sunce uglavnom su sledeći:

Postepeno izlaganje suncu

Izlažite se suncu više puta dnevno u kraćim intervalima (najpreporučljivije posle 16h), da bi se koža postepeno privikla na sunce.

Korišćenje zaštitne kreme

Ljudima koji su alergični na sunce preporučuje se krema sa jakim zaštitni faktorom. Ističemo da je bitno posavetovati se sa alergologom pre kupovine kreme, budući da neke kreme sadrže supstance koje mogu pojačati osetljivost kože i dovesti do još izraženije reakcije.

U zavisnosti od toga koliko su jake Vaše alergijske reakcije, naš lekar Vam može prepisati i lekove koji će Vam pomoći da ublažite ili izbegnete neprijatne simptome koji se pojavljuju kao posledica alergije na sunce.