fbpx
gif

Pozovite call centar

011/311-85-91

ili

zakažite pregled

Online formularom

zakažite pregled

Gljivice na noktima stopala – kako ih se rešiti?

Gljivice na noktima

Gljivice na noktima pogađaju čak i do 14% odrasle populacije. Gljivice se na noktima nastanjuju, jer se hrane keratinom, strukturnim proteinom noktiju. Ova infekcija je najčešća bolest noktiju i predstavlja oko polovinu svih poremećaja koji mogu zahvatiti nokatnu ploču.

Faktori rizika

Ljudi koji su izloženiji riziku od ove gljivične infekcije su oni koji imaju problema sa cirkulacijom ili boluju od dijabetesa. Gljivice na noktima će se izvesno najpre pojaviti ukoliko je došlo do oštećenja nokta. Međutim, najpogodnija okolnost za razmnožavanje gljivica je vlažna sredina. Ukoliko ste predugo u obući u kojoj se stopalo pojačano znoji, rizik od pojave gljivica je veći.

Kako da prepoznam gljivice na noktima stopala?

Gljivice na noktima su vrlo uporne i infekcija ima tendenciju da se vraća. Ukoliko primetite i najmanju mrlju na noktu, to može biti prvi znak infekcije. Potrebno je da se odmah obratite lekaru kako infekcija ne bi napredovala i donela vam još veće probleme.

Simptomi koji ukazuju na gljivičnu infekciju su:

 • Promena boje nokta (u belu, žutu ili smeđu)
 • Zadebljanje i krtost nokta
 • Nokti su bez sjaja i veoma lomljivi
 • Neprijatan miris
 • Listanje nokta
 • Rožnata ploča nokta počinje da se odvaja od ležišta

Gljivice na noktima se ne mogu lečiti u kućnim uslovima, niti sredstvima koja se nude na tržištu. Ukoliko primetite bilo kakve promene na svom noktu, obavezno se javite našem lekaru u Alfa MEDICA poliklinici.

Koji je najbolji način za uklanjanje gljivica?

Najbolji način je lasersko uklanjanje gljivica sa noktiju. Ovom metodom one se uklanjaju u potpunosti, bez rizika da je neka ostala na noktu, što bi dovelo do njihovog daljeg razmnožavanja. Lasersko uklanjanje gljivica na noktima je jednostavna, brza i bezbolna procedura i to je najefikasniji način za lečenje ovog problema.

Prevencija

 • Dobro osušiti noge posle kupanja, posebno između prstiju
 • Redovno seći nokte
 • Ne skidati kožu oko noktiju jer je to otvoren put za bakterije
 • Redovno menjati cipele
 • Ne nositi cipele napravljene od veštačkih materijala
 • Nositi pamučne čarape

Ne stajati bosim nogama u prostorijama gde su zajednički tuševi i svlačionice

O aktuelnim cenama naših usluga informišite se u našem cenovniku.

Zakazivanje termina, pregleda i konsultacija putem telefona: 011/311-85-91 ili popunjavanjem online formulara.

NAPOMENA
Sadržaj web sajta poliklinike nije zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen ličnim potrebama pojedinog korisnika. Informacija sadržana na sajtu je predstavljena sa namerom obrazovanja korisnika u pogledu zdravlja i lečenja. Informacije na sajtu polikliniuke nisu zamena za lekarski pregled i savete medicinskog osoblja niti su sugestija za određeni program lečenja. Cilj informacija na sajtu je da dopuni vašu informiranost o zdravlju i lečenju. U slučaju zdravstvenog problema obratite se lekaru ili drugom stručnom licu u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi. Pre primenjivanja bilo kakvog saveta pročitanog na sajtu poliklinike obavezno se posavetujte sa lekarom.