Urasli nokat

Urastao nokat predstavlja urastanje bočne ivice nokatne ploče u meko tkivo koje ga okružuje. Ovo stanje izaziva bol i upalu mekog tkiva pored nokta, što umnogome otežava hodanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Koji su uzroci nastanka uraslog nokta?

Urasli nokat se pojavljuje ukoliko je stopalo duže vreme izloženo uskoj i neudobnoj obući, prilikom povrede nokta, ali i ukoliko se nokti nepravilno seku. Nekada uzročnici pojave urastanja nokta ne moraju biti samo spoljašnji, postoje ljudi koji su podložniji ovom stanju zbog oblika i debljine nokta, što se dovodi u vezu sa genetikom. Gljivično oboljenje nokta na stopalima  prstiju na nogama, takođe, mogu povećati rizik od urastanja nokta, budući da se nokatna ploča deformiše i postaje krta i lomljiva  ukoliko su gljivice dugo prisutne.

Simptomi

Urastao nokat najčešće pogađa palčeve i može urasti u okolno meko tkivo samo na jednoj strani, ali neretko je slučaj da nokat uraste sa obe strane prsta na stopalu. Urastao nokat nastaje kada nokat na nožnom prstu raste nepravilno, što probija kožu, pa deformisani nokat raste u dubinu tkiva. U prvoj fazi se neprijatni simptomi uglavnom ne ispoljavaju. Međutim, kada se pojave, simptomi koje izaziva urastao nokat su:

  • Bol;
  • Crvenilo;
  • Otok

Ukoliko se urastao nokat ne leči na vreme, bakterijska infekcija se može proširiti i na kost, što umnogome otežava njegovo uklanjanje i zahteva ozbiljniju hiruršku intervenciju.

Kako sprečiti pojavu uraslog nokta?

Trudite se da ne nosite neudobnu obuću koja steže stopalo i vodite računa o higijeni, budući da su gljivične infekcije, takođe, uzročnici urastanja nokta u tkivo. Osim toga, neophodno je pravilno sečenje noktiju, tj. nokte uvek secite ravno. Zaobljene ivice na noktima stopala umnogome povećavaju rizik od urastanja nokta.