fbpx

Alergija na ambroziju

Svrab kože, očiju, nosa, grla, zapušenost nosa, suzenje očiju, često kijanje i kašljucanje – tipični su simptomi alergije na polen ambrozije. Sredinom avgusta ambrozija je u svom punom cvatu, te se osobama koju znaju da su alergične savetuje da što pre započnu terapiju. Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka koja dnevno može da proizvede čak do milijardu čestica polena. Vrućina, vlaga i vetar doprinose širenju njenog polena, a dovoljan je i blagi povetarac da raznese polen i do stotine metara. Sezonske alergijske reakcije najčešće su izazvane upravo polenom ambrozije koji je jedan od najjačih prirodnih alergena. Smatra se da je oko 10 odsto stanovništva alergično na polen ambrozije, ističe prim. dr sci. med. Jasminka Šojić Rajčić, internista- alergolog i klinički imunolog u Polikinici Alfa Medika.

Ambrozija spada u polene korova koji su veoma snažni alergeni. Naime, kritična koncentracija broja polenovih zrna ambrozije u metru kubnom vazduha je osam polenovih zrna, da bi došlo do ispoljavanja kliničke slike alergijskih reakcija izazvanih ovom korovskom biljkom – objašnjava dr Šojić Rajčić. Naglašava da je najveća koncentracija polena ambrozije krajem jula, avgusta i septembra, a može da traje i do oktobra u zavisnosti od vremenskih uslova.

Pacijenti koji su alergični na polen ambrozije mogu ispoljiti kliničku sliku alergijskog rinitisa koji se ispoljava u vidu kiijanja, sekrecije iz nosa, svraba sluznice nosa, očiju… Ukoliko ne lečimo alerijski rinitis često dolazi do ispoljavanja tegoba od strane donjih disajnih puteva u vidu gušenja sa sviranjem u grudima, kada govorimo o bronhijalnoj astmi – ističe dr Šojić Rajčić. Kako dodaje, oko 20 odsto osoba sa alergiijskim rinitisom razvije bronhijalnu astmu.

Da bi pacijent ispoljio alergijsku reakciju na polen ambrozije, potrebno je da u osnovi ima gentesku predispoziciju, što će zajedno sa faktorima spoljne sredine doprineti ispoljavnju određene kliničke slike. Može da se ispolji u najranijem detinjstvu do starije životne dobi – ukazuje sagovornica.

LEČENJE:

Izbegavanje alergena

Prema rečima dr Šojić Rajčić, savet je da se pre svega smanji kontakt alergena sa nosnom sluznicom. Naime, treba imati na umu da je koncentracija polenovih zrna najveća u jutranjim satima, te treba zatvarati prozore pred jutro. Takođe, veš ne treba da se suši napolju. Zatim, kada pacijent dođe iz spoljašnje sredine trebalo bi da skine garderobu i po mogućnosti da se istušira – savetuje dr Šojić Rajčić.

Farmakotrapija

Kako izbegavanje polena ambrozije nije moguće u potpunosti, neophodna je primena farmakoterapije. To obuhvata toaletu nosa, primenu lekova iz grupe antihistaminika, inhalacionih kortiksoteroidnih lekova, antagonista leukotijena, a sve u cilju da se smanji alergijska inflamacija ispoljena na nivou sluznice disajnih puteva – kaže alergolog dr Šojić Rajčić. Dodaje da se farmakotrapija započinje dve do tri nedelje pre očekivanog cvetnja i treba da se sprovodi sve vreme dok traje cvetanje polena ambrozije.

3. Imunoterapija

Prema rečima sagovornice, imunoterapija se primenjuje kod pacijenata koji nisu imali dobar klinički odgovor na primenjene lekove, ili ne žele da uzimaju savetovanu terapiju, ili je pak farmakoterapija izazvala neku od neželjenih reakcija.
Može da se sprovodi u vidu potkožnih injekcija ili da se pije u vidu kapi ili tableta. Imunoteraijom modiifikujemo tok bolesti i pomažemo organizmu da prilikom sledećeg kontata sa polenom ambrozije ne ispoljava kliničku sliku koju je imao prethodnih sezona. Aleregen specifična imunoterapija dovodi do smanjenja tegoba kod pacijenta i potrebe za uzimanjem lekova za oko 45 odsto – ukazuje dr Šojić Rajčić.

Izbegavanje dinje, tikvice, banana
Kako ističe sagovornica, pacijentima kod kojih je dokazna preosetljivost na polen ambrozije savetuje se da izbegavaju određenu hranu zbog ukrštene alergijske reakcije.
Tu se pre svega misli na dinju, tikvice, bananu. Takvi pacijenti mogu da ispolje kliničku sliku takozvani „oral allergy syndrom“, gde pored tegoba od strane disajnih puteva može da se ispolji i oticanje mekih tkiva, osip po koži, kao i tegobe od strane digestivnog trakta – navodi dr Šojić Rajčić.

Na planinama i moru je spas
Ambrozija je biljka kojoj ne pogoduje visoka nadmorska visina (iznad 1.000 metara), kao i salinitet vazduha. Zato bi za alergične na ovu korovsku biljku idealno bilo da vreme kada je najveća koncentracija njenih polenskih zrna u vazduhu provode na moru i planini.

DODATNI SAVETI:

– Zatvorite prozore od stana ili automobila u prepodnevnim satima kada je koncetracija polena najveća
– Nosite naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima
– Fizičku aktivnost upražnjavajte uveče, a najbolje posle kiše kada je koncetracija polena niska
– Posle svake šetnje treba se presvući i oprati kosu pre spavanja
– Redovno perite ruke i ne dirajte oči kad zasvrbe
– Nos ispirajte rastvorima za toaletu nosa