gif

Pozovite call centar

011/311-85-92

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Redovan ginekološki pregled

Redovan ginekološki pregled podrazumeva niz procedura i metoda kojim se utvrđuje stanje zdravlja reproduktivnog sistema žene.

Redovan ginekološki pregled nije bolan, niti dugo traje i trebalo bi ga uraditi najmanje jednom, po mogućstvu dvaput godišnje.

 

Ukoliko se ovo pravilo poštuje, uspešno se mogu izbeći značajniji ginekološki problemi koji bi mogli trajno ošteti vaše reproduktivno zdravlje ili vas vitalno ugroziti. Ovim pregledima treba pribegavati od početka seksualnih odnosa, čak i u periodima duže apstinencije od odnosa.

Kome su potrebni redovni ginekološki pregledi?

Redovni ginekološki pregledi su potrebni svim seksualno aktivnim devojkama i ženama. Međutim, ginekološki pregled je preporučljiv i devojkama koje još uvek nisu stupile u seksualne odnose, a imaju nedoumice u vezi sa intimnim zdravljem ili bi želele da se informišu i edukuju u vezi sa stupanjem u seksualne odnose. Dakle, osim toga što se njime održava zdravlje reproduktivnog sistema, ginekološki pregled može biti i čisto edukativnog karaktera.

Kako izgleda redovan ginekološki pregled?

Redovan ginekološki pregled je potpuno bezbolan i traje u proseku oko dvadeset minuta. Redovan ginekološki pregled podrazumeva niz procedura i testova kojima se utvrđuje stanje reproduktivnog sistema žene, kao i prisustvo bolesti, virusa ili bakterija.

U Alfa MEDICA poliklinici okupili smo tim najboljih specijalista ginekologije i akušerstva, koji su potpuno posvećeni vama i kojima je glavni cilj opšte poboljšanje ženskog intimnog zdravlja. Ginekološki pregled podrazumeva sledeće testove i procedure:

Razgovor sa pacijentkinjom (anamneza)

Pre nego što se počne sa svim neophodnim testovima kojima se utvrđuje vaše intimno zdravlje, naš ginekolog će prvo razgovarati sa vama. Ginekolog će vam postaviti nekoliko pitanja u vezi sa vašom menstruacijom (kada ste je prvi put dobili, da li su vam krvarenja obilna, kada ste imali poslednju menstruaciju, da li su redovne itd). Osim toga, razgovaraće sa vama o vašoj seksualnoj aktivnosti (kada ste stupili u seksualne odnose, da li koristite zaštitu itd). Cilj razgovora je bolji uvid u vaše zdravlje, čime se omogućava kvalitetniji pristup svakoj pacijentkinji.

Kolposkopija sa PAPA testom

Ovim vidom dijagnostičkog pregleda, utvrđuje se potencijalno prisustvo abnormalnih ćelija na grliću materice. Ukoliko postoje, kolposkopija sa PAPA testom može nesumnjivo utvrditi pojavljivanje premalignih ćelija koje se kasnije mogu razviti u karcinom. Ukoliko se pregledi vrše redovno i abnormalne ćelije se otkriju u ranoj fazi, lečenje je veoma jednostavno i bez rizika po zdravlje reproduktivnog trakta žene.

Mikrobiološki i mikološki brisevi

Mikrobiološki i mikološki brisevi mogu detektovati brojne bakterije i gljivice koje uzrokuju neprijatnosti i probleme. Brisevi su deo redovnog ginekološkog pregleda i na vrlo jednostavan način se može otkriti prisustvo infekcija u ženskom reproduktivnom sistemu. Mikrobiološkim i mikološkim brisevima može se utvrditi prisustvo brojnih polno prenosivih bolesti (kandida, hlamidija, mikoplazma, ureaplazma, gonoreja, trihomonijaza, sifiis).

Ultrazvučni pregled

Ultrazvučni pregled se može vršiti vaginalnom ili transabdominalnom sondom u cilju ispitivanja oblika i veličine delova ženskog reproduktivnog sistema. Pregled vaginalnom sondom se vrši sa praznom bešikom i ovim putem se mogu videti materica, jajnici, jajovodi i mala karlica. Trbušni ultrazvučni pregled abdominalnom sondom se vrši sa punom mokraćnom bešikom, ali samo u slučaju ako devojka nije imala seksualno odnose. U svakom drugom slučaju, vaginalna ultrazvučna sonda ima apsolutnu prednost u odnosu na abdominalnu sondu, zbog bolje vidljivosti i jasnoće u sagledavanju organa male karlice i njihovih oboljenja.

Pregled dojki

Pregled dojki podrazumeva najpre manuelni, a potom i ultrazvučni pregled dojki. Tom prilikom posebnu pažnju potrebno je posvetiti obuci same žene za samopregled sopstvenih dojki, na način da sama i na vreme može utvrditi prve promene, čvoriće i neravnine u svojim dojkama.

Edukacija

Nakon svih dijagnostičkih pregleda i testova, moći ćete da razgovarate sa našim ginekologom i da ga pitate šta god vas interesuje, budući da ginekološki pregledi nisu samo dijagnostičkog, već i edukativnog karaktera.

 

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.