fbpx

Skraćeni frenulum

Frenulum je elastična trakasta kožica (nalik slovu “v”) koja se nalazi ispod donje strane glansa i povezuje ga sa prepucijumom. Frenulum najčešće imaju i obrezani muškarci. On se ne otklanja (ne preseca) kada to nije neophodno. Često je upravo ova trakica kože najsenzitivniji deo penisa.

Koji problemi nastaju skraćenim frenulumom

Problem koji može nastati u vezi sa frenulumom penisa jeste njegova nedovoljna dužina.  Kratak frenulum može biti urođen, a može se i steći, najčešće usled povećanog broja zapaljenja. Kratak frenulum ne izaziva konstantne probleme i često se otkriva tek u adolescentskom dobu. Ipak, bolovi se najčešće javljaju usled erekcije, kada se frenulum zeteže, kožica se spušta ispod glansa, a nedovoljno dugačak frenulum proizvodi često jak bol. Kada se skraćeni frenulum ignoriše i kada se navedeni bol trpi, usled ponavljanja navedene pojave, može doći do pucanja frenuluma i obimnog krvarenja.

Kako se leči skraćeni frenulum

Kako bi se ova pojava i bilo kakava potencijalna komplikacija sprečila, preporučuje se obavljanje rutinske intervencije presecanja frenuluma – frenulotomija.