fbpx

Rani simptomi trudnoće

Dа li sve žene imaju rаne simptome trudnoće?

Svаkа ženа je drugаčijа. Tаko su različita i njena iskustvа u trudnoći. Nema svaka žena iste simptome trudnoće, kod neke su prisutni samo po neki, a kod nekih gotovo svi.

Bez obzira da li želite zatrudneti ili mislite da ste već trudni, može biti prilično frustrirajuće čekati na odgovor. Mnoge žene ne mogu podneti čekanje između ovulacije i menstruacije i žele što pre saznati jesu li trudne.

Neke žene osete rane simptome trudnoće već nekoliko dana nakon začeća, a druge ništa ne osećaju niti nakon nekoliko nedelja trudnoće.  Ako sumnjate da ste trudni i ako osećate neki ili sve od navedenih simptoma, posetite svog ginekologa.

Simptomi trudnoće prvi mesec

Rani simptomi trudnoće se mogu pojаviti u prvih nekoliko nedeljа nаkon zаčećа. Evo štа možete dа doživite u prvih mesec dana trudnoće.

Pored izostanka menstruacije, javljaju se i sledeći simptomi trudnoće u prvih mesec dana:

 • osetljive, otečene grudi
 • mučninа sа ili bez povrаćаnjа
 • učestalo mokrenje
 • umor
 • pojačano čulo mirisa i ukusa
 • blago vaginalno krvarenje
 • grčevi u materici
 • pojačani sekret
 • promene raspoloženja
 • vrtoglavica
 • zatvor
 • probavne smetnje
 • promene na koži
 • gubitak težine

Napetost u grudima

Bolne i osetljive grudi simptom su trudnoće koji se uglavnom javlja oko šest nedelja nakon začeća. Međutim, bolne grudi mogu biti posledica uzimanja kontraceptivnih pilula, hormonskog poremećaja ili jednostavno mogu najavljivati menstruaciju.  

Mučnina sa ili bez povraćanja

Još poznato po nazivu jutarnja mučnina, može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i pre nego primetite da ste u drugom stanju. Ako osećate jutranju mučninu, ona može biti znak trovanja hranom, prevelike količine stresa ili disbalansa u vašem sistemu za varenje. U trudnoći, ona počinje uglavnom između druge i osme nedelje nakon začeća. Ne bi bilo loše da posetite lekara, bilo da sumnjate da ste trudni ili ne.

Učestalo mokrenje

Ovo može početi već u prvoj nedelji trudnoće. Češći odlasci u toalet počinju šest do osam nedelja nakon začeća. Međutim, ako niste trudni, ovo može biti znak dijabetesa, urinarne infekcije ili uzimanja snažin diuretika, zato obavezno zakažite pregled kod lekara.

Umor

Stalno vam se spava? Ako je u pitanju trudnoća, umor se javlja u roku od šest nedelja nakon začeća. Ovo je rezultat porasta količine HCG, vrlo visok nivo progesterona i povišene telesne temperature. To definitivno može biti znak trudnoće, ali takođe može da bude posledica stresa, velikog umora, depresije ili neke bolesti.

Pojačano čulo mirisa i ukusa

Mnoge žene postanu osetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kafa ili tost mogu izazvati mučninu. Vaše čulo ukusa se može dramatično poremetiti, pa možda više nećete moći jesti hranu ili piti pića koja inače volite. Možete takođe osetiti i ukus metala u ustima.

Implantacijsko krvarenje

Implantacijsko krvarenje je jedan od ranih simptoma trudnoće koji može da se javi kod nekih žena. To se obično dešava 8 do 10 dana nakon ovulacije, kada se oplođena jajna ćelija usađuje u sluzokožu materice. Ovaj proces može dovesti do oslobađanja male količine krvi, što izaziva lagano krvarenje koje žene mogu zameniti sa redovnim menstrualnim krvarenjem.

Implantacijsko krvarenje obično traje kraće od uobičajenog menstrualnog krvarenja i može biti praćeno slabijim bolovima u stomaku, sličnim grčevima koje osećate tokom menstruacije. Boja ovog krvarenja može varirati od svetlo roze do smeđkasto-crvene. Količina krvi je obično manja nego tokom normalne menstruacije, a krvarenje može biti nepravilno i kratkotrajno.

Važno je napomenuti da implantacijsko krvarenje ne doživljavaju sve žene i da se javlja kod manjeg procenta trudnica. Takođe, postoji mogućnost da krvarenje može biti izazvano drugim faktorima, kao što su hormonalne promene, infekcije ili manje povrede. Ukoliko primetite krvarenje koje se razlikuje od vašeg uobičajenog menstrualnog krvarenja ili sumnjate da ste trudni, posetite lekara kako biste dobili tačnu dijagnozu i adekvatnu negu.

Izostanak menstruacije 

Većini žena ovo mogu biti prvi znakovi trudnoće – prvih nekoliko nedelja možda ćete imati grčeve i osećati da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati bol u leđima.

Pojačan sekret

Mnoge trudnice primete da imaju pojačani gusti beli sekret. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primetite neobičan miris ili svrabež, obavezno se javite svom lekaru.

Promene raspoloženja

Nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom stadijumu trudnoće sa svim tim hormonima koji im luduju po telu, uz podnošenje umora i mučnine. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte napraviti nekoliko laganih vežbi, više se odmarajte i hranite se zdravo i uravnoteženo.

Vrtoglavica / nesvestica

Zbog činjenice da trudnoća utiče na čulo mirisa i ukusa trudnice nenamerno izbegavaju hranu i preskaču obroke. Ovo uzrokuje niske količine šećera što može dovesti do vrtoglavica i nesvestice. Ako stojite duže vreme pojačani pritisak materice na arterije u nogama može dovesti do pada krvnog pritiska, što isto tako rezultira vrtoglavicom i nesvesticom.

Zatvor

Kako bi se apsorbovale sve hranjive stvari koje su potrebne vašoj bebi za rast, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može dovesti do zatvora. Probajte jesti više svežeg voća i pijte mnogo vode kako bi to izbegli.

Žgaravica

Iako se žgaravica i problemi sa probavom obično vežu za kasnije stadijume trudnoće, kod nekih se žena mogu se pojaviti i u ranijem razdoblju. HCG usporava probavu, što znači da vam je stomak dalje pun. Ovo se može ublažiti lekovima, pa se posavetujte sa lekarom koje možete koristiti. Izbjegavajte tešku ili začinjenu hranu u veče jer vam može pojačati problem.

Promene na koži

Možda ćete primetiti na licu bubuljice koje su rezultat hormonalnih promena. Ovaj problem često ostane do drugog tromesečja. Takođe postoji mogućnost da vam potamne mladeži zbog povećane pigmentacije kože.

Gubitak težine

Možda ćete se iznenaditi, ali tokom prvog tromesečja trudnoće možete izgubiti na težini. Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je normalno. Ipak razmislite o zdravijoj ishrani i izbjegavajte alkohol. Nemojte se čuditi ako dobijete komplimente na račun izgleda od ljudi koji ne znaju da ste trudni.

Nаžаlost, ovi znаci i simptomi nisu kаrаkteristični sаmo zа trudnoću. Neki mogu da ukаzuju nа to dа ste bolesni ili dа vam menstruacija jednostavno kasni, pa su ovi simptomi karakteristični i za PMS. Isto tаko, možete biti trudni bez prisustva bilo kog od ovih znаkovа i simptomа. Ono što treba da uradite ukoliko sumnjate na trudnoću – jeste da uradite test na trudnoću, koji možete kupiti u svakoj apoteci ili da se obratite svom lekaru.