fbpx

PRICK kožne probe

Cena usluge: 3.500,00 RSD (po kompletu)

Prick kožne proble ili prick kožni test na standardne inhalacione i nutricione alergene predstavlja osnovni alergološki test. Pomoću Prick testa se dokazuje preosetljivost (alergija) na neki od najčešće zastupljenih alergena spoljne životne sredine i hrane. Test je bezbolan i traje oko 20-30 minuta.

Prick kožni test je vrlo efikasan za testiranje ranih alergijskih reakcija, koje su posredovane antitelima, klase IgE. Ove reakcije preosetljivosti ispoljavaju se najčešće u obliku urtikarije – koprivnjače, alergijskog rinitisa i konjuktivitisa, bronhijalne astme itd.

Koji se alergeni koriste za Prick kožne testove?

Za testiranje se koriste standardni inhalacioni alergeni, prisutni u vazduhu, a koji su najčešći  izazivači ranih alergijskih reakcija,kao što su polen trava, korova i drveća, zatim grinje, kućna prašina, budj, bakterije, duvanski dim, životinjska dlaka itd. Rastvori histamina i fiziološkog rastvora služe kao kontrola.

Kako se izvode Prick kožni testovi?

Testiranje se izvodi tako što se na kožu unutrašnje strane podlaktice kapaljkom nanosi po jedna kap rastvora svakog alergena. Ukoliko postoji alergija na neki od testiranih alergena, na mestu na kojem je izvršen test će se posle određenog vremena pojaviti otok, svrab i crvenilo. Alergološki testovi su apsolutno bezbedni i bezbolni, budući da se testiranje vrši na maloj površini kože.

Online zakazivanje: PRICK kožne probe

Molimo vas da popunite i pošaljete upit za zakazivanje pregleda, a u najkraćem mogućem roku će vas naš tim kontaktirati za potvrdu termina.