fbpx
gif

Pozovite call centar

011/311-85-91

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Urasli nokat i kako ga izlečiti

Urasli nokat i kako ga izlečiti

Urasli nokat označava zabijanje nokatne ploče u okolno tkivo. Urasli nokat problem je mnogih osoba, pogotovo žena, a glavni krivci ove pojave su neadekvatna obuća, genetska predispozicija, kao i slab imunitet. Takođe, nepravilno sečenje nokta i povreda samog nokta mogu dovesti do ovog stanja.

Osim navedenog, u rizičnu grupu spadaju i ljudi koji imaju problema sa gojaznošću, budući da je u tom slučaju pritisak na stopalo veći. Takođe, ukoliko imate dijabetes ili neko drugo zdravstveno stanje koje uzrokuje slab protok krvi u nogama, tada ste pod većim rizikom od komplikacija uraslog nokta na nozi.

Urasli nokat može se pojaviti u dva oblika: 

  • Na prvi se pogled može uočiti da se radi o uraslom noktu jer se on vidno urezuje u “meso”, a tkivo je crveno i natečeno
  • Urasli nokat može izgledati kao normalan, odnosno ne dolazi do urezanja, dok je okolno tkivo upaljeno

Urasli nokat koji se ne sanira na vreme izaziva bujanje okolnog tkiva i stvara pogodnu sredinu za razvoj infekcije. U početnoj fazi urastanja nokta, simptomi ne podrazumevaju infekciju i veliku upalu. Kada nokat počne da probija tkivo, prvo što ćete osetiti je neprijatnost, blaga bol i crvenilo.

Urasli nokat

Ne radi se uvek o hroničnoj upali uraslog nokta, već se može raditi i o tek blažem obliku. Kako biste izbegli hroničnu upalu uraslog nokta, ističemo kako je važno uvek reagovati na crvenilo i otečenost područja oko nokta.

Javite se lekaru čim primetite prve promene ovog tipa, da ne bi došlo do bakterijske infekcije koja umnogome otežava intervenciju uklanjanja uraslog nokta. Ukoliko se urastao nokat ne leči na vreme, bakterijska infekcija se može proširiti i na kost, što umnogome otežava njegovo uklanjanje i zahteva ozbiljniju hiruršku intervenciju.

Na koje simptome reagovati?

Vrlo često osobe iz straha ne reaguju na vreme. Kada nokat počne malo boleti krajnje je vreme za odlazak lekaru. Kako ne bi došlo do hronične upale te stvaranja tzv. divljeg mesa, nokat se na vreme mora skratiti, a kanali očistiti od nokta i natisnute kože.

Važno je ne dopustiti da nokat previše naraste i uzrokuje hroničnu upalu. Ako znamo da imamo genetsku predispoziciju za problem uraslog nokta, tada bismo savesno trebali voditi brigu o svojim stopalima.

Uzroci za urastanje nokta

  • Nepravilno sečenje nokatne ploče;
  • Uzane cipele ili čarape koje vrše snažan pritisak na vrhove prstiju;
  • Nepravilnost u obliku nokatne ploče, koja sa godinama dobija oštru zakrivljenost;
  • Jako zadebljana nokatna ploča, genetski uslovljena ili izmenjena zbog gljivičnog oboljenja;
  • Povreda nokta pritiskom pri kojoj se ivica nokatne ploče useče u okolno tkivo.

Lečenje uraslog nokta

Urasli nokat

Urasli nokat ne bi trebalo da sređuje NIKADA pedikir. Urasli nokat i operacija uraslog nokta je hirurški problem i u većini slučajeva potrebno je hirurško lečenje.

Za problem uraslog nokta sa manjom granulacijom može da se načini samo resekcija i ablacija dela nokatna ploče koji je urastao sa obaveznom kiretažom nokatnog matriksa. Lasersko uklanjanje uraslog nokta je najbolji vid lečenja ove bolne promene, budući da se problem rešava posle samo jedne intervencije.

Lasersko uklanjanje uraslog nokta je jednostavna, rutinska i bezbolna procedura koja se obavlja u kratkotrajnoj lokalnoj anesteziji.

Lasersko uklanjanje uraslog nokta u lokalnoj anesteziji omogućava bezbolno, beskrvno rešenje problema. Nakon intervencije pacijent se već posle 24 sata u potpunosti može normalno kretati, što je prednost u odnosu na klasičnu hiruršku tehniku. Operacija traje svega desetak minuta. Sastoji se u laserskom uklanjanju inficiranog granulacionog tkiva i onog dela nokta koji je urastao. Tom prilikom je neophodno ukloniti i jedan uzani deo korena nokta kako se problem ne bi ponovio.

Prevencija

Prvenstveno, trudite se da ne nosite neudobnu obuću koja steže stopalo i vodite računa o higijeni, budući da su gljivične infekcije, takođe, uzročnici urastanja nokta u tkivo. Osim toga, neophodno je pravilno sečenje noktiju, tj. nokte uvek secite ravno. Zaobljene ivice na noktima umnogome povećavaju rizik od urastanja nokta.

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i besplatnih konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem onilne formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.