fbpx

Reakcije izazvane venomima insekata

Alergijske reakcije izazvane venomima insekata mogu se javiti i kod osoba koje nemaju genetsku predispoziciju za bilo kakve vrste alergija, odnosno nisu skloni alergijama. Ne može se predvideti da li će nakon uboda insekta doći do alergijske reakcije. Na našem podneblju najčešće su alergijske reakcije na ubod pčele, ose, stršljena i bumbara. Najveću opasnost predstavljaju ubodi u glavu i vrat.

Simptomi alergijske reakcije izazvane venomima insekata

Alergijske reakcije izazvane venomima insekata se najpre manifestuju crvenilom, otokom, bolom i svrabom pri čemu je otok veliki (prečnika većeg od 10 centimetara) i traje duže od 24 sata. Osim otoka na mestu uboda, alergijske reakcije izazvane venomima insekata se najčešće manifestuju na sledeži način:

  • Koprivnjača (crveni pečati po telu)
  • Otekline
  • Mučnina
  • Povraćanje i proliv
  • Otežano disanje
  • Sviranje u grudima
  • Smetnje sa gutanjem

Ako pacijent ne stigne do lekara, u međuvremenu može doći do pada pritiska, gubitka svesti i pojave modroplave kože. Alergijska reakcija se razvija jako brzo (u proseku za 20 minuta od uboda nastupaju teški simptomi koji ugrožavaju život pacijenta).

 

Za razliku od alergija na polen i druge činioce iz spoljašnjosti, alergijske reakcije izazvane venomima insekata mogu biti veoma opasne po život, ukoliko pacijent hitno ne dobije potrebnu negu od strane lekara.

 

Dijagnoza i lečenje

S obzirom na to da sistemske reakcije  na  ubode insekata mogu biti ozbiljne, pa i smrtonosne, neophodna je adekvatna zašitita pacijenata. Kod osoba koje su imale blagu sistemsku reakciju na ubod insekata, verovatnoća da će pri sledećem ubodu imati sistemsku reakciju je oko 20%. Kod osoba koje su imale snažnu sistemsku reakciju, ta verovatnoća oko 50%.

Dijagnoza alergije na ubod određenog insekta se uspostavlja kliničkom slikom i nizom testova koji prepoznaju osetljivost organizma na venome. Ukoliko se otkrije da ste alergični na venome insekata, naš alergolog će vas edukovati na koji način treba da se ponašate u rizičnim situacijama. Osim toga, verovatno će vam biti preporučen pribor za samopomoć koji ćete sami koristiti ukoliko dođe do uboda, ne bi li se izbegao rizik od anafilakse, ukoliko se ne stigne na vreme kod lekara.