fbpx

Alergija kod dece

Alergija kod dece je veoma česta pojava. Svako dete može razviti alergiju, ali je češća kod dece iz porodica kod kojih se u istoriji bolesti javljaju alergijske reakcije. Budući da je nemoguće da roditelji kontrolišu apsolutno sve ono čemu je njihovo dete izloženo ili sve ono što jede, roditelji bi se umesto toga trebali fokusirati na praćenje simptoma deteta.

Rana identifikacija alergija kod dece će poboljšati kvalitet života Vašeg deteta i smanjiti broj propuštenih školskih dana ili neprospavanih noći. Ako primetite da se Vaše dete muči, preuzmite kontrolu nad situacijom i posavetujte se sa alergologom.

Koji su simptomi alergije kod dece?

Alergijski simptomi kod dece često se ne ispoljavaju eksplicitno od samog početka alergijske reakcije. Simptomi koji nedvosmisleno mogu ukazati na prisustvo alergije su:

  • Kožni osipi (atopijski dermatitis ili ekcem)
  • Poteškoće sa disanjem (astma)
  • Kijanje, kašljanje, curenje nosa i/ili svrab očiju
  • Problemi sa stomakom, poput dijareje, povraćanja ili grčeva

Koji su okidači alergije?

Alergeni su okidači koji pokreću alergijsku reakciju. Možemo ih klasifikovati u nekoliko kategorija. Oni se mogu nalaziti unutar Vašeg doma, napolju ili u hrani koju Vaše dete konzumira. Alergeni se mogu podeliti na:

Spoljašnje: polen drveća, polen biljaka ili ubodi insekata

Unutrašnji: dlaka ili krzno kućnih ljubimaca, grinje, plesni

Nadražujuće čestice iz vazduha: dim cigarete, parfemi, izduvni gasovi automobila

Hrana: kikiriki, jaja, kravlje mleko i mlečni proizvodi, orašasti plodovi…

Ukoliko sumnjate da Vaše dete ima alergiju, zakažite pregled kod lekara pedijatra alergologa. Započnite neku vrstu dnevnika pre samog pregleda, kako biste doktoru mogli da pružite potpune informacije u vezi sa potencijalnim alergenima i simptomima koje dete ispoljava.

Alergijski rinitis

Alergijski rinitis je najčešća dečja bolest koju izazivaju alergije. Simptomi uključuju curenje i svab nosa, kijanje i začepljenje nosa. Dete sa alergijama takođe može osetiti svrab očiju, koje mogu postajati vlažne I crvene. Takođe, neretko se javljaju i hronični problem sa uhom.

Nazalno začepljenje

Alergije su najčešći uzrok hronične začepljenosti nosa kod dece. Ponekad je dečji nos začepljen do te mere da je disanje moguće isključivo kroz usta, posebno tokom spavanja. To takođe može uzrokovati da dete ne spava mirno ili da se budi tokom sna. Rani tretmani alergija koje izazivaju začepljenje nosa mogu sprečiti potencijalne probleme.

Infekcije uha

Alergije često dovode do upale uha i mogu prouzrokovati nagomilavanje tečnosti koja može pospešiti infekciju uha i uticati na smanjeni sluh deteta. Beba kojoj je sluh oštećen iz bilo kog razloga tokom odrastanja može razviti nepravilan govor. Alergije mogu prouzrokovati bol u ušima, kao i svrab ušiju ili „začepljene ušiju“. Svako ko ima ove simptome trebalo bi da obavi pregled alergologa zbog mogućeg ispitivanja i lečenja.

Alergije na hranu

Smatra se da čak 5 do 8% dece ima neki oblik alergije na hranu.

Ako majka doji, neke posebno osetljive bebe mogu imati alergijske reakcije na hranu koju njihove majke jedu. Bebe se u tim situacijama mogu testirati na alergene. Eliminisanje okidača iz majčine ishrane mogu olakšati ili potpuno ukloniti alergijsku reakciju kod dece.

Najčešće alergeni kod dece su kikiriki i kravlje mleko; ostali često viđeni okidači uključuju jaja, ribu, školjke (jastog, rakove i škampe), soju, orašaste plodove (indijski orah, badem…) i pšenicu. Najoštrije reakcije su obično na kikiriki, orahe, ribu i morske plodove – ove alergije koje mogu trajati ceo život. Deca često prerastu alergiju na mleko, jaja, soju i pšenicu.

Svi roditelji dece sa alergijom na hranu treba da budu svesni mogućnosti anafilaksije – potencijalno opasne po život, reakcije koja narušava disanje, izaziva nagli pad krvnog pritiska i dovodi telo u stanje šoka. Iz tog razloga, većini dece sa alergijama na hranu propisana je terapija, koja se primenjuje automatskim ubrizgavanjem čim se pojave simptomi.

Alergije i škola

Kod dece školoskog uzrasta, treba biti pažljiv I obavestiti učitelje i nastavnike o alergijama deteta. Ako Vaše dete ima astmu ili ozbiljnu alergiju, uputite osobe koje rade sa detetom o tome kako treba reagovati prilikom alergijske reakcije.

Prisustvo alergije kod deteta ne znači njegovo otklanjanje i odstranjivanje od fizičkih aktivnosti, pa tako ni od časova fizičkog vaspitanja. Fizičko vaspitanje i sport su često najomiljeniji segmenti školovanja kod dece. Ukoliko dete ima astmu ili alergiju, treba mu omogućiti da učestvuju u bilo kojm sportu koji ono odabere, pod uslovom da se poštuju saveti lekara. Simptomi astme tokom fizičke aktivnosti mogu ukazivati na lošu kontrolu, zato budite sigurni da Vaše dete redovno uzima lekove protiv astme.

Ukoliko primetite neke od simptoma alergijskih reakcija neophodno je da se što pre obratite lekaru alergologu specijalizovanom za alergije kod dece. Pravovremeno dijagnostikovanje, ispravno lečenje I edukacija omogućiće Vašem detetu jednostavniji život, normalno odrastanje i neometano obavljanje svakodnevnih fizičkih aktivnosti.

Izvori

Children and Allergies | Symptoms & Treatment | ACAAI Public website. (2022, April 13). ACAAI Public Website. https://acaai.org/allergies/allergies-101/who-gets-allergies/children/

Watson, S. (2018, September 4). Kids and food allergies: what to look for. Healthline. https://www.healthline.com/health/allergies/kids-food-allergies

Kids Health Information : Allergic and anaphylactic reactions. (n.d.). https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/allergic_and_anaphylactic_reactions/