fbpx

Alergija na ujed insekta

Alergijske reakcije izazvane venomima insekata mogu se javiti i kod osoba koje nemaju genetsku predispoziciju za bilo kakve vrste alergija, odnosno nisu skloni alergijama. Ne može se predvideti da li će nakon uboda insekta doći do alergijske reakcije. Na našem podneblju najčešće su alergijske reakcije na ubod pčele, ose, stršljena i bumbara. Najveću opasnost predstavljaju ubodi u glavu i vrat.

Simptomi alergijske reakcije izazvane venomima insekata

Alergije na ujede insekata su značajni zdravstveni problem koji može pogađati pojedince bez obzira na njihovu prethodnu istoriju alergijskih reakcija. Simptomi se mogu kretati od blagih lokalnih reakcija do ozbiljnih, životno ugrožavajućih stanja. Početni simptomi često uključuju crvenilo, otok, bol i svrab na mestu uboda, s otokom koji može premašiti prečnik veći od 10 centimetara i trajati duže od 24 sata.

Osim ovih lokalnih manifestacija, mogu se javiti i sistemski simptomi kao što su:

  • Koprivnjača, koja se manifestuje kao crveni pečati koji svrbe po celom telu,
  • Generalizovane otekline koje mogu zahvatiti lice, usne, jezik ili grlo,
  • Gastrointestinalni simptomi poput mučnine, povraćanja i proliva,
  • Respiratorni problemi, uključujući otežano disanje, zviždanje u grudima ili osećaj pritiska u grudima,
  • Teškoće sa gutanjem.

U najtežim slučajevima, osoba može doživeti anafilaktički šok, stanje koje uključuje nagli pad krvnog pritiska, gubitak svesti i pojavu modroplave boje kože. Bez hitne medicinske pomoći, anafilaksija može biti fatalna.

 

Za razliku od alergija na polen i druge činioce iz spoljašnjosti, alergijske reakcije izazvane venomima insekata mogu biti veoma opasne po život, ukoliko pacijent hitno ne dobije potrebnu negu od strane lekara.

 

Dijagnoza alergije na ujed insekta

Dijagnoza alergije na ujed insekta počinje detaljnim pregledom i razgovorom o istoriji pacijentovih reakcija na ujede. Alergolog može preporučiti seriju testova za identifikaciju specifičnih alergena. Ovi testovi mogu uključivati kožne testove prick metodama i/ili određivanje specifičnih IgE antitela u krvi.

Klinička slika i rezultati testiranja pomažu u uspostavljanju precizne dijagnoze i razumevanju težine alergijske reakcije, što je ključno za planiranje daljeg lečenja i prevencije.

Lečenje alergije na ujed insekta

Lečenje alergije na ujed insekta varira u zavisnosti od težine simptoma. Za osobe s blagim do umerenim lokalnim reakcijama, preporučuje se primena hladnih obloga, antihistaminika i kortikosteroidnih krema za ublažavanje simptoma.

Osobama sa istorijom teških alergijskih reakcija može biti preporučen epinefrin autoinjektor (npr. EpiPen) za upotrebu u hitnim situacijama. Takođe, važno je edukovati pacijente i njihove porodice o prepoznavanju ranih znakova anafilaksije i o tome kako koristiti autoinjektor.

Pored hitnih mera, alergolog može preporučiti specifičnu imunoterapiju (SIT) za dugoročnu prevenciju. SIT uključuje redovno davanje postepeno povećavajućih doza alergena kako bi se smanjila osjetljivost na ubode insekata. Ovaj tretman može značajno smanjiti rizik od teških alergijskih reakcija kod osoba s visokim rizikom.

Upravljanje alergijama na ujede insekata zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje prevenciju, brzu identifikaciju simptoma i adekvatno lečenje. Edukacija pacijenata i njihovih porodica o rizicima i merama prevencije igra ključnu ulogu u sprečavanju ozbiljnih zdravstvenih ishoda.

Izvori

Insect Sting Allergies | Symptoms & Treatment | ACAAI Public Website. (2024, February 13). ACAAI Public Website. https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/insect-sting-allergies/

Venom hypersensitivity. (n.d.). UCLA Health. https://www.uclahealth.org/medical-services/allergy/disorders-treated/venom-hypersensitivity

Administrator. (n.d.). Allergic reactions to bites and stings – Australasian Society of Clinical Immunology and Allergy (ASCIA). https://www.allergy.org.au/patients/insect-allergy-bites-and-stings/allergic-reactions-to-bites-and-stings