fbpx

Plantarne bradavice

Šta je plantarna bradavica?

Plantarna bradavica na stopalu je benigni izraštaj koji nastaje kao posledica virusne infekcije kože. Humani papiloma virus (HPV) je jako rasprostranjen i dugotrajno opstaje u spoljašnjoj sredini pa je prenošenje olakšano usled velike verovatnoće dolaska u kontakt sa uzročnikom bradavica.

Koji su uzroci pojave plantarnih bradavica?

Bradavice se mogu pojaviti na bilo kom delu telu kao posledica direktnog kontakta sa zaraženom osobom ili kontaminiranim predmetima, a moguće je i širenje infekcije na ostale delove kože kod iste osobe. Bradavica na stopalu obično nastaje zbog nenošenja papuča u javnim kupatilima, svlačionicama ili na bazenima odnosno usled direktnog kontakta sa podovima na kojima je virus prisutan. Za prodor virusa su dovoljna i najmanja oštećenja površnog, zaštitnog sloja kože koja mogu nastati nošenjem neudobne obuće i bavljenjem sportom, naročito u uslovima pojačanog znojenja stopala. Rizik od infekcije postoji i prilikom korišćenja neadekvatno očišćenog pribora za pedikir u kozmetičkim salonima.

Veliki deo populacije se susreće sa problemom bradavice na stopalu, ali je to ipak mali procenat ukupno inficiranih osoba. Prema tome, razvoj bradavice ne zavisi isključivo od HPV infekcije već i od individualnih karakteristika, a pre svega stanja imuniteta. Češća je pojava kod dece i osoba sa oslabljenim imnunitetom pa se svakom pacijentu savetuje i kompletan imunoški pregled, naročito u slučajevima kada se bradavice vraćaju i nakon uspešnih tretmana. Pojava bradavica može biti znak imunološkog deficita koji može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Kada jednom inficira ćelije kože, virus se ne može potpuno ukloniti pa uvek postoji mogućnost recidiva. Kako bi se taj rizik umanjio, propisuje se terapija za jačanje imuniteta i savetuju redovni medicinski pedikiri i pridržavanje određenih higijensko-dijetetskih smernica. Održavanje nege i higijene stopala redovnim medicinskim pedikirima je važno kako bi se sprečilo širenje infekcije i zaustavilo napredovanje bradavica u početnim stadijumima.

Kako izgledaju bradavice na stopalu?

S obzirom na to da se bradavice razvijaju uglavnom na tabanima, one rastu ka unutra zbog pritiska tokom kretanja i prekrivene su slojem zadebljale kože. Izgledom podsećaju i često se mešaju sa kurjim okom pa je za precizno razlikovanje ovih promena potrebno otkloniti zadebljali sloj kože. Na taj način otkrivaju se crne tačkice na površini bradavice, koje predstavljaju trombozirane kapilare, a jasno se uočava i gubitak brazdi koje se normalno nalaze na koži tabana (dermatoglife), što nije slučaj kod kurjeg oka. Još jedna razlika između ovih promena je i pojava bola pri bočnom pritisku odnosno stiskanju bradavice. Sa druge strane, kurje oko boli samo pri direktnom pritisku.

Postoji veliki broj različitih HPV vrsta pa se tako i bradavica na stopalu prezentuje u više oblika:

  • Solitarna, endofitna bradavica na stopalu je najčešći oblik koji se često razvija na tačkama oslonca tabana (peta, palac i predeo između nožnih prstiju i svoda stopala). Tokom kretanja se javlja oštar i jak bol usled pritiska na bradavicu koja ima izgled belog ili žutog, obično okruglog zadebljanja kože. Pacijenti se uglavom žale na osećaj prisustva kamenčića u obući.
  • Mozaični oblik zahvata veće površine tabana i predstavlja skup većeg broja malih bradavica koje su površne i ne prodiru duboko u kožu pa retko izazivaju bol. Iako nisu bolne, mozaične bradavice narušavaju izgled stopala i tako stvaraju osećaj nelagodnosti i gubitak samopouzdanja, a pacijenti se često brinu i o mogućnosti prenošenja infekcije na bliske osobe. Zahtevaju dugotrajniju terapiju i nose visok rizik recidiva (obnavljanja).
  • Periungvalne bradavice su retke i rastu na koži u okolini nokta. Ovde ne postoji pritisak kao što je to slučaj na tabanu pa ovaj oblik raste iznad ravni kože i ne izaziva bol. Jedini izuzetak su još ređi slučajevi kada bradavica krene da urasta ispod nokatne ploče, obično uvlačenjem ispod bočnih ivica nokta čime izaziva jak bol, deformaciju i odizanje nokatne ploče.