fbpx

Alergija na polen

Polen predstavlja jedan od primarnih izazivača sezonskih alergijskih reakcija. U opštem govoru, alergija na polen često se naziva “peludna groznica”, dok medicinski stručnjaci ovu vrstu alergije definišu kao sezonski alergijski rinitis. Ovaj termin odražava specifičnost alergijskih simptoma koji se javljaju u određenim periodima godine, najčešće tokom proleća, leta i jeseni.

Tokom ovih sezona, različite vrste biljaka oslobađaju sitne zrnca polena u svrhu oplodnje drugih biljaka iste vrste. Ova polenova zrna su obično veoma lagana i suva, što im omogućava da se lako prenose vetrom. Većina alergijskih reakcija izazvana je polenom koji potiče od određenih vrsta drveća, trava i korova.

Posebno su značajni poleni trava, koji su najčešći uzročnici alergijskih reakcija. Među korovima, ambrozija se ističe kao glavni krivac za alergije. Drugi česti izvori alergena među korovima uključuju biljke kao što su šaš, popino prase i različite vrste trava. Što se tiče drveća, neke vrste kao što su breza, kedar i hrast poznate su po proizvodnji polena visokog alergijskog potencijala.

Zanimljivo je da biljke koje se oplođuju putem insekata, kao što su ruže i neka cvetajuća stabla poput trešnje i kruške, obično ne izazivaju alergijski rinitis. To je zato što njihov polen nije prilagođen prenosu vetrom i stoga ne dospeva lako u ljudski respiratorni sistem.

Alergijska reakcija na polen započinje kada imuni sistem, koji je dizajniran da štiti telo od štetnih supstanci, pogrešno identifikuje bezopasne čestice polena kao potencijalnu pretnju. Ovo dovodi do aktivacije imunološkog odgovora, koji uključuje oslobađanje histamina i drugih hemikalija, uzrokujući tipične simptome alergije. Iako precizni mehanizmi koji dovode do ove prekomerne reakcije imunološkog sistema nisu u potpunosti razjašnjeni, naučna istraživanja ukazuju na značajnu ulogu genetske predispozicije u razvoju alergija na polen.

Sezona alergije na polen obično počinje u martu i može se protezati sve do kasne jeseni, zavisno od geografske lokacije i vremenskih uslova. Tokom ovog perioda, osobe osetljive na polen mogu iskusiti različite simptome, uključujući kijanje, svrab u nosu i očima, teškoće sa disanjem i druge. Razumevanje specifičnosti polena i njegovog uticaja na alergijske reakcije ključno je za efikasno upravljanje i tretman ovog stanja.

 

Alergija na polen se najčešće javlja kod dece ili u periodu adolescencije, ali postoji mogućnost i da se alergija razvije i u poznijoj dobi.

 

Simptomi alergije na polen

Simptomi alergije na polen su specifični i iako na prvi pogled mogu delovati slično simptomima prehlade ili kijavice, postoji značajna razlika. Dok su prehlada i kijavica rezultat virusnih infekcija, alergija na polen je reakcija imunološkog sistema na bezopasne čestice iz okoline – polen. Ova reakcija se javlja isključivo kada su u vazduhu prisutni poleni na koje je osoba alergična.

Simptomi alergije na polen su raznovrsni i mogu značajno uticati na kvalitet života pojedinca. Najčešće se manifestuju kroz:

 1. Crvenilo, suzenje i iritaciju očiju, što je posledica upalne reakcije na polen.
 2. Često i intenzivno kijanje, koje je refleksna reakcija organizma na iritante u nosnim prolazima.
 3. Nazalnu kongestiju ili začepljenost nosa, koja nastaje zbog oticanja nosne sluzokože.
 4. Obilnu vodenu sekreciju iz nosa, koja je odgovor na iritaciju i upalu sluzokože.
 5. Svrab i crvenilo u nosnoj sluznici, što dodatno pogoršava osećaj nelagodnosti.
 6. Suvi kašalj, koji može biti posledica iritacije grla ili kapljanja sekreta iz nosa u grlo.
 7. Otežano disanje, koje može nastati usled upale i oticanja disajnih puteva.
 8. Urtikariju, koja se manifestuje kao crvenilo kože ili dermatitis, često praćeno svrabom.

Ovi simptomi mogu varirati u intenzitetu i trajanju, zavisno od individualne osetljivosti na polen i koncentracije polena u vazduhu. Alergija na polen može biti izazvana različitim vrstama polena, u zavisnosti od sezone:

 • Polen drveća, koji je najčešći okidač alergijskih reakcija tokom proleća.
 • Polen trava, koji dominira krajem proleća i početkom leta.
 • Polen korova, koji postaje preovlađujući alergen tokom jeseni.

Razumevanje simptoma alergije na polen i njihovih okidača je ključno za efikasno upravljanje alergijom na polen i smanjenje njenog uticaja na svakodnevni život.

Dijagnoza alergije na polen

Postavljanje dijagnoze alergije na polen često može biti izazov, jer mnogi ljudi simptome alergije pogrešno pripisuju uobičajenim respiratornim infekcijama poput gripa ili prehlade. Simptomi kao što su šmrcanje, kijanje, kašljanje, peckanje i svrab u nosu mogu delovati benigno, ali ukoliko su rezultat alergijske reakcije, važno je potražiti stručno mišljenje. U Alfa MEDICA poliklinici, alergolozi su specijalizovani za prepoznavanje i tretman alergija, uključujući i one na polen.

Proces dijagnostikovanja alergije na polen obuhvata detaljnu anamnezu, odnosno prikupljanje informacija o kliničkoj slici pacijenta. Ovo uključuje razgovor o simptomima, njihovom trajanju i intenzitetu, kao i o vremenskim periodima kada se simptomi pojačavaju. Pored anamneze, ključan deo dijagnostike čine alergološki testovi. Ovi testovi su dizajnirani da identifikuju specifične alergene koji izazivaju reakcije kod pacijenta.

Jedan od najčešćih metoda testiranja je kožni prick test, koji uključuje nanošenje malih količina različitih alergena na kožu, obično na podlakticu, a zatim se prati reakcija kože. Ako se na mestu primene alergena pojavi crvenilo, otok ili svrab, to može ukazivati na  na polen na taj specifični alergen. Pored kožnih testova, mogu se koristiti i krvni testovi koji mere nivo specifičnih antitela u krvi, što takođe pomaže u identifikaciji alergija.

Važno je naglasiti da je pravovremena dijagnoza ključna za efikasno upravljanje alergijom na polen. Adekvatna terapija, koju će prepisati alergolog, može značajno poboljšati kvalitet života osoba koje pate od alergija, smanjujući simptome i omogućavajući im da normalno funkcionišu tokom sezona alergija.

Preporuke za prevenciju alergije na poslen

Prevencija alergije na polen, posebno na polen trave, predstavlja ključan korak u upravljanju simptomima i smanjenju neprijatnih reakcija. Alergija na polen trave, kao i na druge vrste polena poput polena breze i hrasta, može izazvati različite simptome alergije. Da biste na vreme prepoznali i efikasno se izborili u borbi protiv alergije, postoje specifične strategije i lekovi za alergiju na polen koji će vam pomoći.

Jedna od osnovnih preporuka za prevenciju alergije na polen je ograničavanje aktivnosti na otvorenom tokom visokih koncentracija polena u vazduhu. Ovo je posebno važno kada je u pitanju alergija na polen trave, koji se najčešće javlja tokom prolećnih i letnjih meseci. Smanjenje izloženosti polenu može značajno umanjiti simptome alergije.

Držanje prozora zatvorenim tokom sezone alergija i korišćenje klima uređaja sa filterima pomaže u održavanju čistog vazduha u vašem domu i vozilu. Ovo sprečava ulazak polena iz spoljašnje sredine, smanjujući tako izloženost alergenima.

Preventivno uzimanje lekova za alergiju pre početka sezone polena može biti efikasno u sprečavanju početka simptoma. Lekovi kao što su antihistaminici i sprejevi za nos mogu pomoći u kontroli reakcije na polen.

Redovno kupanje i pranje kose pre spavanja pomaže u uklanjanju polena sa kože i kose, sprečavajući njegovo širenje na posteljinu. Takođe, pranje posteljine u vrućoj vodi makar jednom nedeljno pomaže u eliminisanju polena koji se može zadržati na tkaninama.

Nošenje sunčanih naočara i kape može pomoći u zaštiti očiju i kose od polena. Ovo je posebno korisno kada se javlja alergija na polen breze, koji je jedan od glavnih uzročnika sezonskih alergija.

Ograničavanje kontakta sa kućnim ljubimcima koji provode vreme na otvorenom takođe može smanjiti unos polena u kuću. Promena i pranje odeće nakon boravka napolju pomaže u smanjenju kontakta sa polenom koji se može zadržati na tkaninama.

Korišćenje mašine za sušenje veša umesto sušenja na otvorenom sprečava da se polen iz vazduha zadržava na čistom vešu. Ovo je važno, jer polen trave je čest uzročnik alergijskih reakcija.

Lečenje alergije na polen

Iako se alergija na polen ne može potpuno izlečiti, postoji niz efikasnih metoda za ublažavanje simptoma koje ona uzrokuje. Ključno je da se obratite alergologu pre početka sezone alergija, idealno krajem februara, kako bi vam bio propisan odgovarajući tretman za kontrolu reakcija vašeg organizma na polen.

Jedan od važnih aspekata u lečenju alergija na polen je smanjenje izloženosti alergenima. To podrazumeva izbegavanje otvaranja prozora u jutarnjim časovima, kada je koncentracija polena u vazduhu obično najviša. Kako dan odmiče, nivoi polena u vazduhu opadaju, što može biti povoljnije vreme za provetravanje prostorija.

Upravljanje alergijama takođe uključuje korišćenje različitih lekova koji mogu pomoći u smanjenju simptoma. Ovi lekovi mogu biti u obliku oralnih antihistaminika, nosnih sprejeva, ili čak imunoterapije, zavisno od težine i prirode alergijske reakcije. Imunoterapija, posebno, može biti korisna u dugoročnom smanjenju osetljivosti na alergene, iako se primenjuje pod strogim medicinskim nadzorom.

Pored farmakoloških tretmana, promene u načinu života, kao što su izbegavanje aktivnosti na otvorenom kada je koncentracija polena visoka, mogu značajno doprineti smanjenju simptoma alergije na polen. Ove preventivne mere, zajedno sa adekvatnom medicinskom terapijom, omogućavaju osobama sa alergijama da bolje kontrolišu svoje stanje i smanje uticaj alergije na svakodnevni život.

Izvori

Kerr, M. (2023, May 26). Your guide to pollen allergies and their treatment. Healthline. https://www.healthline.com/health/allergies/pollen

Pollen allergies. (2019, July 9). Met Office. https://www.metoffice.gov.uk/weather/warnings-and-advice/seasonal-advice/health-wellbeing/pollen/pollen-allergies

Pollen Allergy | Causes, symptoms & treatment | ACAAI Public website. (2022, November 7). ACAAI Public Website. https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/pollen-allergies/