fbpx

Karcinom grlića materice

Karcinom grlića materice nastaje iz premalignih promena (lezija) cervikalnog epitela koje se najčešće javljaju kao posledica infekcije visokoonkogenim tipovima HPV virusa.

Karcinom grlića materice se može uspešno lečiti ukoliko se otkrije u ranoj fazi, tj. dok ne postane invazivan.

Zašto nastaje karcinom grlića materice – faktori rizika

Naučnici još uvek nisu definitivno otkrili koji su glavni uzročnici za pojavljivanje karcinoma na grliću materice. Pokazano je da premaligne i maligne promene grlića materice mogu biti udružene sa faktorima rizika. Što je izloženost tim faktorima rizika veća, to se rizik za nastanak premalignih i malignih promena grlića materice povećava.

Genitalne infekcije

Većinu slučajeva raka grlića materice uzrokuju humani papiloma virusi (HPV). Humani papiloma virus se najčešće prenosi seksualnim putem, odnosno seksualnim odnosom sa osobom koja je već zaražena. Postoji više tipova HPV virusa i podeljeni su prema učestalosti izazivanja malignih promena na visoko, srednje i niskorizične tipove. Najveći broj tipova HPV virusa izaziva kondilome, dok neki ne izazivaju nikakve simptome. Virus može ostati u telu u latentnom obliku i tek nakon više godina boravka u organizmu dovesti do razvoja premalignih i malignih promena sluzokože grlića materice.

Osim HPV virusa, infekcija grlića materice hlamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom je često  udružena sa citološkim atipijama i displazičnim promenama grlića materice. Žene koje imaju ovu infekciju dva puta imaju veći rizik od oboljenjanja i nastanak premalignih promena na grliću materice.

Način života

Pored infekcija, faktori rizika mogu biti i hemijski činioci, kao što su pušenje, alkohol, imunosupresivni lekovi itd. Osim toga, karcinom grlića materice može biti izazvan i ranim stupanjem u seksualne odnose, većim brojem seksualnih partnera, lošom intimnom higijenom pre i posle seksualnog odnosa, kao i seksualnim odnosima u toku menstrualnog ciklusa itd.

Simptomi karcinoma grlića materice

Abnormalno umnožavanje kancerogenih ćelija na grliću materice, nažalost, ima slabo izražene i retke simptome. Međutim, simptomi se mogu pojaviti i uglavnom se javljaju kao:

  • Vaginalno krvarenje van menstrualnog ciklusa
  • Promene u vašem menstrualnom ciklusu koje ne možete objasniti
  • Kontaktno krvarenje koje se najčešće javlja tokom seksualnog odnosa
  • Bol tokom seksualnog odnosa
  • Krvav vaginalni iscedak

 

Lečenje karcinoma grlića materice

Lečenje zavisi od stadijuma u kojem se nalazi karcinom. Ukoliko se promene otkriju u početnoj fazi, takozvanoj premalignoj fazi, lečenje je vrlo jednostavno i izvodi se laserom, elektrokauterizacijom ili radio-talasima, a premaligna promena se uspešno otklanja. Ukoliko su ćelije na grliću materice znatno izmenjene, vrši se konizacija grlića materice, čime se takođe može sprečiti da premaligna promena preraste u invazivni karcinom. Međutim, ukoliko se analizama utvrdi da postoji prisustvo ćelija invazivnog karcinoma, uglavnom se pristupa radikalnom operativnom lečenju.

Prevencija karcinoma grlića materice

Jedina i najbolja prevencija je svakako redovna poseta vašem ginekologu, budući da se PAPA testom mogu identifikovati promene na grliću pre nego što se pretvore u ćelije invazivnog karcinoma. Kada se premaligne promene otkriju na vreme, adekvatnom terapijom se uspešno može sprečiti rak grlića materice. Osim toga, rizik od pojave premalignih ćelija možete smanjiti uvođenjem zdravih životnih navika (kao što je ishrana bogata vitaminima i vlaknima i redovna fizička aktivnost).

U Srbiji se svake godine otkrije oko 1.500 novih slučajeva karcinoma grlića materice, a oko 500 žena zbog bolesti umre. Prosečna starost u kojoj se otkriva invanzivni karcinom grlića materice je u dobi  od 48 do 52 godine, a preinvanzivni oko 35 godine. Prema ovom podatku, zaključuje se da je period za progresiju bolesti od premaligne do maligne forme oboljenja, u proseku oko 10 godina.

U Alfa MEDICA poliklinici okupili smo tim najboljih specijalista ginekologije i akušerstva i opremljeni smo najsavremenijim medicinskim aparatima. Naš kvalitet se prepoznaje po tome što smo motivisani i inspirisani zdravljem žena, pa vas podstičemo da redovno dolazite na preglede i time sprečite da broj žena obolelih od karcinoma grlića materice bude u daljem porastu.