fbpx

Hipertenzija

Hipertenzija ili povišen krvni pritisak je hronično stanje u kojem je pritisak krvi u arterijama iznad granica normale. Hipertenzija uzrokuje da srce pojačano radi kako bi obezbedilo adekvatnu cirkulaciju krvi kroz krvne sudove. Krvni pritisak sa sastoji od dve komponentne – gornjeg i donjeg. Svaki put kada srce otkuca, ono upumpava krv u arterije. U tom momentu je krvni pritisak najviši i zove se gornji. U periodu kada se srce odmara izmedu dva otkucaja, pritisak je najniži i zove se donji. Visok krvni pritisak se dijagnostikuje kada su vrednosti preko 140/90 mmHg.

Zašto nastaje hipertenzija?

Poznato je da u nastanku hipertenzije veliku ulogu igra gojaznost, visok nivo lipida u krvi, dijabetes, zastupljenost soli u ishrani, pušenje, stres, itd. Nivo krvnog pritiska je, takođe, uslovljen i starošću, okruženjem, životnim stilom i genetskom predispozicijom. Osim toga, hipertenzija može nastati i kao posledica drugih oboljenja poput bubrežnih oboljenja, nodoznog poliarteritisa, sistemske skleroze, endokrinih oboljenja, tumora, koarktacije aorte, oboljenja izazvanih uzimanjem lekova (oralna kontraceptivna sredstva, antireumatici itd.), bolesti štitne žlezde itd.

Koji su simptomi hipertenzije?

Povišen krvni pritisak je vrlo često bolest sa vrlo malo simptoma, ili su oni u potpunosti odsutni. Pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom mogu imati vrlo raznolike simptome, zavisno od toga da li je još neki sistem organa napadnut i oštećen dugogodišnjom hipretenzijom. Organi koji najviše trpe i stradaju usled hipertenzije su: srce, oči, bubrezi i krvni sudovi. Simptomi koje najčešće imaju bolesnici sa povišenim krvnim pritiskom su:

  • Glavobolje
  • Nesvestica
  • Zujanje u ušima
  • Nestabilnost pri hodu
  • Bol u grudima
  • Nedostatak vazduha
  • Osećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca itd.

Lečenje hipertenzije je od izuzetne važnosti, jer svaka nelečena hipertenzija, čak i kada nema tegoba, vremenom dovodi do oštećenja srca, mozga i bubrega.

Lečenje hipertenzije

Blaži oblici hipertenzije leče se uglavnom bez lekova. Kod blažih oblika hipertenzije najbitnija je edukacija bolesnika, prilikom koje se pacijent usmerava na menjanje loših životnih navika (korigovanje ishrane, prestanak pušenja, uvođenje obavezne fizičke aktivnosti itd). Nekada se uz korigovanje životnih navika, prepisuje i blaga terapija sa ciljem održavanja zdravog funkcionisanja srca.

U lečenju teže arterijske hipertenzije utiče se na osnovni uzrok bolesti. Osim menjanja nezdravih životnih navika, mora se prepisati i terapija koje se pacijent mora pridržavati. U Alfa MEDICA poliklinici terapiju propisuje lekar internista – kardiolog po određenoj šemi koje se treba pridržavati i ne sme se samoinicijativno menjati, niti ukidati.

Postavljanje terapije se vrši individualno za svakog pacijenta, nakon svih sprovedenih analiza i ispitivanja. Ukoliko se ne leči, hipertenzija je glavni uzročnik moždanog i srčanog udara (infarkta), aneurizme arterija, periferne arterijske bolesti i hroničnog oboljenja bubrega.